Siemens Healthineers Türkiye, coğrafyamızdaki 135. yılını kutluyor. 135 yıldır ülkemizi yenilikçi görüntüleme çözümleriyle buluşturan şirket, diagnostik görüntüleme çözümleriyle her gün on binlerce kişinin yaşamına dokunuyor. Pazara yapay zekâ, hassas ve kişiselleştirilmiş tıp ve dijital çözümlerle sağlık verilerinin kullanımı alanlarında çözümler sunan şirket, 2021 yılında kanser bakımında dünyanın önde gelen şirketlerinden Varian’ı bünyesine dahil ederek dünya tıbbi teknoloji sektörünün en kapsamlı portföyüne sahip şirketlerinden biri haline geldi. Şirketin Türkiye’deki görüntüleme operasyonlarını yürüten ekibinin 2024 hedeflerini kendilerinden dinledik. Keyifli okumalar dileriz.
Ertan Cömert-Siemens Healthineers Türkiye Görüntülemeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
‘’2023 yılı verilerine göre ülkemizde her dört manyetik rezonsans cihazından (MR) üçü, her üç bilgisayarlı tomografiden (BT) biri ve her üç anjiyografi sisteminden ikisi Siemens Healthineers Türkiye imzası taşıyor.’’
Coğrafyamızdaki 135 yıllık tarihimiz, ticari başarılarımızın da ötesinde, ülkemizin sağlık sektörünün dönüşümüne tanıklığımızın ve bu dönüşüme öncülük etme tutkumuzun bir göstergesi. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da Türkiye’nin önde gelen birçok hastanesinde görüntüleme sistemlerimizin uzmanlığına güveniliyor. 2023 verilerine göre, ülkemizde her dört manyetik rezonsans (MR) cihazından üçü, her üç bilgisayarlı tomografiden (BT) biri ve her üç anjiyografi sisteminden ikisi Siemens Healthineers Türkiye imzası taşıyor. Hasta güvenliğini ve sağlığını ön planda tutarak daha yüksek kalite, daha düşük işletme maliyetleri ve daha etkin medikal çıktılar sağlamak için çalışıyoruz. Sağlık sektörü çalışanlarının yaşadıkları süreçleri kolaylaştırmak, daha kesin sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olmak ve tedavi süreçlerini hızlandırmak üzere yenilikler sunuyoruz. Son yıllarda tüm teknolojilerimizde kişiselleştirilmiş tedavi ve yapay zeka üzerine yoğunlaştık. Teknolojilerimiz ile ilaç dozlarının düşürülmesi, kişiye özel tedavi, sonuçların daha iyi sınıflandırılmasına odaklanan sistemlerimizle her gün binlerce yaşama dokunuyoruz ve sağlık profesyonellerinin ihtiyaçlarına yanıt sunarak hastaların daha doğru tedaviye daha hızlı bir şekilde ulaşmalarına katkıda bulunuyoruz. Teknolojilerimizi sektörle buluşturmak üzere ise önce dinleyen, birlikte başarmanın gücüne inanan, cesur adımlar atan, her zaman daha fazlasını öğrenmeye tutkulu ve harika bir ekiple çalışıyoruz. Sürdürülebilir başarımızın ardında bu ekip var.
Pınar Karahasanoğlu Şen- Satış Grup Müdürü
‘’Teknolojilerimizi herkes için her yerde erişilebilir kılmak için çalışıyoruz’’
Siemens Healthineers Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri ve hizmet alımı projelerini yürütüyorum. Kamu kurumlarıyla birlikte ülkemizde sağlık hizmetlerine erişimi artırmaya katkıda bulunmak şirketim adına ve kendi adıma, çok büyük bir gurur. Sağlık teknolojilerimizi herkes için, her yerde erişilebilir kılmak için çalışıyoruz. Devlet ve üniversite hastanelerimizin ihtiyacı olan yüksek teknoloji görüntüleme cihazlarımızı sunarken Siemens Healthineers Türkiye olarak gelişmiş servis ağımız ve tecrübeli proje ekibimizle öne çıkıyoruz. Bize duyulan güvenin göstergesi olarak 2023 yılında yaşadığımız üzücü depremin ardından yaraları hızlıca sarmak adına proaktif şekilde yaptığımız planlama ve sevkiyat ile deprem bölgesine 8 adet Artis zee Pure ve Artis Q model anjiyografi ve 5 adet MAGNETOM Altea model manyetik rezonans cihazı kurulumunun gerçekleşmesine çok hızlı katkı sağladık. Takip eden aylarda Sağlık Bakanlığı ile Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü tarafından yapılan alımlar ile toplamda 65 adet anjiyografi cihazı ve 17 adet manyetik rezonans cihazı alımı projelerinin gerçekleşmesi sağladık. 2024’te teknolojilerimize erişimi daha da artırmak üzere Devlet Malzeme Ofisi kataloğuna Siemens Healthineers çözümlerimizin eklenmesini hedefliyoruz.
Barış Kutlar – Satış Grup Müdürü
‘’Ülkemizdeki önemli sağlık kurumlarıyla iş birliği yapıyoruz’’
135 yıldır paydaşlarımızın teknolojilerimize duyduğu güveni günümüzde de sürdürülebilir şekilde devam ettirmekten gurur duyuyorum. Dünyadaki gelişmiş sağlık teknolojilerini ülkemizin sağlık alanındaki gelişiminde önemli bir yer tutan özel hastaneler ve görüntüleme merkezleriyle buluşturmak için çalışıyorum. Portföyümüzde Acıbadem Sağlık Grubu, Medipol Sağlık Grubu, Memorial Sağlık Grubu, Medicana Sağlık Grubu, Vehbi Koç Vakfı (VKV) Sağlık Kuruluşları başta olmak üzere ülkemizin önemli sağlık kurumları yer alıyor. Görüntüleme merkezlerinde MR ve BT cihazlarımızla en çok tercih edilen markalardan biri olmamızın yanı sıra Skolyoz çekimleri ile HSG çekimlerini bir arada yapabilen Luminos dRF Max ve Artis zee MP gibi sistemlerimiz ile de hizmet veriyoruz. İnsan sağlığı yanında can dostumuz hayvanlarımızın da görüntülenmesine dair katkılar sunuyoruz. Veteriner görüntüleme merkezleri ve hayvan hastanelerine MR ve BT cihazları tedariğimize ek olarak 2023 yılı içerisinde VKV Sağlık Kuruluşları’nın Kağıthane’de açılışını yaptığı tam teşekküllü hayvan hastanesi olan VetAmerikan’ın açılışını gerçekleşirdik. 2024 yılında da dünyanın ilk ve tek 80cm gantri açıklığına sahip MR cihazı MAGNETOM Free.Max ve dünyanın ilk ve tek photon-counting dedektörüne sahip ultra düşük dozlu BT cihazı NAEOTOM Alpha’nın kurulumunu Acıbadem Maslak Hastanesi’ne gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz.
Ali Avcı- Klinik Pazarlama Grup Müdürü
‘’Veteriner Görüntüleme Çözümlerimizle Hayvan Sağlığında Yenilikçi Adımlar Atıyoruz’’
Hayvan sağlığına yönelik hizmetlerimizle de sektörümüze öncülük ediyoruz. Bu ihtiyaca yönelik başlattığımız projelerle yeni nesil cihazlarımızın sektördeki açığı giderebileceğini düşünerek kapsamlı testler gerçekleştirdik. İlk sonuçlar olumlu çıkınca, veterinerlik görüntüleme sempozyumu gibi önemli platformlarda bu yeni nesil cihazları profesyonellerle buluşturduk. Bugün, birçok veteriner kliniğinde başarıyla kullanılan görüntüleme cihazlarımız, hayvan sağlığına yönelik doğru teşhis ve etkili tedavi planları oluşturulmasına katkı sağlıyor. Eğitim amaçlı geliştirdiğimiz Cinematic Rendering teknolojisiyle gerçeğe yakın görüntü oluşturarak veteriner hekimlere eğitimlerinde destek veriyoruz. Özellikle MAGNETOM Free.Star MR cihazları ile sunulan düşük enerji sarfiyatı, helyumsuz olma, küçük alanlara sığabilme ve yüksek görüntü kalitesi ve SOMATOM go.Now BT cihazı ile küçük alanlara sığma, düşük dozla düşük enerji sarfiyatı, yüksek görüntü kalitesi gibi özelliklerle veteriner hekimlerin ihtiyaçlarına yanıt veren çözümler sunmaktan gurur duyuyoruz. Yapay zeka destekli cihazlarımızla veteriner hekimlere kesin teşhisler koyma, tedavi planlarını optimize etme ve hastaların sağlığını yönetme konusunda desteğimizi artırarak devam ettireceğiz.
Arda Savda- Pazarlama Grup Müdürü
‘’Photon-counting ile Bilgisayarlı Tomografi Yeniden Tanımlanıyor’’
Ülkemizde ilklere attığımız imzalarla adımızdan söz ettirmek gurur verici. 2024 yılında, bir ilke daha imza atacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bilgisayarlı tomografide çığır açacak yeni sistemimizi yakın zamanda ülkemize kazandıracağız: NAEOTOM Alpha. Sistem, standart bir BT dedektöründe kullanılan teknolojiden oldukça farklı olan photon-counting özelliği sayesinde X-ışını fotonlarını doğrudan elektrik sinyallerine dönüştürebiliyor. Teknolojinin temelinde Siemens Healthineers laboratuvarında üretilen kadmiyum tellür kristaller bulunuyor. Teknoloji, X-ışını fotonlarını elektrik sinyallerine dönüştürebilme özelliğiyle hastaların maruz kaldığı radyasyon dozunu ultra düşük seviyelere çekmeyi ve kontrast madde kullanımını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. Ayrıca bu teknoloji, çok ince doku yapılarını bile görselleştirebilmeyi sağlayarak radyologlara akciğerlerdeki en küçük bronşlara veya kemiklerdeki kist oluşumları gibi ince detaylar üzerinde etkin değerlendirmeler yapma imkânı sunabilecek. Aynı zamanda kanser teşhisinin daha erken evrelerde tespit edilmesi beklenmektedir. NAEOTOM Alpha yepyeni çift tüp çift dedektörlü photon counting tomografi ile, 0.2 mm kesit kalınlığıyla kalp görüntülerini sunarak kalpteki önceden tespit edilemeyen detayları görselleştiriyor. Bu, düşük dozla kalbin ayrıntılarını görmemizi sağlar. NAEOTOM Alpha Koroner damarların daha iyi teşhis edilmesini sağlar. Son bir çalışmaya göre, NAEOTOM Alpha yüksek riskli bir popülasyonda koroner arter hastalığının tespitinde invaziv koroner anjiyografi ihtiyacını %54 oranında azaltmıştır. Bu teknolojinin Türkiye’de ilk kez 2024’ün ilk yarısında Acıbadem Maslak Hastanesi’nde kurulmasını planlıyoruz. Getirdiği yeniliklerle birlikte, radyoloji alanında literatürün yeniden yazılmasına yönelik bir dönemi başlatacağını öngörüyoruz.
M.Emre Kuş -Pazarlama Grup Müdürü
‘’MR Teknolojilerinin Yeni Olmazsa Olmazları: Yapay Zeka ve Sürdürülebilirlik’’
Siemens Healthineers olarak, hem dünyada hem de ülkemizde odaklandığımız iki önemli nokta var: Yapay zeka ve sürdürülebilirlik. Ülkemizi bu alanlardaki teknolojilerle buluşturan ve ilklere imza atan bir şirkette görev yapmak heyecan ve gurur verici. Aynı zamanda dijital çözümlerimizle görüntüleme değer zincirindeki operasyonları otomatikleştirmeyi amaçlıyoruz. Bu süreçleri daha akıllı hale getirerek sağlık hizmeti sağlayıcılarına yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu önemli noktaları en somut gördüğümüz sistemlerimiz MR portföyüne son olarak eklenen, içerisindeki hızlandırma yazılımları ve yapay zeka destekli teknolojileri ile mükemmel görüntü kalitesi sağlayan yeni nesil tarayıcılarımız arasında bulunan MAGNETOM Free.Star ve MAGNETOM Free.Max’te görebiliriz. MAGNETOM Free.Max, dünyanın ilk ve tek 80 cm’lik hasta tüneli genişliğine sahip cihazı olarak klostrofobik, kilolu ve pediyatrik hasta gruplarına üst düzey konfor sunuyor. Önümüzdeki aylarda hizmet vermeye başlayacak MAGNETOM Free.Max ile benzeri görülmemiş bir hasta konforu deneyimi Türkiye’de yaşanacak. High-V MRI adını verdiğimiz platformla MR görüntülemede yeni bir kulvar açıyoruz. Ayrıca, High-V MRG teknolojisinin alan gücüyle, pulmoner ve metal implant görüntüleme alanında heyecan verici yeni klinik uygulamalara olanak tanıyabilecek. Bu yeni MR sistemleri ayrıca, daha az enerji ve sadece 0.7L helyum kullanarak radyolojinin karbon ayak izini azaltarak, sürdürülebilir özelliğiyle radyolojinin iklim değişikliği üzerindeki etkisini azaltıyor. Türkiye’de ilk kez kardiyak BT çekimi kıtalar arası olarak syngo Virtual Cockpit uygulamasıyla gerçekleştirildi. Bu çözümümüzle deneyimli teknisyenlerin desteği ile farklı lokasyonlardaki cihazlarda çekim yapılabilmesine imkân tanıyoruz.