Alınan tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin parasının geciktirilmesi malzeme alımının önündeki en büyük engel. Önemli olan bu gecikmenin ortadan kaldırılması.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ
Geçtiğimiz ay, üniversite hastanelerinin aldığı tıbbi cihaz ve sarf malzemelerin ödemelerinin yapılamadığı haberleri gündemdeydi.
Hatta Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi Başhekimliği hayati öneme haiz ameliyatlarda kullanılacak malzemelerin dışındaki alımları durdurduğunu belirten bir yazı gönderdi cerrahi birimlerine. Bu yazı epeyi ses getirdi. Aslında Türkiye genelindeki üniversite hastanelerinde ameliyatların durduğu anlamına gelmiyordu bu yazı. Sadece üniversite hastanelerinin tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri ödemelerinde zorlandığı ve eskiye ait borçların hastaneleri zor durumda bıraktığı anlatılmak isteniyordu. Bunun yanı sıra hayati önem arz etmeyen ameliyatların ertelenebileceği hatırlatılıyordu. İşin özeti de bu. Üniversite hastaneleri medikal firmalara borçlu. Bu borç katlanarak büyüyor. Hayatı önem arz eden ameliyatların yapılamayacağı ortamların oluşacağını zannetmem ama tedbir alınmalı.
SUT fiyatları 10 yıla yakın bir süredir artırılmadı. Sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edebilmesi için hem SUT’un artırılması hem de üniversite hastanelerinin tıbbi cihaz ve sarf malzeme alımında sıkıntı yaşamayacakları, ücretini vadesinde ödeyebilecekleri bir sistem oluşturulmalı. Bu durum göz ardı edilirse sorun katlanarak büyür.
BAKAN KOCA NE DEDİ?
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca bu soruna kısmen de olsa el attı ve üniversite hastanelerinin bütçelerinin ayrı olduğu için, alımlarını kendilerinin yaptığını söyledi. Koca, “Görüştüğümüz üniversitelerimiz oldu. Bu konuda sıkıntılar olduğunda destek verebileceğimizi de söyledik. Bununla ilgili Maliye Bakanımız da Çalışma Bakanımız da hatta ödenek ayırma durumunda oldu. Önümüzdeki günlerde daha net, rahatlatılmak üzere bir çaba içerisinde olunacak” açıklamasında bulundu. Koca, SUT fiyatlarında da kurun geldiği nokta göz önüne alınarak düzenleme yapılacağını kaydetti. Sektörün, Sayın Bakan’ın bu açıklamalarının hayata geçmesini beklemekten başka çaresi yok. Sonuç olarak tıbbi cihaz da var para da var. Ama alınan tıbbi cihaz ve sarf malzemelerinin parasının geciktirilmesi malzeme alımının önündeki en büyük engel. Önemli olan bu gecikmenin ortadan kaldırılması.
SAĞLIK MARKET
Bu arada “Sağlık Market” uygulaması hayata geçiyor. Proje kapsamında kamu hastanelerinin ihtiyacı olan tıbbi sarf, ilaç ve tıbbi cihazların daha hızlı ve uygun fiyatla temin edilmesi için aylık bazda ve bölgesel düzeyde açık eksiltmeli elektronik ihaleler yapılacak. Uygulama, ilk aşamada taraflarca belirlenen 22 ana ürünle başlayacak. Ülkemizde ilk defa, DMO üzerinden tedarik edilecek ürünlerde kalite kontrol bariyeri devreye alınmış olacak. “Sağlık Market” uygulamasıyla yerli üreticinin desteklenmesi hedefleniyor. Yerli malı belgesi bulunan orta ve yüksek teknolojili ürünlere sağlanacak yüzde 15 fiyat avantajı ve 90 günlük ödeme süresiyle firmalar mali yönden desteklenmiş olacak. Sağlık 12 milyar dolarla ithalat bağımlılığı en yüksek alanlardan biri. Sağlık Bakanlığı bunu ortadan kaldırmak ve yerlileşmek için ürün hedefli fonlama da yapacak.
Bu ayki kapak röportajımızı GE Sağlık Türkiye Genel Müdürü Yelda Ulu Colin ile gerçekleştirdik. Colin, GE Sağlık’ın Türkiye’deki çalışmalarını anlattı.
Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya ile de derneğin faaliyetleri, radyoloji alanındaki gelişmeler ve 39. Ulusal Radyoloji Kongresi hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.
Pharma News bölümümüzün bu ayki röportajlarını ise; Chiesi Türkiye Genel Müdürü Umut Meriç ve Pierre Fabre İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hande Demirdere ile yaptık.