Bedenin dengesini koruyarak sağlıklı bir ömür sürmek birçok kişi için çok önemlidir. Bunun için bedenin ritmine kulak vermek, onu tanımak ve olası düzen bozukluklarına dikkat etmek gerekir. Kendisi küçük ama işlevi büyük tiroid bezi ise metabolizmayı düzenleyerek vücut dengesinin sağlanmasında önemli bir rol oynar bu nedenle tiroid bezinde görülebilecek nodüller çoğu zaman endişe vericidir. Academic Hospital Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nihat Kodallı tiroid bezi nodüllerinin teşhisinde ultrasonografinin önemini anlattı.
Tesadüfen saptanıyor
Tiroid bezi boynun ön kısmında yer alan yaklaşık 15-20 gram ağırlığında bir iç salgı bezidir. Başlıca görevi metabolizmayı düzenlemek olan tiroid hormonlarını üretmek olan tiroid bezi hastalıkları ülkemizde sık görülmektedir. Bu hastalıklar çok çeşitli olmakla birlikte en sık karşılaşılanları tiroid bezinde yerleşim gösteren nodüllerdir. Bu nodüllerin bazıları kötü huyludur. Öte yandan tiroid bezinde iyi ya da kötü huylu nodül bulunan bireylerin çoğunda herhangi bir şikayet bulunmaz. Nodüllerin büyük kısmı başka bir rahatsızlık nedeniyle ya da kontrol amacıyla yapılan ultrasonografi tetkikleri sırasında tesadüfen saptanır. Bu nedenle genel sağlık kontrollerinin tiroid ultrasonografi tetkiklerini de kapsıyor olması önem taşımaktadır.
Erken teşhiste tedavi mümkün
Tiroid bezinde görülen kötü huylu nodüller özellikle erken dönemde tespit edildiğinde tamamen tedavi edilebilen kanser türleridir. Bu nedenle yavaş büyüyen ve genellikle herhangi bir şikayete neden olmayan kötü huylu tiroid nodüllerinin tanısında deneyimli bir radyoloji uzmanı tarafından yapılacak ultrasonografi tetkiki oldukça önem taşımaktadır.
Nodülün türü radyoloji uzmanı tarafından anlaşılabilir
Ultrasonografi ses dalgaları ile çalışan tiroid bezinin ve tiroid bezinde bulunan nodüllerin değerlendirilmesinde oldukça yararlı bilgiler veren, hastaya herhangi bir zararı olmayan, aynı zamanda da kolay ulaşılabilen bir tekniktir. Tiroid nodüllerinin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu gösteren çeşitli ultrason parametreleri vardır. Bu nedenle tiroid bezindeki nodüllerin kötü huylu olduğu yönündeki bulgular radyoloji uzmanı tarafından anlaşılabilir. Radyoloji uzmanının vereceği ayrıntılı ultrasonografi raporu ve diğer klinik verileri değerlendiren klinik doktoru biyopsi yapılmasına karar verirse hastalara radyoloji uzmanı tarafından ultrason eşliğinde tiroid biyopsisi işlemi yapılır. Biyopsi sırasında ince bir iğne yardımı ile tiroid nodülünden alınan parçalar patoloji uzmanı tarafından değerlendirilerek kesin tanı konulur.
Tiroid bezine yönelik tarama yapılmalı
Erken dönemde saptanan pek çok kanser çeşidinde olduğu gibi tiroid kanserlerinde de erken tanı önem teşkil etmektedir. Bu yöndeki tarama ultrasonografi oldukça yararlı bir tekniktir.
Öte yandan tiroid ultrasonu sırasında yeni oluşan nodüllerin saptanmasının yanı sıra daha önceden var olduğu bilinen nodüllerin boyutlarında ve görünümlerinde bir değişiklik olup olmadığı, tiroidit vb gibi diğer tiroid hastalıklarının sonografik bulgularının var olup olmadığı da saptanabilir. Yine tiroid bezinin boyutlarında bir büyüme olup olmadığı da ultrasonla kolayca saptanır. Ek olarak yapılacak renkli doppler incelemelerle gerek nodüllerin gerekse tiroid bezinin kanlanması da değerlendirilebilir.