Neuro-linguistic programming baş harfleri kullanılarak kısaltma şeklinde kullanılan NLP ülkemizde Sinir Dili programlaması olarak çevrilmiştir.
NLP, Matematikci John Grinder ve Dilbilimci Richard Bandler tarafından oluşturulan bir davranış akımıdır. NLP sistemini oluştururken Virginia Satır, Milton Erickson ve Fritz Perls’in çalışmalarındaki verilerini kullandılar. Özellikle eğitim, iş dünyası, kişisel gelişim ve terapi alanlarında kullanılmaktadır.
Şimdi gelelim NLP’nin ne olduğuna daha yakından bakmaya. NLP’yi ‘anlamak için öncelikle
NLP’yi oluşturan unsurlara kısaca tek tek bakalım.
N – Neuro – Nöro yani sinir sistemi; yaşadıklarımız beş duyu organımız ile algılarız. Bu duyularımızın algıladığı bilgiler bizim sinir sistemimiz ile iletilir. Hayattaki temasımızı bu beş duyu organı ile yapar tüm bilgi ve deneyimlerimizi bu beş duyu organı ile ediniriz.
L-linguistic – Dil bilimi ile ilgili; NLP’ye göre deneyimlerimiz dil aracılığı kodlanır. Kullandığımız kelimeler bizim değişim süreçlerimizi etkiler. Dil ile düşüncelerimizi ifade ederiz. Dil ile etkileşimimizi, diğerleri ile iletişimimizi sağlarız.
P- Programming – Programlama; NLP’de programlama duygu ver düşüncelerimizi bilinçli ya da bilinçsiz olarak düzenlemedir. Değiştirmek istediğimiz bir duygu, düşünce veya davranışı bir method vasıtasıyla tekrar programlamamız gerekir.
John Grinder ve Richard Bandler kişiyi engelleyen düşünce, duygu ya da davranışları değiştirme yolu olarak NLP sisteminin çözüm olacağını düşünmüşlerdir.
Doğuştan becerilere sahip olan insanlarla bu becerilerde gelişmiş olan insanları incelemişlerdir. Becerileri yüksek bu kişilerin davranışlarını modelleyerek bu modelleri benzer becerilerini geliştirmek isteyen kişilere uygulayarak daha verimli, daha tatmin olmuş, potansiyelini daha fazla arttırmış kişiler olma amacı gütmektedir.
Başarılı kişiler genellikle otomatik pilot modunda iken en üst performanslarına ulaşırlar. İyi bir bilardo oyuncusunu düşünün; en iyi vuruş yaptığı anda sürekli antreman, hesap, ileriyi görme becerileri yanında bunların tamamının bilinç altında harmanlanarak ortaya çıkan otomatik bir haldir.
Hayatımızda tekrar eden olumsuz döngülerden çıkmak için NLP çok etkili bir yöntemdir.
Öğrenilmiş, inanılmış bir davranış paternimiz olabilir. Bu paternimizi değiştirerek farklı, istediğimiz sonuçları almaya başlayabiliriz.
Tabi bu bir sistematikle yapılır. NLP teknikleri, araçları kişiye uygulanarak bilinç altında oluşan bu patern değiştirilir. Bir nevi programın işlem basamakları değiştirilir artık veri farklı bir yoldan geçerek farklı bir hedefe ulaşmaktadır. Buradan bakıldığında “NLP bir terapi yöntemi değil, bir öğrenme sürecidir”.
NLP’ye göre bazı varsayımlar şunlardır:
- Hata yoktur, geri besleme vardır
- Bir kişi bir şeyi yapıyorsa, sen de yapabilirsin.
- Davranışlarımızın altında pozitif bir sebep vardır.
- Kişide ihtiyacı olan kaynakların tamamı mevcuttur.
- Her insan değerlidir.
- Kişi düşündüğünden fazlasıdır.
- Bütün davranışların bir amacı vardır.
NLP uygulandığı alanları biraz açacak olursak; eğitim ve öğretim alanında kullanılır.
Örneğin sınav korkusu, öğrenmeyi kolaylaştırma, öz saygıyı geliştirme… vb.
İş hayatında kullanımı; hedef oluşturma, motivasyon, iletişim becerisi… vb.
Kişisel gelişim; Davranışların değiştirilmesi, alışkanlıkların değiştirilmesi, atalet den kurtulma, öfke kontrolü, hayır diyebilmeyi öğrenme vb.
Reklam, pazarlama, siyaset; tüketici davranışlarını etkileme, ikna, algı yönetimi… vb.
Psikoterapi; fobiler, davranış değişikliği, kaygı, panik atak… vb.
NLP’de davranış değişikliği yaratacak, paternlerimizi değiştirecek, başarılı olmamızı sağlayacak, potansiyelimizi maksimum seviyeye taşıyacak birçok NLP teknikleri vardır.
Her NLP tekniği herkeste işlevsel olacağı düşünülmemelidir.
Her kişi kendi zemininde farklıdır. Her kişi biricik ve tektir. Bu sebepten her NLP tekniği ya da aracı; kişiye, konusuna veya ihtiyacına göre değişiklik gösterir. Hayatınızda değiştirmek istediğiniz bir şeyler varsa NLP sizin için uygun bir sistem olabilir.