Kanserin kalıtsal değil kalp, şeker, tansiyon gibi bir kronik hastalık olduğunu söyleyen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Bahçeşehir Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrin Pehlivan “Aslında kanseri değil, kanser olmamayı konuşmak gerek. Çünkü engellenebilir bir hastalık” dedi.
Prof. Dr. Berrin Pehlivan toplumda halen ‘amansız’ hastalık olarak görülen ve korkulan kanserin aslında bir kronik hastalık olduğunu belirtti. Pehlivan, son 20 yıldır dünyanın dört bir yanında kanser tedavi eden bir doktor olarak “Kanser olmayı engelleyebiliriz çünkü kanserlerin sadece yüzde 10-15’i kalıtsal. Geri kalanı bizim yaşam tarzımız, yanlış alışkanlıklarımızla ilgili bir durum” diyor.
Pehlivan, “Bizler bazen vücudumuzdaki değişiklikleri fark ediyoruz ancak kanser tanısı almaktan korktuğumuz için doktora başvurmuyoruz. Oysa erken dönemde başvurup tedavi edilse işler çok değişecek. Hem tedavi edilme, hastalıklardan kurtulma oranı artacak hem de belki çok daha küçük tedavilere maruz kalacaklar ve hayat kaliteleri belki de hiç etkilenmeyecek. Ancak kanser olmamak, kansere karşı gerekli tedbirleri almak tedavi edilmekten daha kolay. Uygun beslenme ve spor büyük oranda koruyuculuk sağlıyor” dedi.
Sağlıklı kalmak ve sağlıklı yaşam reçeteleri kişiye özel olmalı
Kanserlerin yüzde 60’ının yeterli ve dengeli beslenerek, spor yaparak, sigara ve alkolden uzak durarak ve kaliteli uyuyarak engellenebildiğini söyleyen Prof. Dr. Berrin Pehlivan sözlerine şöyle devam etti: “Yeterli ve dengeli beslenme, uyku, spor, sigara ve alkolden uzak durma ve stresi yönetebilme sağlıklı yaşamın 5 ana maddesi. Stressiz bir hayat mümkün değil. Ancak stresi hayat şekli haline getirmek, kronikleştirmek birçok hastalığı tetiklediği gibi kanserin de hızla ortaya çıkmasına ya da nüksetmesine neden olabilir. Nasıl besleneceğimiz, nelere ihtiyaç duyduğumuz kişiye özel olmalı. Nasıl ki özel hayatımızda kendimizi özel hissetmek istiyorsak sağlıklı kalmak ve sağlıklı yaşam reçeteleri de bize özel olmalı. Yapacağımız genetik testler ve kan testleri, alışkanlıklarımızı ve ihtiyaçlarımızın detaylı bir fiziki muayeneyle doktor tarafından değerlendirilmesiyle bize özel reçeteler çıkarılmalı. Buna göre hayatımız yönlendirilmeli. Sonuç olarak; kanser olmamak için öncelikle yaşam tarzımızı düzenlememiz gerekiyor”