Üzümcü Hastane Ekipmanları Metal İşleme San. ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Rüştü Üzümcü:
“Üzümcü Hastane Ekipmanları 53 yıldır olduğu gibi sektördeki ilkleri başarmayı kendisine hedef edinme prensibini uzun yıllar sürdürecektir.”
Üzümcü Hastane Ekipmanları Metal İşleme San. ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Rüştü Üzümcü ile bir söyleşi gerçekleştirdik:
Rüştü Üzümcü kimdir? Biraz kendinizden bahseder misiniz?
1970 yılında Ankara’da doğdum. Babamız Mahmut Üzümcü’nün şirketimizi kurduktan sonraki her döneminde şirket bünyesinde ve Üzümcü Hastane Ekipmanlarının kurumsallaşması, markalaşması sürecinde yer aldım. Bugün 2. ve 3. nesil aile şirketimizin üyeleri ve çalışma arkadaşlarımızla Kurucumuzun bize açtığı bu yolda, bize öğrettiği değerlerden taviz vermeden her gün kendisine verdiğimiz sözü yineleyerek ‘kalite ayrıntıdadır’ anlayışı ile titiz bir şekilde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.
Firmanız ne zaman kuruldu? Faaliyetleriniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Firmamızın temelleri 1969 yılında atılmıştır. Rahmetli Babamız Mahmut Üzümcü çıraklık döneminde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi yakınında cerrahi el aletleri üreterek başlamıştır. Ardından Ankara Sitelerde yer alan binamız ve sonrasında Ankara/Gölbaşında yer alan fabrika binamızda toplamda 30.000 metrekare kapalı alanda 139 adet bilgisayarlı ve manuel gelişmiş makine parkımız ile birlikte yıllık 89.000 adet ürün marjımızı yurt içinde ve yurt dışında müşterilerimizin hizmetine sunmaktayız. Bugün Üzümcü Hastane Ekipmanları olarak toplamda 562 adet ürünün üretimini tamamen yerli ve milli olarak gerçekleştirmekteyiz. Ameliyat Masaları, Görüntüleme Masaları, Jinekolojik Masalar, Medikal ve Cerrahi aydınlatma lambaları, Paslanmaz çelik Hastane Ekipmanları ve Medikal gaz sistemleri alanlarında bir hastanenin ihtiyaç duyacağı tüm ürünlerin üretimini gerçekleştirmekteyiz.
Üzümcü Hastane Ekipmanları Metal İşleme Sanayi A.Ş.’nin bugünlere gelmesinde büyük emeği olan kurucunuz rahmetli Mahmut Üzümcü birçok ilklere imza atmıştı. Biraz bunları anlatır mısınız?
Rahmetli Babamız Mahmut Üzümcü, tıbbi cihaz sektörü ile 12 yaşında tanıştı. İlk olarak Tıbbi cihaz tamiri ve Cerrahi el aletlerinin üretimi ile sektöre giriş yapıp, doktorlarımızın talepleri üzerine spesifik ameliyatlarda kullanılacak cerrahi el aletlerini üretti. Mahmut Üzümcü’yü bir cümle ile anlatmak istesem ömrünü Ar-Ge’ye adayan ve çalışma disiplininden taviz vermeyen ufku geniş bir sanayici olarak tanımlayabilirim. 1971 yılında Türkiye’de ilk defa yerli ve milli olarak Cerrahi Aspiratör cihazının tasarımını ve üretimini, yine 1985 yılında ilk defa yerli ve milli olarak kryo terapi cihazının tasarımını ve üretimini gerçekleştirdi. 1974 yılında kalbin imparatoru olarak anılan Opr. Dr. Kemal Beyazıt bey ile birlikte ilk defa bir koyuna organ nakli yapılması projesinde yer aldı. Bu projede yapay kalp pompasını tasarlayarak üretmiş ve projede sanayici kimliği ile yer almıştır. Mahmut Üzümcü sektöre yön veren ve aynı zamanda Türkiye’de ki medikal sektörün gelişmesini sağlayan projelere de imza atmıştır. 1989 yılında ilk defa TSE onaylı ameliyat masasını üretmiş ve Türkiye’de ameliyat masası üretiminin öncülüğünü başlatmıştır. Deneysel tıp metodolojisine de büyük katkılar sağlayan rahmetli babamız, bugün tüm dünyada kornea naklinde kullanılan “Gazi Tekniği” projesinde ki özel cerrahi el aletlerinin tasarımını ve üretimini gerçekleştirmiştir.
600’e yakın ürün üretiyorsunuz. Bu ürünlerinizden bahseder misiniz?
Ürün guruplarımız arasında Ameliyat Masaları, Görüntüleme Masaları, Jinekolojik masalar, Cerrahi Aspiratörler, Kryo Terapi Cihazları, Medikal Cerrahi Aydınlatma lambaları, bir hastanenin ihtiyaç duyacağı tüm paslanmaz çelik hastane ekipmanları ve Medikal Gaz Sistemleri yer almaktadır. Tüm Dünyada yeni yürürlüğe giren MDR yönetmeliğinden ürettiğimiz ürün grubunda 17 teknik dosya ile Türkiye’de ilk başvuruyu yapan firmayız. MDR yönetmeliğine göre çok daha zor ve meşakkatli alınacak CE belgesini Türkiye de ilk defa alan firmalar arasında olup, teknik dosyalarımızın 1. Aşama denetimi tamamlanmış olup, Temmuz ayının sonunda MDR yönetmeliğinden CE belgemizi almayı hedeflemekteyiz. Yeni MDR yönetmeliğinin ağır yükümlülükleri sebebiyle birçok üretici ürünlerine belge alamayacağını düşünürken, firmamız yine sektörün dünyada ki öncülerinden biri olarak belgelendirmesini tamamlayacaktır. Üzümcü Hastane Ekipmanları’nın gelecek vizyonu için çok önemli olan bu gelişme ile sektördeki prestijimizin daha da artacağını düşünmekteyim. Tüm ürünlerimiz CE ve ISO standartlarında üretilmekte olup, kalite birinci önceliğimizdir. Sürdürebilirliğin ve ihracat performansımızın yüksek olmasının en önemli etmeni olarak tüm ürünlerimizde uyguladığımız tavizsiz kalite politikamız olduğunu düşünüyorum.
Rüştü Üzümcü ve UZMED markalarının Pazarlama satış faaliyetleri ve ihracat çalışmaları ile ilgili neler söylersiniz.
Firmamız kuruluşundan bugüne kadar Aile şirketi olarak iki ayrı tüzel kişiliği ile faaliyet yürütmekteydi. Üzümcü Hastane ekipmanları şirketi Üzümcü’nün üretim faaliyetlerinde uzmanlaşan kısmıydı. Bir aile şirketi olan Üzümcü, 5 Şubat 2021 tarihinde şirket ayrılığı yaşamış olup, tüm üretim makine ekipmanı firmamızda kalacak şekilde ayrılık gerçekleşti. Ayrılık sonrasında yeni tüzel kişiliğimiz ile 53 yıldır üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünleri yeni şirket yapılanmamız altında Rüştü Üzümcü, Uzmed ve Cyberforce markaları ile üretim ve satışını gerçekleştirmekteyiz. Bugün Türkiye’de ki birçok devlet hastanesinde ve özel hastanelerde ürünlerimiz kullanılmaktadır. Şehir hastanelerinin neredeyse tamamında üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünler hizmette. Aynı zamanda 100’den fazla ülkede de ürünlerimiz kullanılıyor. İhracat, ülkemiz ve sektörümüz için vazgeçilmez bir unsur. İhracatını gerçekleştirdiğimiz ülkelerin içerisinde yoğunlukla Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Güney Amerika ülkeleri yer alıyor. Kaliteli ürünün yanında uluslararası kalite standartlarına bağlı kalarak üretim gerçekleştirmenin ihracatta sürdürülebilirliğin en önemli etmeni olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Haziran ayı içerisinde Devlet Malzeme Ofisi ile sözleşme imzaladık. Yurt içinde DMO çok önemli bir Pazar ve rekabetçi fiyatlarla hastanelerin kullanımına ürünlerimizi sunuyoruz.
50 yılı aşkın bir üretim tecrübeniz var. Ar-Ge faaliyetleriniz ve yeni ürün çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Ar-Ge bizim için Babamız Mahmut Üzümcü’den kalan bir miras diyebilirim. Sektörün dinamiklerini çok yakından takip ediyor ve sürekli Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Mevcutta ki ürünlerimizi kullanıcı deneyimleri ve hasta konforu göz önünde bulundurarak iyileştiriyor aynı zamanda yeni ürün Ar-Ge’si de gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge süreçlerimizi 2 ana faaliyet kolunda ilerletiyoruz. Birincisi deneysel tıp metodolojisi ile gerçekleşen girişimleri yakından takip ediyor ve prototip ürünleri geliştiriyoruz. İkincisi ise, spesifik ve Pazar payında tekelleşen ürün gurupları üzerinde Ar-Ge faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Firmamız bünyesinde 1 adet Ar-Ge atölyemiz ve departmanımız ve 1 adet Ar-Ge laboratuvarımız bulunuyor. Ürüne karar verdikten sonra kullanıcı deneyimi esas alınarak görüşmeler ile süreci başlatıyoruz. Ardından tasarımcılarımız ve teknik ressamlarımız ürünün teknik çizimleri gerçekleştirip mühendislik hesaplamalarını gerçekleştiriyor. Bu aşama tamamlandıktan sonra prototip üretimi başlıyor ve hatalar düzeltilip üretim tamamlanıyor. Atölye faaliyetini tamamladıktan sonra Ar-Ge mühendislerimiz ürünü test mühendislerimize teslim ediyor ve ürünlerin özelliklerine göre elektriksel testleri, ürün güvenlik testleri, performans testleri, yıpranma testleri gerçekleştiriliyor. Son nihai aşamaya gelindikten sonra yine uzman görüşlerine başvurarak ürünü sağlık profesyonellerinin deneme kullanımına sunuyoruz. Geri dönüşlerden sonra revizyonlar tamamlanıyor ve piyasaya sürmeden önce son olarak Kalite Yönetim Departmanımız ürünün kalite belgelerini alıyor. Ardından sektörün kullanımına sunuyoruz. Son dönemde yine bir ilki gerçekleştirerek %100 Karbon Fiberden üretilen görüntüleme masalarının Ar-Ge süreçlerini tamamladık. Böylece Türkiye’de ilk defa karbon fiber görüntüleme masalarını üreten firma olduk. Şu anda da beyin ve omurga cerrahisinde kullanılan özel bir ameliyat masasının Ar-Ge sürecini yönetmekteyiz. 6 ay içerisinde prototip üretimini tamamlamayı hedefliyoruz. Üzümcü Hastane Ekipmanları 53 yıldır olduğu gibi sektördeki ilkleri başarmayı kendisine hedef edinme prensibini uzun yıllar sürdürecektir.
Hammadde konusunda dışı bağımlılık söz konusu. Bu sorun nasıl aşılabilir?
Hammadde ve tedarik zinciri, her sektörün olduğu gibi bizim sektörümüzün de en önemli sorunlarından biri. Özellikle paslanmaz çeliğin ülkemizde üretilmemesi bizi dışa bağımlı hale getiriyor. Covid pandemisinin getirdiği yeni konjonktürel sanayi sistemi, konteyner krizi ve tedarik zinciri kırılımları üretim sürecimizi fazlaca etkilemekte. Bu yüzden stok esaslı çalışma düzenine pandeminin başından itibaren geçtik. Hammadde konusunda yatırımcıların elini taşın altına koyması gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki bu konuda devlet destekleri de çok önemli. Mevcut kaotik durum, Ukrayna Rusya savaşı, küresel salgın gibi birçok olumsuz etken yatırımcıların gelecek projeksiyonlarını etkiliyor ve çekinceye sürüklüyor. Bu konularda kümülatif bir çalışma ile orta vadede hammadde konusunda ki dışa bağımlılığımızı ülkece aşabileceğimizi düşünüyorum.
Metal işleme konusunda her türlü ürün geliştirme, modelleme, proje oluşturma ve üretim çalışmaları da yapıyorsunuz. Bu alanda hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz? Neler yapıyorsunuz?
Üzümcü Hastane Ekipmanları şirketi uzmanlık alanı tıbbi cihaz, medikal gaz sistemleri olsa da metal işleme konusunda ileri teknolojiye sahip üretim hattı ile diğer sektörlerin ihtiyaçlarını da cevap vermekte. Savunma Sanayi, başta olmak üzere diğer sektörlerin ihtiyaç duyduğu ağır metal işlemesi konusunda proje bazında mühendislik ve üretim hizmetini de sunuyoruz. Gelen taleplere mühendislik olarak cevap verebildiğimiz gibi, üretim de gerçekleştiriyoruz. Bunun en önemli sebebi makine parkımızda bulunan otomasyonlu ve bilgisayarlı makinelerimiz. Yüksek eksenli dik işleme tezgahlarımız bugün ilk günkü rijitte çalışıyor. İyi mühendislik yanında kaliteli üretimi de bu sayede gerçekleştiriyoruz.
“Mükemmel hizmet ve ürün” anlayışı ile hareket eden bir firmasınız. Müşteri memnuniyetiniz ile ilgili neler söylersiniz?
Hizmet verdiğimiz sektör doğrudan insan sağlığını etkilediği için mükemmeliyetten başka bir çözümü benimsemiyoruz. Hata kaldırmayacak kadar hassas bir sektörde üretim gerçekleştirmemiz bizim için çok önemli. Bu yüzden şirketimiz yurt içinde ve yurt dışında satış sonrası hizmetleri ile sürekli ürün takibini gerçekleştirmektedir. Uluslararası kalite standartları firmamızda eksiksiz olarak işletiliyor. Bunun aynı zamanda ihracatımızın bel kemiğini olduğunu düşünüyorum.
Uluslararası üretim ve sistem standartlarını koruyarak çevreye duyarlı üretim yapıyorsunuz. Çevreye olan sevginiz ve Kalite belgeleriniz hakkında da biraz bilgi verebilir misiniz?
Firmamızın üretiminde bulunan tüm ürünlerde ISO 14001:2015 standartları korunarak üretim gerçekleştirilmektedir. Firmamız geri dönüşüm ve çevre bilincini tüm personelleri ile birlikte yüksek hassasiyet göstererek üretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca firmamız bünyesinde yer alan Çevre Yönetim Sistemi sayesinde üretimimizin karbon izini sürekli takip ediyoruz. Üretim sırasında elde edilen hurda, atık ve geri dönüşüm ürünleri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığının belirlediği standartlarda teslim edilmekte ve imha edilmektedir. Firmamız bünyesinde yer alan atık alanlarının ve endüstriyel filtrelerin bakımları ve rutin kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Fabrika binamızın çatısına şu anda Güneş enerji panelleri kuruluyor. Böylece bu yılın sonunda kendi elektriğini üreten ve daha çevreci bir şekilde üretim faaliyetlerine devam eden bir firma olacağız.
Uzman bir kadroya da sahipsiniz. Teknik Servis hizmetlerinizi anlatır mısınız?
Firmamızın tüm dünyada faaliyet gösteren teknik servis hizmet ağı bulunmaktadır. Yurt içindeki tüm hizmetleri firmamız bünyesinde yer alan teknik servis ekibimiz verirken, yurt dışında ise hem firmamız bünyesinde bulunan teknik servisimiz hem de distribütör ağı içerisinde bulunan partnerlerimiz tarafından teknik servis hizmeti verilmektedir. Teknik servis ağının bulunmadığı ülkelerde ise kurulum, bakım onarım ve arıza tespit faaliyetlerine firmamız bünyesinde yer alan ekiplerimizi gönderiyoruz. Yurt dışında ki distribütörlerimizin ise her yıl en az 1 defa teknik servis personellerine fabrikamızda eğitim veriyoruz. Eğitimlerin tamamlanması sonrasında belirlenen yeterlilik sınavlarına tabi tutarak, başarılı olmaları halinde yetki belgesi veriyoruz. Yetki belgesi alan distribütörlerimizin personelleri ülkelerinde ve komşu ülkelerinde Üzümcü Hastane Ekipmanlarına ait ürünlere teknik servis hizmeti vermektedir. Şu anda Orta Asya, Afrika, Avrupa kıtaları olmak üzere yurt dışında toplamda 4 adet teknik servis noktamız bulunmaktadır.