HALK SAĞLIĞI SORUNUNA DÖNÜŞMEMELİ…
Geçen ayki köşe yazımıza “Sabır taşı çatladı” başlığını atmıştım. Tıbbi cihaz sektörünün 2 yıla yakın zamandır kamu hastanelerinden ve üniversite hastanelerinden alacaklarını tahsil edememesi sektörün sabrını gerçekten zorladı ve sabır taşı çatladı. Tıbbi cihaz sektörünün içerisinde bulunduğu durum, halk sağlığı sorununa dönüşmeden çözüm bulunmalı…
Sektörün tüm iyi niyetli çaba ve gayretini Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı görmüyor adeta. Ortak çözüm üretme gayreti sonuçsuz kalınca tıbbi cihaz sektörü 16 Eylül’de Ankara Ulus’ta sesini ilgililere duyurmaya çalıştı. Türkiye’nin dört bir yanında hizmet veren medikal firma çalışanları-temsilcileri Ankara’da buluştular. Sektörün sorunlarının görmezden gelinmesi, ödemelerinin zamanında yapılmaması sabırları taşırmıştı. Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF), Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) ve Sağlık Endüstrisi Platformu üyeleri yaptıkları basın açıklaması ile seslerini duyurmaya çalıştılar.
KARARLI DURUŞ
Bu buluşmadaki temel gaye; bugüne kadar iyi niyetiyle malzeme teminini sağlayan sektörün artık ekonomik darboğaza girdiğini anlatmak, ekonomik darboğaza sebep olan kurumların dikkatini çekmekti. Basın açıklamasında dikkati çeken dövizler şöyle idi: “Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz”, “Tek taraflı sözleşmeye hayır”, “Devletimize güvenmek istiyoruz”, “Yerli milli söylemleri kürsüde kaldı”, “Alın terimiz kuruyalı 19 ay oldu”, “Ödemelerimiz zamanında yapılsın”, “Sözleşmedeki ödeme vadelerine uyun…”, “Tıbbi cihaz bizim işimiz; bizimle duyar, bizimle görür, bizimle teşhis ve tedavi olursunuz!”, “Entübe olmuş sektörün, entübe olmuş hastalara faydası olmaz”. Kararlı bir duruş sergileyen tıbbi cihaz sektörünü kutlarım. Hem malzeme temini sağlayıp hem parasını alamayan bir sektörün asil duruşu alkışı hak ediyor. Bu asil duruşu göremeyenlerin sektörün kıymetini biran önce bilmesi lazım.
ANNE BEBEK SAĞLIĞI YENİ NESİL HASTANELERE EMANET
Türkiye’nin sağlık yatırımlarında modern yüzünü oluşturan hastaneleri inşa eden Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü, sağlık hizmetlerinin en üst kalitede sunulmasına imkân sağlayacak konforda yapılar inşa ediliyor. Bu hastaneler proje aşamasında üst düzeyde sağlık hizmeti verecek şekilde tasarlanıyor. Bu tasarımlardan birisi anne-bebek dostu hastaneler… Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında mevcut sağlık yapılarından farklı olarak yeni nesil hastaneler, hizmet vereceği bölgenin öncelikli ihtiyaçları ele alınıp, proje aşamasından başlayarak nitelikli hastane tanımına uyacak şekilde mimari tasarımlar ile şekilleniyor. Yoğun bakım servisi bulunan hastanelerde ‘uyum odaları’ inşa ediliyor. Bu odalarda bebeği prematüre doğan annelere taburculuk öncesi bebeği ile uyum ve bakım konusunda eğitim veriliyor. Erken doğan bebeklerin yoğun bakımdan çıktıktan sonra eve gitmeden önce taburculuk öncesi anne ile birlikte ev ortamına alıştırılması planlanıyor. Doğumdan sonra bebekleri çeşitli hastalıklardan dolayı tedavi gören anneler için ‘Anne Oteli’ yapılıyor. Özellikle şehir dışından gelen anneler, bebeklerini emzirecekleri zamanlarda yeni doğan ünitesinde bebeklerinin yanına gidip bebeklerini emzirebiliyor ve kendi odalarına dönüyor. Anne ile bebek arasındaki şefkat bağı daha da güçleniyor.
YELDA ULU COLİN İLE SÖYLEŞİ…
Bu sayıda kapak röportajımızı; Abbott Merkez Diagnostik Divizyonu Türkiye, İran, Lübnan, Azerbaycan, Gürcistan, KKTC Genel Müdürü Yelda Ulu Colin ile gerçekleştirdik. Sağlıklı yaşamlar sürdürmeye ilişkin engelleri ele alacak şekilde dünya çapında iş birliği yaptıklarını ifade eden Ulu röportajında; “Yaşadığımız ve faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz yerdeki toplumları güçlendirmeye yönelik olarak topluluk katılımını esas alıyoruz. Ayrıca, işimiz ve faaliyet gösterdiğimiz yerdeki toplumlar için değer yaratmaya odaklanarak ortak etki yaratıyoruz” diyor… Sayın Ulu ile yaptığımız röportaj sayfalarımız arasında…
Dräger Medikal Birim Direktörü Banu Yılmaztürk ile de markanın pandemi sürecindeki üretim ve teknoloji yatırımlarını, dijital dönüşüme paralel olarak geliştirilen siber güvenlik sistemlerini konuştuk. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Halil Coşkun ile Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç. Dr. Ender Uysal’la yaptığımız röportajlar da dikkat çekici.
MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sağlık Sektör Kurulu Başkanlığına seçilen köşe yazarımız Hüseyin Sarpkaya ile Ostim Medikal Kümelenme Başkanlığına yeniden seçilen Fatin Dağçınar’ı tebrik eder başarılar dileriz…
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…