Mehmet Ali ÖZKAN yazdı
Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF)’nun kendi mülkü olan merkezin açılışını yaptık. Bu merkezin alımında ve dekorasyonunda emeği geçen başta Genel Başkan Kemal Yaz olmak üzere yönetim kuruluna sonsuz teşekkür ederim. Bu gün sektörel sivil toplumun çatı kuruluşu TÜMDEF çatısı altındaki üyeler açısından gurur verici bir gündür.
“Bazıları bu başarı öyküsünü anlayamaz”
İlk kurulduğu adres olan İstanbul’dan sadece iki klasör evrakla Ankara’ya taşınan ve bu gün itibariyle kamuda muhatap kabul edilerek, kendi mülkünü alarak modern bir ofise sahip olmak büyük başarıdır. Bunu ancak sivil toplum hareketinin içinde olanlar, zaman harcayanlar, emek harcayanlar anlayabilir.
Sektörel sivil toplum ne demek? Bize ne faydası var? Bana iş alanı mı açıyor? Alacaklarımızı mı tahsil ediyor gibi çağdışı vizyonsuz söylemlerin içinle olanlar bu başarı öyküsünü anlayamazlar. Hatta sivil toplum adına yapılan çalışmaları, bakanlıklardaki toplantıları sabote edecek seviyede çalışmalar içinde olanlar bu başarı öyküsünü hiç anlayamazlar.
Ankara Balgat’ta
TÜMDEF merkez ofisi Ankara’nın prestijli bölgelerinden Balgat’ta Gözde Plaza’nın üst katında yer alıyor. Sivil toplum kuruluşuna yakışır şekilde sade bir dekorasyon yapılarak mütevazi şekilde döşenmiş. Modern, kullanışlı bir ofis olmuş. Ankara’ya yolu düşen tüm meslektaşlarımın TÜMDEF ofisine uğrayıp, çalışmalardan bilgi almalarını ve bir çay içmelerini tavsiye ederim.
Tıbbi cihaz sektöründeki sivil toplum bilincini oluşturmak için İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da ve diğer birçok ilde dernekleşmek adına yapılan çalışmaları ve konuşmaları hatırladığımda sektörde sivil toplumun geldiği noktaya inanamıyorum. Hele Ankara’da iyi bir semtte kendi mülkü olan modern bir ofise sahip olacağına kimse inanmazdı. Sektörde sivil toplum bilincini oluşturmaya çalışan bir avuç ileri görüşlü meslektaşlarımızın maddi ve manevi katkıları sektörel sivil toplumu buralara taşıdı.
“Sektörün çok sorunları var”
Sektörel sivil toplum bilincimizin oranı hâlâ çok düşük. Sektörel sivil toplum kuruluşlarımız olan TÜMDEF & SEİS sayesinde çıkartılmış olan, sektöre bir kimlik kazandıran tıbbi cihaz yönetmeliği bile hâlâ sektörü bir araya getirmek konusunda istenilen sonucu yaratamadı. Sektörde birileri sorunları çözsün ama ben bir şey yapmayayım duygusu hâkim.
Sektörün çok sorunları var. Bu sorunları çözmek için güç lazım, birlik lazım, plan ve program lazım, zaman lazım, lobi gücü yaratmak lazım. Bu nasıl olur? Tüm medikal firmaların bölge derneklerine üye olarak TÜMDEF’in üye sayısını arttırmakla olur. Aslında sektörde sivil toplum kuruluşlarından birine üye olmayan firma kalmaması gerekir. Bunun bu zamana kadar gerçekleşmemiş olması sektörün çok önemli bir eksiğidir. Bu eksikliğin bir an evvel giderilip güçlü sivil toplum kuruluşumuz olan TÜMDEF’e güç katmak gerekir. Aksi durumda sivil toplum çatısı altında olmayanların sektörel sivil toplum kuruluşlarını ve yöneticilerini eleştirmeye hakları da yoktur.