Ankara Güven Hastanesi-Radyoloji Uzm. Dr. Onur Akça:
“Siemens Healthineers ACUSON Sequoia, Yapay Zekâ ile İş Akışlarımızı Hızlandırıyor”
Ultrasonografi teknolojileri, daha etkili tetkik imkanları sunmanın yanında doktorların iş süreçlerini de hızlandırıyor. Ankara Güven Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Onur Akça ile geçmişten günümüze ultrasonografi teknolojilerini ve bu teknolojide yapay zekâ etkisini konuştuk.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Uzmanlığımı, 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı bölümünden aldım. Burada mecburi hizmetimi tamamladıktan sonra 3 sene kadar Hacettepe Üniversitesi’nde uzman olarak görev yaptım. Yaklaşık 6 senedir Güven Hastanesi’nde çalışıyorum. Ağırlıklı olarak ultrason, MR ve CT ile ilgileniyorum.
Geçmişten günümüze ultrasonografi incelemelerinde nasıl gelişmeler gözlemlendi?
Asistanlığımın başından itibaren uzun bir süre 1980’li yıllarda üretilmiş cihazlar kullandım. Bugün ise 2020 model ACUSON Sequoia ile çalışıyorum. Asistanlığa başladığım ilk yıllarda düzgün görüntü elde edebilmek için sistemin bulunduğu yer dahi önemliydi. Zaman içerisinde sistemlerdeki gelişmelerle birlikte çok daha doğru teşhislerde bulunmamızı sağlayan görüntüler elde etmeye başladık. Özellikle son 6-7 senede görüntü kalitesinde önemli bir artış oldu.
Kullanmakta olduğunuz ultrason sistemi hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?
Yaklaşık 6 aydır Siemens Healthineers ACUSON Sequoia sistemini kullanıyorum. Eski sistemler ile karşılaştırdığımda, ACUSON Sequoia’nın özellikle tetkik başlangıç sürelerini ve cihaz üzerindeki ayar sürelerini kayda değer oranda azalttığını gördüm. Obez bireyler gibi görüntülenmesi zor olan hastalar için yapılan tetkiklerde, eski cihazlara kıyasla çok daha iyi görüntüler elde edebiliyorum. ACUSON Sequoia’nın INFocus teknolojisi sayesinde görüntülenecek alanda en yakın noktadan en uzak noktaya kadar eşit oranda odaklama yapabiliyoruz. Bu sayede tüm alanda görüş açımız ve görüntü kalitemiz daha yüksek oluyor.
Günümüzde sağlık alanında yapay zekâ uygulamaları sayesinde kişiselleştirilmiş ve hassas tıbba ulaşabiliyoruz. Siemens Healthineers ACUSON Sequoia sistemi üzerinde yer alan BiyoAkustik ve Gesture Detection teknolojileri bu bağlamda fark yaratan teknolojiler arasında bukunuyor. Yapay zekânın tıpta yeri ve ultrasonografi sisteminiz üzerinde kullanımı hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Radyolojide yapay zekâ denildiği zaman genellikle akla ilk gelen şey, görüntülerin bilgisayar kullanılarak yorumlanmasıdır. Ama esas olarak biz radyologların işini kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı için, sistemlerin kendi içerisindeki tetkik süreçlerinde kullandıkları yapay zekâ bizim için çok daha fazla önem taşıyor. Özellikle ACUSON Sequoia’da, tetkik başlangıçları ve tetkik seçimleriyle hem prob seçiminde hem de otomatik olarak ayarladığı parametrelerde, yapay zekâ kullanımı iş akışını hızlandırıyor. Gesture Detection teknolojisi sayesinde probun üzerine çift tıkladığımızda uygun prob ve tarama modu aktive oluyor. Bunun sonucunda hastalarla daha fazla iletişim kuracak vakti kazanmanın yanı sıra günlük temas ettiğimiz hasta sayısı da artıyor. Ayrıca ACUSON Sequoia sisteminin otomatik seçtiği akustik parametreler ve diğer ayarlar, özellikle görüntüleme yapılması zor hastalarda görüntülemeyi daha etkili bir şekilde yapmamıza imkân tanıyor.
ACUSON Sequoia ultrason sistemini tercih etmenizdeki etkenler nelerdir?
Siemens ACUSON Sequoia sisteminin özellikle arabiriminin çok kolay olması ve derin prob görüntü kalitesindeki üstünlükler, sistemi seçmemizde temel etkenler oldu. ACUSON Sequoia, güçlü işlemcisi sayesinde sistemi hasta tipine göre sinyal hızını ayarlayarak daha fazla kişiselleştirme sağlıyor. Dual Energy Power Supply özelliği, çift işlemci gücü ile daha fazla enerji üretimi ve daha kuvvetli bir akustik doğruluk sağlıyor. Güçlü enerji üretimi ile birlikte klinik aplikasyonlar arası geçiş hızında önemli bir artış görülüyor. Ayrıca sadece Siemens Healthineers’ın sunduğu 57 mm aperturlu 18L6 prob sayesinde özellikle meme incelemeleri gibi tetkiklerde üst düzey görüntü kalitesi ve ergonomi mümkün oluyor.