Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 50 yaş üzeri her 3 kadından birinde osteoporoza bağlı kırık oluşuyor. Türkiye Osteoporoz Derneği, Sağlık Bakanlığı işbirliği ve Amgen Türkiye’nin desteği ile osteoporoza bağlı kırıkların önüne geçmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla 3 büyük ilde tarama başlattı. ‘Sağlam Kemikler Güçlü Kadınlar’ sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında, İzmir, Antalya ve İstanbul’da kadınlara ücretsiz kemik ölçümü yapılacak.
Halk arasında kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz, ilerleyen yaş ile birlikte kemik yapısının zayıflamasıyla omurlarda çökme, eğrilme, boy kısalması, kemik kırıkları ile ortaya çıkıyor. 50 yaş üzeri her 3 kadından birinde osteoporoza bağlı kemik kırığı oluşuyor. Kırıkların önlenebilir olduğunun altını çizen Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, hastanın geçmişinde omur kırığı varsa 1 yıl içinde yeni bir omur kırığı oluşma riskinin 5 kat; kalça kırığı riskinin 3 yıl içinde 2 kat arttığını belirtiyor.
Türkiye Osteoporoz Derneği, Sağlık Bakanlığı işbirliği ile önlenebilir kırıkların önüne geçmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak için çalışmalarına başladı. İzmir, Antalya ve İstanbul’da sadece 1 dakika sürecek tarama ile risk grubundaki kişilerin kemik yoğunluğu ölçülerek, risk oranı ortaya çıkarılacak. Yapılacak tarama ile osteoporoza bağlı kırık geçiren kişilerde ikincil kırık oluşumunun önlenmesi amaçlanıyor.
İlk ayağı 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü’nde İzmir Bornova’da başlayan tarama ve bilinçlendirme kampanyası, Antalya ve İstanbul’da devam edecek.
Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Dünyada osteoporoza bağlı olarak yılda 9 milyon kırık oluşuyor. Bu sayı, çok sık görülen hastalıklar olan meme kanseri, kalp krizi ve inme hastalığının üçünün toplamından daha fazladır. Oysa osteoporozu ve bu hastalık sonucu oluşabilecek kırıkları önlemek mümkün. Özellikle 50 yaş üzeri kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz risk faktörlerinin olup olmadığı belirlenmeli, risk altında olanlarda kemik dansitometri tetkiki yapılmalıdır. Ayrıca bir kez kırık geçirildiyse ikincil kırığın oluşmaması için önlem alınması çok önemlidir. Biz de bu konuda bir farkındalık yaratmak amacıyla yola çıktık. Bu yolculukta bize destek veren Amgen Türkiye’ye teşekkür ederiz.”
Prof. Dr. Kirazlı, “Sağlıklı Kemikler Güçlü Kadınlar” projesi ile ülkemizde osteoporoz hastalığı ile ilgili farkındalığın artmasında önemli adımlar atılacağını da sözlerine ekledi.