Siemens Healthineers Türkiye Görüntülemeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ertan Cömert ile bir söyleşi gerçekleştirdik:
Siemens Healthineers’ın genel faaliyet alanları ve görüntüleme bölümü hakkında bilgi alabilir miyiz?
Siemens Healthineers olarak hastalara, sağlık sektörü profesyonellerine ve insanlığa daha iyi ürünler, çözümler ve hizmetler sunmak için dünyada 174, Türkiye’de 165 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren global bir şirketiz. 180’den fazla ülkedeki sağlık hizmeti sağlayıcıları için çok çeşitli yenilikçi görüntüleme, teşhis ve ileri tedavi ürünleri ve hizmetleri geliştiriyor ve üretiyoruz. Yanı sıra, eğitim ve servis çözümlerimizin de yer aldığı kapsamlı klinik danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Diagnostik görüntülemeden laboratuvar hizmetlerine, ileri tedavilerden satış sonrası servis ve bakıma kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsayan portföyümüz, müşterilerimizi sağlık hizmeti döngüsünde önleme, erken teşhis, tanı, tedavi ve takip uygulamaları gibi her noktada destekliyor. Ticari faaliyetlerimiz Görüntüleme, Laboratuvar Diagnostiği ve İleri Tedaviler olmak üzere üç segmente ayrılıyor. Bu segmentlerin üçünde de dünyanın lider tedarikçilerinden biriyiz.
Siemens Healthineers olarak X-Ray’in keşfi evresinde medikal sektörüne sunmaya başladığımız röntgen tüplerinden günümüze, hiç durmadan geliştirdiğimiz yeniliklerle insan sağlığına katkıda bulunmak için çalışmaya devam ediyoruz. Görüntüleme teknolojilerinde düşük radyasyon dozu, yüksek çözünürlük ve hasta konforu odağında cihazlar geliştiriyoruz. Tecrübemizin getirdiği uzmanlığın yanında inovasyona yaptığımız yatırımlarla da sağlık sektörü öncülüğümüzü sürdürüyoruz.
Radyoloji alanında düşük dozla kullanım olanağı sunan görüntüleme cihazlarına dünya genelinde erişimi artırmak, üzerinde önemle durduğumuz konular arasında bulunuyor. Özellikle bilgisayarlı tomografi gibi radyasyon temelli alanlarda ve pediyatride düşük doz en önemli önceliklerimizden birini oluşturuyor. Diagnostik Görüntüleme portföyümüzde Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans, Pozitron Emisyon Tomografi (PET/BT) gibi Moleküler Görüntüleme sistemleri var. Ayrıca Röntgen/Floroskopi, Mamografi, Yapay Zekâ ve Dijital Sağlık Çözümleri, syngo görüntü işleme yazılımı çözümlerimiz de bu grup altında yer alıyor.
Bölümünüz için bir 2021-2022 değerlendirmesi yaptığınızda ilk sırada hangi konular geliyor? Tüm dünyada pandemiyle birlikte özellikle tedarik zincirleri önemli sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Zamanın kritik önem taşıdığı bir alanda faaliyet gösteren bir bölüm olarak siz bu süreci nasıl yönettiniz?
Pandemi döneminde, birçok şirketin malzeme tedariki, lojistik veya üretim hattındaki sıkıntılardan dolayı, pazar kayıplarına uğradıklarını görüyoruz. Ancak Siemens Healthineers olarak biz bu kriz sürecini çok iyi yönettik ve global çapta yaşanan bu sıkıntıların bizi ve müşterilerimizi etkilemesini engelleyebildik.
Örneğin, o dönemde olası yedek parça ihtiyaçları için lokal stok depomuzda ciddi anlamda artış yaparak yurt dışından parça ithalatı için vakit kaybetmeden müşterilerimize hızlı bir şekilde hizmet sunmayı başardık. Özellikle cihazların yedek parçaları ve X-ışını tüpleri için Türkiye stoklarımızı artırmamız, hızlı çözümler üretmemizi ve böylece müşterilerimizin taleplerine zamanında yanıt verebilmemizi sağladı. Pandeminin özellikle ilk dönemlerinde bilgisayarlı tomografi ve bazı röntgen sistemlerinde teşhisin laboratuvar test sistemlerinden daha kesin ve erken sonuç vermesi nedeniyle bu çözümlerin kullanımında yüksek artışlar yaşandı. Bizden en büyük beklenti de bu yüksek kapasitenin yönetilmesinde yeterli ve hızlı destek sağlanmasıydı. Altyapımız ve teknik hizmetler performansımız sayesinde bu beklentilere yanıt sunabildik.
Normalleşmenin kısmen de olsa başladığı 2021 yılında, pandeminin devam eden etkilerine ve belirsizliklere rağmen hedeflerimize ulaşarak mali yılımızı çok başarılı bir şekilde tamamladık. 2021’de Varian şirketini satın alarak medikal teknoloji sektörünün en kapsamlı portföyüne sahip şirketi haline geldik. Bu güç birliği, kanserle mücadeleye yönelik çalışmalarımızdan dünya genelinde daha fazla insanın yararlanmasını sağlamak için gerçekleştirdiğimiz çalışmalara önemli bir katkıda bulunacak.
Biz, Türkiye’de 10 yıldan fazla süredir görüntüleme pazarına öncülük eden bir şirketiz ve 2022’de bu alandaki sağlık sektörü öncülüğü konumumuzu güçlendirmeye devam ediyoruz. Yenilikçi görüntüleme çözümlerimiz, sağlık sektörü öncülüğümüzde önemli bir rol oynuyor. Ancak bu başarımızda ileri teknolojilerimiz kadar önemli olan başka bir konu daha var: Karşımızdakini dinlemek. Bu bizim en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor ve yeni stratejimizin beş temel bileşeninden birini ‘önce dinleriz’ diyerek ifade ediyoruz. Sağlık sektöründe bugünün ve geleceğin en önemli sorunlarına yanıt bulmak için tüm paydaşların, Siemens Healthineers ekibi olarak birbirimizin, aynı zamanda sağlık hizmeti alan ya da sunan tüm tarafların, beklentilerini, ihtiyaçlarını ve deneyimlerini dinlemeyi ve anlamayı önemsiyoruz. Dolayısıyla başarılarına hizmet edebilmek için müşterilerimizi, hastaları ve birbirimizi ‘önce dinliyoruz’ ve ‘birlikte kazanıyoruz.’
Yeni stratejiniz ve bu stratejinizde görüntüleme alanına yönelik faaliyetleriniz kapsamında neler bulunuyor?
2022 yılı ile birlikte faaliyetlerimizi şekillendiren 2025 stratejimizde yeni bir aşamaya geçtik. Bu aşamayı New Ambition olarak adlandırıyoruz. Bu aşamadaki hedeflerimizi, dünyadaki en tehlikeli hastalıklarla mücadele etmek, verimli operasyonlar sağlamak ve sağlık hizmetlerine erişimi artırmak oluşturuyor. Amacımızı “Sağlık sektöründe çığır açan yeniliklere öncülük ediyoruz. Herkes için. Her yerde” diyerek ifade ediyoruz. Bir Hastanın Dijital İkizini Oluşturmak, Hassas ve Kişiselleştirilmiş Tedavi, Dijital Teknolojiler, Veriler ve Yapay Zekâ alanlarındaki benzersiz yeteneklerimiz, dünyadaki en tehdit edici hastalıklarla mücadelede sağlık hizmetlerini daha iyiye dönüştürmemizi, verimli operasyonları mümkün kılmamızı ve bakıma erişimi artırmamızı sağlayacak. New Ambition ile odaklandığımız beş öncelik arasında; kardiyovasküler ve nörovasküler bakıma yönelik faaliyetlerimizi desteklemek için görüntüleme ve robotikteki güçlü temelimizden faydalanmak da yer alıyor. Diğer taraftan, bugün dünya çapında yaklaşık üç milyar insanın yeterli bakım ve tedaviye erişimi yok. Biz, her yerde, herkes için sağlık hizmeti sunmayı hedefliyor, bunun için daha fazla insanın görüntüleme çözümlerimizle daha hızlı teşhis ve daha iyi tedavi almasını sağlayacak inovasyonlara odaklanıyoruz.
Bu doğrultuda geliştirdiğiniz yenilikçi çözümlerden bahseder misiniz?
Siemens Healthineers olarak en son sunduğumuz görüntüleme çözümlerinden birini, dünyanın ilk photon-counting teknolojisine sahip bilgisayarlı tomografi tarayıcısı oluşturuyor. Görüntü kalitesiyle ilgili tüm teknik parametrelerde üstün özellikler sunan NAEOTOM Alpha cihazımız, artan çözünürlük ve azalan radyasyon dozu ile görüntü kalitesinde konvansiyonel BT tarayıcılar için imkânsız olanı başarıyor. Diğer taraftan, az önce de ifade ettiğim gibi dünya genelinde çok sayıda insanın yeterli sağlık hizmetlerine erişimi yok. Gelişmekte olan ülkelere ve aynı zamanda sanayileşmiş birçok ülkenin kırsal bölgelerine bakıldığında MR tarayıcılarının yaygın olarak bulunmadığı görülüyor. Şu anda, dünya nüfusunun yarısından fazlası için MRI incelemelerine erişimi ya yok ya da çok zor ve uzun bekleme süreleri gerektiriyor. Bu, son derece ciddi bir oran.
Geliştirdiğimiz MAGNETOM Free.Max ve MAGNETOM Free.star ile bu soruna çözüm sunuyoruz ve görüntülemenin hastalar için daha erişilebilir olmasını sağlıyoruz. MR’ya erişimin uygun olmadığı yerlerde, erişimi ekonomik ve kolay hale getiren MAGNETOM Free.Max, dünyanın ilk 80 cm’lik çapına sahip cihazı olarak hasta konforunu iyileştiriyor. Aynı zamanda altyapıyla ilgili sorunların üstesinden gelmek için de mevcut bir helyum içermeyen altyapıya yerleştirilebiliyor. Dünya çapında MR’a erişimi önemli ölçüde iyileştirmek için tasarlanmış MAGNETOM Free.Star ile de sağlık sektörüne uygun maliyetli ve yapay zekâ sayesinde kullanımı son derece kolay olan ve böylece çok deneyimli olmayan sağlık personellerinin bile tam potansiyelinden yararlanabileceği bir tarayıcı sunuyoruz.
Şimdiye kadar ürettiğimiz en küçük ve en hafif tam vücut tarayıcıları olma özelliği taşıyan MAGNETOM Free.Star ve MAGNETOM Free.Max, dijital teknolojilerle mükemmel görüntü kalitesi sağlayan yeni nesil tarayıcılar arasında bulunuyor. Daha az yer kaplayan bu yeni MR sistemlerimiz ayrıca, daha az enerji ve daha düşük helyum kullanarak çevreye katkıda bulunuyor.
İş dünyasının en önemli gündem maddelerinden biri olan sürdürülebilirlik, Siemens Healthineers Görüntüleme Bölümü’nde nasıl yansıma buluyor?
Sürdürülebilirlik Siemens Healthineers için geçmişten bugüne yol gösterici bir ilke oldu. Bu doğrultuda köklü geçmişimizden güç almaya ve sürdürülebilirlik odağıyla sağlık hizmetlerini her yerde herkesin erişimine sunmak için çalışmaya devam ediyoruz. Biz sürdürülebilirliği sağlıklı bir şirket kültürünün ön şartı olarak görüyor ve benimsiyoruz.
Siemens Healthineers Türkiye olarak gerek küresel hedefler gerekse Türkiye’deki koşullarla şekillenen lokal hedefler doğrultusunda uzun süredir önemli sürdürülebilirlik çalışmalarına imza atıyoruz. Bu doğrultuda Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA) rehber alıyoruz ve bu amaçlara katkıda bulunan çok çeşitli uygulamalarımız ve hedeflerimiz var. Örneğin, 12 numaralı SKA “Sorumlu Üretim ve Tüketim” en çok odaklandığımız alanlardan biri. Cihazlarımızın ömrünü uzatmak ve sağlık kuruluşlarına cihaz yükseltme (upgrade) ve yenileme (refurbishment) seçenekleri sunmak için çeşitli projelere imza atıyoruz. Upgrade projelerimizle müşterilerimizin cihazlarını daha uzun süre kullanmalarını sağlıyoruz. Çeşitli nedenlerle müşterilerimizin ihtiyaçlarını artık karşılamayan cihazları kendilerinden alıyor, bakım ve onarım süreçlerinden sonra bu tür cihazlara ihtiyaç duyan başka bir kuruluşa sunuyoruz. Böylece cihaz israfını önlemiş ve sağlık hizmetlerinin devamlılığını sağlamış oluyoruz. Uzun yıllardır uyguladığımız refurbishment çalışmaları ile ikinci el bilgisayarlı tomografi cihazlarının sadece kullanılamayan parçalarını yeniliyor ya da hasar görmemiş parçaları farklı 2. el cihazlarda çalıştırıyor ve böylece cihazlara ve parçalara yeniden hayat vererek daha uzun yıllar hizmet sunmalarını sağlıyoruz. Bu sayede yüzlerce ton CO2 salımını engelliyoruz.