Gürkan KÖROĞLU yazdı…
Hepimizin bir hedefi olmalı mı? Hedefsiz hayat olmaz mı? Hedef için yeni bir yıl mı beklenmeli? Diyete başlamak için Pazartesi’yi mi beklememiz gerekiyor? Başlığı görünce ya da hedef kelimesi ile karşılaşınca, bu veya bu tür soruların çoğunuzun zihninde oluştuğuna eminim?
Hayatımızda kendimize belirlediğimiz ya da başkalarının bize belirlediği kısa ve uzun vadeli hedeflerimiz olabilir. Peki olmalı mı? Çoğu kişi ne hedefim olacak ki böyle bir ortamda, böyle bir durumda ya da böyle bir dünyada. Hayat bizim kontrolümüzde değil ya da kısmı kontrolümüzde diyerek düşünen çok kişi olduğuna eminim. Ben her insanın hedefleri olması gerektiğini düşünen kesimdeyim.
Size bu yazımda işte klasik olarak her yerde karşılaşabileceğiniz “hedefler S.M.A.R.T olmalıdır”, “Etkili hedef belirlemenin 87 yolu”, “Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin önemi yoktur” gibi konulardan pek bahsetmeyeceğim, çünkü bunlar hedef ile ilgili birçok yazıda mevcut.
Daha çok bu yazıda eğer hedeflerimiz olursa ve bunlara ulaşmaya çalışırsak bize ne faydası olur bunlardan bahsetmeye çalışacağım. Öncelikle, biraz hedef ve başarı konusundan bahsedelim.
Yapılan çeşitli araştırmalar göstermiştir ki çoğu başarılı olan kişilerin neler yaptıkları incelendiğinde, başarılı olanların tutkulu bir hedefleri olduğu görülmüştür. Tabi ki tek başına bu hedefin başarı için yeterli olmadığı aşikâr.
Mutluluk aracı olarak hedef
Hedeflerimiz bizi hayatta tutan, ulaştığımızda veya o hedefe giden yolculukta bizi mutlu eden bir araçtır. Hayattan çeşitli isteklerimiz ve beklentilerimiz vardır. Bu istekleri, hayallerimizi hayata geçirmek için S.M.A.R.T hedeflerimizin olması gerekmekte.
Öncelikli olarak bizi ne mutlu eder, onu bulmamız gerekiyor. Yapılan en büyük hata tek bir hedef belirleyip tüm hayatını ona adamak oluyor genelde. Kişiler o hedeflerine o kadar odaklanıyorlar ki hayatlarındaki dengeyi kaçırıyorlar. O hedefe ayırdıkları zaman, efor, önem gibi kaynaklar kişinin diğer hayatındaki olan yaşam değerlerine zarar veriyor. Örneğin kişinin işine, gece gündüz vakit ayırdığını ve işindeki hedefleri tutturmak için gecesini gündüzünü verdiğini düşünelim. Çoğu zamanda verimsiz çalışılması, stratejik hatalar gibi çeşitli sebeplerden hedefimize ulaşmakta istediğimiz sonuçlara ulaşamayabiliriz. Üstüne üstlük hayatımızda bulunan sağlık, aile, eş, gelişim gibi alanlar ile ilgili hedeflerimize ulaşamaz isek ana hedefimize ulaşalım ya da ulaşmayalım bizi mutsuz edebilir.
Bu sebepten, hayatımızda bizim olmazsa olmazlarımız neler? Neler olmaz ise biz mutlu olamayız? Hangi alanımıza ne kadar bir ilerleme, gelişim hedefi koyacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Örneğin; bu yıl daha sağlıklı olabilmek için bir yıl içerisinde … şu kadar kilo vereceğim, bu yıl şu, şu eğitimlere katılacağım, bu yıl şu projemi gerçekleştireceğim gibi hedef koyabiliriz. Daha sonrasında ise bu hedefleri küçük aylık, haftalık parçalara bölmemizde fayda olacaktır. Çünkü bir yıllık süre ve belirlediğimiz hedef miktarı ilk başlangıçta gözümüzü korkutup ya başlamadan pes ederek vaz geçeriz ya da süreç içerisinde ümitsizliğe kapılacağız. Eğer hedefi zaman dilimlerine bölüp daha ulaşılabilir görürsek, hedefin her küçük parçasını tamamladığımızda bir sonraki küçük hedefi bitirmeye motivasyonumuz, inancımız olur ve böylece ana hedefe ulaşmada hem bizi motive edecek hem de ümitlendirecektir.
Örneğin, yılda 60 adet kitap hedefimiz var diyelim. Bu yıllık hedefimizi aylık hedef olarak bölersek yani ayda 5 kitap okuma hedefimiz olduğunu bilirsek, aylık hedefimiz daha ulaşılabilecek görünecektir. Bu bölünmüş hedefler bize ana hedefe ulaşırken bir disiplin sağlamış olacaktır.
Aynı şekilde hedef olarak belirlediğimiz yılı, aya, haftaya hatta güne dilimlere bölersek diğer hedeflerimizi de bu şekilde planlayarak diğer alanlardaki hedeflerimize ulaşmada ciddi bir disiplin sağlayacaktır.
Peki gelelim istediğimiz hedeflere ulaşırsak ne olacağına.
Öncelikli olarak ulaşılan her hedef bizde yapabilirlik özgüvenini arttırır ve sonraki hedeflerimiz için cesaretlendirir.
Hedeflerimizi gerçekleştirdikçe Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin en üst düzeyindeki kendini gerçekleştirme ihtiyacımızı da tatmin etmiş oluruz.
Hedeflerimize ulaşınca başarmış olmanın mutluluğunu yaşarız.
Hedeflerinize ulaşmak için yılbaşını, kilo vermeye başlamak için de pazartesi beklemeyinJ
Hedeflerinizi koyun ve hemen şimdi başlayın.
Sağlıklı, mutlu ve hedeflerinizi gerçekleştirebileceğiniz bir yıl olmasını dilerim.