“Dede koruk yer, torununun dişi kamaşır.”
Kişinin kendi hayatındaki problemlerinin kaynağı çözümlenirse meselenin atalarına gitmeden kişide çözüleceğini düşünmekteyim.
Çoğu kişi bu konuda yazdı. Danışanlarımdan ve çevremdekilerden de bu konu ile ilgili çok soru geldi. Ben de yazmasam olmazdıJ
Bildiğiniz gibi son dönemde popüler olan dizi “Zeytin Ağacı” ile gündeme gelen aile dizimi / dizilimi konumuz. Yazımın başlığının kaynağı olan ve yazı içeriği ile kendisi ile hemfikir olduğum değerli duayen Sayın Psikoterapist Mehmet Zararsızoğlu’nun da yazısından kendisinden izin almış olarak bazı alıntılara yer vereceğim.
Zeytin Ağacı
Dizi hakkında çok yorum yapıldı, yapılacak da sanırım. Dizi konusunda yorum yapmak haddim olduğunu düşünmemekle beraber yapılan tepkiler ile ilgili sadece şu yönden bakılmasının bütünün hayrına olacağını düşünmekteyim. Diziyi bazı yönleri ile eleştirenler oldu. Kurgu, uygulama, etik olarak yanlış yönleri ile ciddi eleştirildi. Bundan önce de “Kırmızı oda” adında bir dizi içinde benzer olumsuz eleştiriler olmuştu ve olmakta. Olumsuz eleştirilerin haklılık payı muhakkak vardır ama ben işin biraz daha olumlu yanından bakma taraftarıyım.
En azından “Kırmızı oda” dizisini izleyenlerin bazıları şunu gördü “Bende de bir problem varmış ve bu psikolog yardımı ile çözülebilirmiş”, “Psikolog, terapist gibi alanlar var, evet ben bunu göz ardı ettim”, “Ben de destek alabilirim” gibi toplumda alana yönelik ilgi arttı.
İnsanlar doğru psikolog, terapisti nasıl bulurum araştırmasına girdiler.
Daha iyi, daha etik ve gerçekten de işin ehli psikolog, terapist, akademisyenlerine danışılarak senaryo daha çoğunluğunda kabul edebilir hale getirilebilir. İnşallah şikayet edenler doğrusunun nasıl yapılması gerektiği ile adım atarlar da herkes faydalanır. Özet olarak bu tür diziler alana dikkat çekiyor ve ilgiyi arttırıyor. Bundan sonrası alanda işini düzgün usulüyle yapan uzmanlara kalıyor.
“Zeytin Ağacı” dizisinden sonra bu tekniği kullanan birçok uzmanda şu an talep patlaması yaşanıyor. Bu dizi sayesinde böyle bir alanın da olduğundan insanların haberi oluyor.
Aile dizimi konusu
Neyse, bu konu çok tartışılır ve asıl burada benim amacım “aile dizimi nedir, hangi amaçlar için uygulanır, mucize midir?” gibi soruları cevaplamaya çalışmak.
Aile dizimi, aile dizilimi, sistemik dizilim, köken aile açılımı, aile konstellasyonu, kuantum drama gibi isimlerle anılan asıl yöntemi çağımıza uyarlayan Bert Hellinger’in ülkesi olan Almanya da ise “Familien Aufstellung” veya “Familienkonstellationen” ismi ile bilinen bir yöntemdir.
Bert Hellinger 1925 yılında doğmuş ve on altı yıl boyunca Güney Afrika’da Katolik bir din adamı olarak Zuluların arasında yaşadı. Kendi ifadesiyle ruhsal yol gösterici olarak gördüğü sistemden çok etkilendi. Dini bir misyonla gittiği yerden Zulu’ların yapmış oldukları atalar ve aile ile yapmış oldukları bu ritüellerden çok etkilenerek Avrupa’ya Viyana’ya dönüp zaten din adamlığının gerekliliği ile almış olduğu felsefe, teoloji ve pedagoji eğitimi üzerine psikanaliz eğitimi aldı. Ardından Amerika’da primer terapi eğitimi aldı. Daha sonra birçok eğitimler alarak Zulu’lar dan görmüş olduğu sistemi öğrendiği diğer sistemler ile sentezleyerek şu anki aile dizimi tekniğini oluşturdu. Bir misyoner din adamı olarak başlayan serüveni psikoterapist olarak devam etmiş oldu.
Aile dizimi nedir?
Kişilerde ailelerinden, atalarından aktarılan ve o kişi de rahatsızlık yaratan durumların olumsuz olayların, travmaların, bağların çözümlenmesi temeline dayalı bir çeşit tekniktir. Kuram atalarımızdan gelen aktarımın ortalama 7 kuşak boyunca aktarabildiğini savunur. Kişinin hayatında aktarılan tekrar eden döngüler, farklı yollar denemesine rağmen çözüm bulamadığı fiziksel ve ruhsal problemlerin çözümlenmesine destek olan bir tekniktir.
Aile dizimi ne amaçla kullanılır?
Aile dizimi yukarıda kısaca değindiğimiz gibi atalarımızdan aktarılan ve kişide var olan ruhsal ve psikolojik problemlerde kullanılır. Örneğin sebebi bulunamayan ilişki problemleri, olumsuz döngüler, kariyer problemleri, parasal olumsuz döngüler, sebebi bilinmeyen rahatsız olunan psikolojik duygu durumları gibi pek çok konu için bu yönteme başvurulabilir.
Aile aktarımında hangi konular gözlemlenir?
Atalarımızdan aktarılan durumlar çok farklılıklar göstermek ile beraber sık görülen aktarımlar genelde göç, sürgün, intihar, kürtaj, çocuk ölümleri, travmatik ölümler, savaşlar, afetlerde zarar görenler, ani beklenmedik ölümler, evlatlık verilme gibi durumların olumsuz etkileridir.
Neden atalarımızdan aktarım var? Neden atalarımızın işlediği bir günahın vebali bize aktarılıyor?
Bu sorunu cevabı elbette ki var ama bunun cevabı buradaki yazımız çerçevesi için yeterli değil. Yazımızın sonunda bazı kaynaklar önereceğim bu gibi ve daha fazla sorunun cevabını oralardan bulabilirsiniz.
Aile dizimi nasıl uygulanıyor?
Aile diziminin geleneksel, temel uygulaması fiziki bir ortamda probleminin aile dizimi ile bakılmasını isteyen kişi genelde dizime gelen birbirlerini tanımayan kişilerin ve dizim uygulayıcı ya da kolaylaştırıcının yönetimiyle gerçekleştirilmekte. Dizim için başvuran kişi probleminde kısaca bahseder ve uygulayıcı kişiden kendisini gerekirse problemini temsil etmesi için gruptan kendi isteğiyle temsilci/temsilciler seçer.
Temsilci olarak seçilen kişiler o kişiyi hiç tanımasa ve hakkında hiçbir şey bilmese de temsil ettikleri şey veya kişinin etkisiyle harekete ediyor. Aile diziminin tam olarak nasıl meydana geldiğini bilemediği kısım burası. Tabi ki çeşitli görüşler var bunula ilgili. Bunu kuantum fiziği, kollektif bilinç, enerji aktarımı, şaman öğretileri gibi çeşitli şekillerde açıklanmaya çalışılıyor.
Temsilcilerin özellikle diğerleri ile olan konumlarına, yönlerine, mesafelerine, vücut pozisyonlarına, mimiklerine gibi durumlarına bakarak dizim uygulayıcısı dizimi yönlendirmekte ve uygun yerde dizimi sonlandırmaktadır.
Günümüzde aile dizimini online, şekillerle, kişi ile birebir çalışarak herhangi bir fiziki temsilciye ihtiyaç duymadan yapılan uygulamalar da vardır.
Aile dizimi mucize midir? Kesin bir çözüm sağlar mı?
Aile dizimi yapı itibariyle ilgi çeken bir konu olmuştur. Mucizevi bir yöntem olarak görenler olmaktadır. Pozitif bilimlerde dahi her problemin kesin çözüm olmadığını düşünürsek birçok bilinmezliğin olduğu dünyamızda tabi ki aile dizimi için de kesin çözüm olacak, kişiye kesin iyi gelecek demek çok yanlıştır.
Aile dizimi ne her derde deva, kurtarıcı gibi bir yaklaşım doğru değildir. Hiçbir teknik, terapi zaten böyle görülmemelidir.
Kaldı ki benim şahsi düşüncem ve deneyimim her kişi kendine özel olarak değerlendirilmelidir. Her kişi kendi zemininde incelenmeli ve yaklaşılmalıdır. Kişinin problemlerinin kaynağı atalarından geliyor bile olsa kişi kendi biriciktir, eşi benzeri yoktur. Kişinin kendi hayatındaki problemlerinin kaynağı çözümlenirse meselenin atalarına gitmeden kişide çözüleceğini düşünmekteyim. Bu düşüncemi mükemmel bir şekilde dile getiren ve bence bu işe gönül vermiş Türkiye ve Dünya da sayılı aile dizimi uzmanı olan Sayın Psikoterapist Mehmet Zararsızoğlu’nun konu ilgili son sosyal medyadaki yazısında, yazımızın başlığı olan “Seninle Başladı” onun tabiridir. Gerçekten bu iki kelime bence tüm olayı açıklamaktadır.
Aile dizimi tekniğine başvurulabilir…
Buna rağmen ben aile dizimi eğitimlerine devam eden ve sisteme inanan biri olarak zaman zaman aile dizimine de başvurulabileceğini inananlar dan biriyim. Tabi ki bu biraz önce yazdığım gibi haddini aşmayacak bir seviyede olması gerektiğini düşünüyorum.
Diğer bir konu aile dizimi tekniğine katılmayı düşünenlerin iyice konuyu araştırıp, psikoloji alt yapısına sahip, etik, sınırlarını bilen, ehil kişilere bu uygulamayı yaptırmalarını önermekteyim.
Dizim yaptıran kişi kontrolü zor travmatik durumlarla karşılaşılabilir ve uygulayıcının bu durumları yönetebilecek yetkinliğe, bilgiye ve eğitime sahip olması gerekmektedir.
Aile dizimi ile ilgili kitaplar…
Aile dizimi çok geniş ve çok yönlü bir konu olduğu için burada tüm yönleri ile yazmanın imkânı yok. Fakat konu ile ilgili kaynak önerilerimi paylaşabilirim.
Sistemin kurucusu olan Bert Hellinger’e ait tüm kitaplar.
Seninle Başlamadı – Mark Wolynn
Psikodrama ile ilgili kitaplar.
Konu ile ilgili olabilecek diğer kitaplar; Psikosoybilim – Anne Ancelin Schützenberger, J.L.Moreno ya ait tüm kitaplar
İşin duayeni olarak gördüğüm Sayın Psikoterapist Mehmet Zararsızoğlu’nun sosyal medya hesabındaki son yazısını okumanızı ve araştırmanızı öneririm.
Bu alanda benim de eğitimine devam ettiğim Aile dizimi akademisinin kurucusu olan Sayın Psk. Danışman Erdoğan Şemsiyeci’yi de araştırabilirsiniz.
“Her şey sizinle başladı” Psikoterapist Mehmet Zararsızoğlu