Gürkan KÖROĞLU
Neden değişmek isteyelim?
Kimse durup dururken değişmek istemez.
Rahatsız eden durumlarımız olduğu için değişmek isteriz genelde.
Değişmek istiyorsam zaten bu yola baş koymuşum demektir.
Aslında bazı şeyleri tanımlamak için ne değildir’i tanımlamak belki daha iyi olacak
Değişim ne değildir?
Değişim aslında olumsuz duygulara temas etmeyeceğim artık anlamına gelmez.
Değişimin getirdiği bazı olumsuzluklar olacaktır. Her şey çok güzel olacak demek değildir.
Değişim tamamen içsel bir süreçtir, şekilsel değildir.
Değişime nerden başlayacağım?
Normalin dışında kalan aşırı mutluluk ya da aşırı mutsuzluk durumunda harekete geçeriz.
Normal deneyimizin dışına çıktığımızda, kutuplara temas ettiğimizde değişime davet ediliriz.
Ne yaşıyorum ve ne deneyimliyorum diye kendimize sorarsak kendimizde farkındalığa yol açacaktır. Farkındalık niyet ile ilgilidir. Bakınca başka bir şeyi göremeye niyet, dinleyince başka bir şey duymaya niyet, dokununca farklı bir duyumsama almaya niyettir.
Bu niyetin bize gösterdiklerinden sonra farklı davranışlar sergilemem gerekir. Her zaman duyduğumuzdan farklı şeyler duyduk ve bunun karşılığında farklı araçlar kullanarak daha farklı davranmam gerekir. İşte bu değişimdir.
Değişim olmak istediğimiz konuma kendimizi ittirmekle ulaşılabilecek bir konum değildir.
Öncelikle beni şu an, değişimden önce rahatsız eden neyse onunla temas etmem gerekir.
Örneğin yalnızlıktan korkuyorsam değişim birini bulup yalnızlığını geçirmek değildir.
Değişime götürecek tek yol yalnızlıkta kalmaya niyet etmektir, yalnızlıkla kalarak ne deneyimlediğimi kendime tanımlamaya niyet etmektir.
Yaşadığım her neyse onunla temas etmek gerekir. Onu geçiştirmek, bastırmak ya da devamını istemek değildir. Her şey geçicidir, her şey gelir geçer.
Değişim bir süreçtir, olma halidir. Hayat boyu devam eder. Ne ile birleşip bütünleşeceğim ve neden ayrışacağımın karar verme sürecidir değişim.
Değişim ömür boyu devam eder. Değişim bir durak değil, sürekli bir yolculuktur.
Değişimde dirençler bize sen daha hazır değilsin biraz daha kendini destekle der.
Dirençlere çomak sokulmaz, dirençle beraber gidilir. Direnç deşifre edilir.
Peki dönüşüm nedir?
Dönüşüm bir işin, bir meselenin tamamen başkalaşarak farklı bir şekle bürünmesidir.
Dönüşümde eski sistemlerden vazgeçilir ve yeni bir sisteme geçilir.
Eski bırakılmış tamamen yeniye geçilmiştir. Dönüşüm bireyle de tamamen başka bir alana geçmedir. Dönüşüm büyük değişimlerin toplamıdır.
Dönüşümde geriye dönülemez artık dönüşüm geçmişin bırakılarak yeni bir oluşumun var olması demektir.
Dönüşümde eski halden eser yoktur. Dönüşü bir başkalaşımdır. Bir iradenin, bir niyetin sonucudur. Değişim dışarıdan bariz fark edilir.
Burada bahsedilen dönüşüm daha çok kişisel dönüşümdür. Organizasyonların, şirketlerin, ülkeler gibi büyük grup ve toplulukların dönüşümleri de bazı farklılıklar gösterse de temel de aynı aşamalardan oluşur. Her dönüşüm eskiden vazgeçme sürecidir, bir ayrışma, bir bırakma sürecidir. Eskiden ayrışmamış, eskiyi bırakmamız gerekir yeniye yer yaratalım.
Dönüşüm süreci çoğu zaman sancılı olabilir. Dönüşümde eski alışkanlıklarımızı, eski davranışlarımızı değiştirmemiz gerektiği için hem kendi içimizde hem de temasta olduğumuz kişilerle bir dirençle karşılaşabiliriz. Dönüşüm kaygı ve korkuları beraberinde getirir çoğu zaman. İleri de bizim ne ile karşılaşacağımız biz de bir korku ve kaygı yaratır çoğu zaman. “Ya eski durumumuzu kaybedersek, yeni durum bizim için daha kötü olursa” gibi kaygılar yaşayabiliriz. Burada niyetimizin güçlülüğü, sabrımız ve sürekliliğimiz önemli rol oynamaktadır. Dönüşüm niyetimizden vazgeçmeden, zorlanmalara göğüs gererek devam etmek önemli. Bu süreçte zaman ilerledikçe dönüşüm sürecine alışarak ve daha da cesaretlenerek süreci devam ettireceğinizden emin olun.
Dönüşümün çoğu zaman bizi korkutsa ya da kaygılandırsa da, bu yola bizi sokan bir ihtiyaç doğrultusunda olduğunu unutmayalım. Bunun için bu dönüşüm sürecinin içinden de direnç göstermeden geçmeye gayret gösterelim. Elbette ki değişim sürecinde eski biz olmayacağız.