Yusuf KÜRKÇÜOĞLU
2019 yılında hizmete girecek olan 3 şehir hastanesi ile 11 şehir hastanesi hizmet vermiş olacak. Böylece toplamda 16 bin 994 yatak ile şehir hastanelerinde sağlık hizmeti sunulacak.
ŞEHİR HASTANELERİ
2017-2018 yıllarında toplamda 8 bin 358 yatak ile 8 şehir hastanesi hizmete girmişti. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre; 2019 yılında 3 şehir hastanesi daha hizmet vermeye başlayacak. Bu hastaneler; 3 bin 704 yatak kapasiteli Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, 3 bin 577 yatak kapasiteli Ankara Etlik Şehir Hastanesi ile bin 355 yatak kapasiteli Bursa Şehir Hastanesi. Böylece 2019 yılı sonuna kadar 11 şehir hastanesi toplamda 16 bin 994 yatak ile sağlık hizmeti sunulmuş olacak. Bakan Koca’nın açıklamalarını bu sayımızda okuyabilirsiniz.
OHSAD KURULTAYI
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından düzenlenen ‘Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’nın onuncusu, 18-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Antalya’da, Kaya Palazzo Kongre Merkezinde yapılacak. Sağlık Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK, özel hastaneler, kamu hastaneleri, üniversite hastaneleri, sağlık kuruluşları, sektör STK’ları ile sigorta şirketleri, kaliteli ve sürdürülebilir bir sağlık sistemi ile sağlık sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere onuncu kez bir araya gelecek. Sağlık sektöründeki değişim ve yeniliklerin değerlendirildiği, sektörün sorunları ve geleceğine yönelik tüm paydaşların bir araya gelerek çözüm önerileri sunduğu Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantılarına tıbbi cihaz firmalarının da katılması önem taşıyor. Çünkü bu toplantıya çok sayıda özel hastanenin sahibi ve genel müdürü de katılıyor. Firmaların cihazlarını, ürünlerini tanıtmaları açısından yararlı geçecek bir etkinlik olacak aynı zamanda. Medikal News dergisi olarak bu etkinlikte yer alacağız.
PERSONELE YATIRIM
Bu sayıdaki kapak röportajımızı Göbeklioğlu Medikal Cihazlar Yönetim Kurulu Başkanı Alp Göbeklioğlu ile gerçekleştirdik. “En önemli değerlerimizden biri olan Personelimize yatırım yapıyoruz. Personelimizin şirketimize bağlılığı, gelişen dünya koşullarına uyumu, teknolojiyi doğru kaynaklar aracılığı ile yakından takip edebilmesi ve kendini geliştirebilmesi başarıya giden yolda farklı farklı pencerelerden bakmamızı, doğru ve net çözümler bulmamızı sağlıyor” diyen Sayın Göbeklioğlu röportajında önemli konulara değiniyor. Personele yatırım yapmıyorsanız ve ürettiğiniz ürünün, ithal ettiğiniz ürünün reklamını yapmıyorsanız yarı yolda kalabilirsiniz. Bu iki konu çok önemli. Kalifiye personel ve reklam ile ürünün ülkedeki her noktaya, her hastaneye tanıtımı bir firma için olmazsa olmazlar arasında olmalı.
Bir diğer röportajımızı ise İnegöl Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Hayrettin Göçmen yaptık. Yaklaşık 10 yıldır hastanede görev yapan Göçmen, hastane de bir de ambulans müzesi kurmuş. Röportajda her hastane yöneticisinin kendine pay çıkartacağı birçok başlık bulunuyor. Bence örnek alınması gereken bir kamu hastanesi. Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Olağanüstü 8. Genel Kurul Toplantısında başkanlığa yeniden Prof. Dr. Erkan İbiş seçildi. Konu ile ilgili haberimiz de sayfalarımız arasında.
Şubat ayında Antalya’da düzenlenecek olan Tıbbi Tedarik Kongresi ise, tıbbi tedarik yönetimiyle ilgili sorunları tartışmak, yeni teknolojileri takip etmek ve başarılı uygulamaları paylaşmak amacıyla düzenlenecek. Bu sayımız ile kongreye katılarak toplantıları takip edeceğiz. Bu arada; Mehmet Atasever’in, “Kamu ve Özel Sağlık İşletmelerinde Satınalma, Tedarik Zinciri, Lojistik, Stok, Depo ve Taşınır Yönetimi” kitabı da yayınlandı. Haberini dergimizde okuyabilirsiniz.
SUT FİYATLARI
SUT fiyatlarının düşüklüğü uluslararası bir firmanın ülkemizde ortopedi tarafını kapatmasına sebep oldu. Bu kapatma dolayısıyla 60’a yakın kişi işsiz kaldı. Bunca süredir ülkemiz akademik eğitim ve toplantılarında bir çok hekimin (travma özellikle) eğitim almasını hem yurt içinde hem yurt dışında sağlayan firma örnek olmuştu. Firma etik kodların ülkemizde benimsenmesine de ayrı bir katkı sağlamıştı. Kamu ve üniversitelerdeki SUT yetersizliği üzerine bir de gecikmeli ödemeler binince bu kaçınılmaz son oldu. Teknoloji ülkemizden uçup gitti. İthal rekabet olmaz ise ülkemiz ortopedisi gelişmez, teknoloji transferi olmaz. Irak’ta bile kullanılan bu malzemeler ülkemizden çekilmişken sağlık turizmi düşünülemez sanırım… Piyasa şartları sürdürülebilir değil. Ortopedi işi meşakkatli bir iş, kârlılığı yok. Bugünkü geri ödeme fiyatlarıyla birçok firma daha piyasadan çekilebilir.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…