Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, “Yerli üretiminin önünü açacağız. Her şeyi dışarıdan almak istemiyoruz” derken, Üreticiler, “Önce sattığımız cihazların parasını gününde alalım” diyorlar.
Son 1-2 yıldır Hükümetin tıbbi cihazda yerli üretime ağırlık vermek istemesi konusu gündemde. Yeni Sağlık Bakanı Sayın Dr. Ahmet Demircan’ın da ilk demeçleri arasında yer aldı bu konu.
Gelin görün ki yerli üreticinin kafası çok karışık. Halihazırda ürettiği cihazları Kamu hastanelerine satamayan üreticiler buna karşılık sattıkları ürünün parasını da en erken 1 yıla yakın bir zamanda alabilmekteler. Üniversite hastaneleri ödemeleri ise 3 yıla yaklaşmış durumda. Durum böyle olunca üreticiler mevcut kapasitelerini neye güvenerek artıracaklarını bilemiyorlar. “Biz mevcutta ürettiğimiz kaliteli ürünleri kamu hastanelerine zor şartlarda satarken (ithal tercihi ağırlıkta) nasıl üretime ağırlık verelim” diyen üreticilerin derdi büyük. Ödeme sorunu almış başını gidiyor…
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın, Türkiye’nin sağlık sektöründe elindeki teknolojiyi ve üretim gücünü hizmete sunacağını belirterek, “Yerli üretiminin önünü açacağız. Her şeyi dışarıdan almak istemiyoruz. Türkiye’nin bunu yapacak kapasitesi var. Bununla ilgili her türlü çalışmalar devam ediyor” açıklaması sektörü pek heyecanlandırmıyor diyebilirim. Üreticiler “önce sattığımız cihazların parasını gününde alalım” diyor.
Bu sayımızda sektördeki ödeme sorununu kaleme alan değerli yazarımız Mehmet Ali Özkan önemli bir konuya parmak basmış. Mehmet Ali Özkan’ın yazısını sayfalarımıza çalışırken, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan Sağlık Bakanlığı’nın yeni binasında ilk toplantıyı YÖK Başkanı ve Üniversite rektörleri ile yapıyordu. Bu toplantıda ağırlıklı olarak üniversite hastanelerinin borçları da masaya yatırıldı. Toplantıdan sonra nasıl bir adım atılacağı meçhul. Ama temennimiz üniversite hastanelerinin medikal sektöre olan borçlarının bu yıl içinde ödenmesi.
Bu arada Şehir Hastaneleri inşaatları hızla devam ediyor. Rönesans Sağlık Yatırım’ın, Japonya’nın en büyük yatırım ve ticaret şirketlerinden Sojitz ortaklığı ile hayata geçireceği İkitelli Şehir Hastanesi’nin finansal kapanışı, geçtiğimiz ay Çırağan Sarayı’nda düzenlenen törenle tamamlandı. Törene Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan da katılmıştı.
İhale süreçleri tamamlanan; 1355 yatak kapasiteli Bursa Şehir Hastanesi Eylül 2019’da, 1081 yataklı Eskişehir Şehir Hastanesi Nisan 2018’de, 600 yataklı Kütahya Şehir Hastanesi Ekim 2019’da, 1700 yataklı Şanlıurfa Şehir Hastanesi 2020 yılında, 480 yataklı Tekirdağ Şehir Hastanesi Kasım 2019’da hizmete girecek. 900 yataklı Samsun Şehir Hastanesi ile 1000 yataklı Denizli Şehir Hastanelerinin de ihale süreçleri devam ediyor. Yüksek planlama kurulundan onay alan şehir hastaneleri ise şöyle: 1.000 yataklı Antalya Şehir Hastanesi, 750 yataklı Diyarbakır-Kayapınar Devlet Hastanesi ve 950 yataklı Aydın Şehir Hastanesi (150 yataklı FTR dahil).
Yaz ayı tatil ayıdır ama Medikal News olarak yoğun bir tempoda çalışarak sizlere elinizdeki dergiyi hazırladık. Birbirinden güzel röportajlar, sektörden haberler ve sağlık haberleri sayfalarımız arasında. Bu sayıdaki kapak konuğumuz Medtronic’in yeni Genel Müdürü Esen Tümer. Esen Hanım ile Medtronic’in çalışmalarını ayrıntılı olarak konuştuk.
İncekaralar, yeni global ortağı olan Agfa HealthCare ile radyoloji ve hastane bilgi yönetim sistemine farklı bir boyut kazandırmayı hedefliyor. Konuyla ilgili sorularımızı cevaplayan İncekaralar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Engür Rutkay ve Agfa HealthCare Asya-Pasifik Bölge Müdürü Jan Leeuws ile yaptığımız röportaj da ilgi çekici. MÜSİAD Sağlık Sektörü Başkanlığı görevine seçilen Talha Levent Can ile de bir söyleşi gerçekleştirdik bu sayımızda.
Bu arada; dergimiz köşe yazarlarından Sayın Hüseyin İnceöz, Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Sayın İnceöz’e bu yeni görevinde başarılar dileriz.
Ekim sayımız ile Türk Radyoloji Derneği’nin 31 Ekim-4 Kasım 2017 tarihleri arasında Sueno Deluxe Otel ve Kongre Merkezi’nde düzenleyeceği TÜRKRAD 38. Radyoloji Kongresi’ne katılıyoruz. Bu özel sayımızda olmak istiyorsanız geç kalmayın… Çünkü reklam artık günümüzde büyük önem taşıyor. Reklam, pazarlama sektörünün en tepesinde yer alarak etkin bir rol oynuyor ve son yıllardaki teknolojik yenilenme sayesinde de gücüne güç katıyor. Teknolojiyi yakından takip ederek kreatif bakış açısını ve yenilikleri bünyesine ekleyen firmalar, hedef kitlesine rahatlıkla ulaşmayı başarırken marka konumlandırmasını bir üst banda çıkarabiliyor. Bunun için üretilen, ithal edilen her ürünün reklama ihtiyacı vardır.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…