Sağlık teknolojileri alanında ülkemizde yenilikçi ürünlerin teşvik edilmesi planlanırken, sektörün alacaklarının göz ardı edilmesi bir tezat teşkil ediyor.
SEDAP NE GETİRECEK?
Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformu (SEDAP) Tanıtım Toplantısı geçtiğimiz günlerde yapıldı. Sağlık alanında yerlileşme ve millileşme çalışmalarına destek amaçlı kurulan SEDAP’ın tanıtımında konuşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca şunları söylemişti: “Sağlık Endüstrileri Dönüşüm ve Araştırma Platformu’nun sağlık alanında yerli ve milli ürüne giden yolda yeni ve önemli bir adım olacağına inanıyorum. Bu platform yardımıyla ilaç ve tıbbi cihaz alanlarında araştırma yapan, keşfi olan ve bu keşfi ürüne dönüştürmek isteyen tüm girişimcilere yeni fırsatlar vermeyi arzu ediyoruz. Sağlık teknolojileri alanında ülkemizde yenilikçi ürünleri teşvik edeceğiz. Ar-Ge üretim ekosistemini oluşturmalarına destek olacağız”.
Bakan Koca’nın sözleri gayet güzel. İşin tıbbi cihaz tarafına bakacak olursak sektörde kimsenin araştırma yapacak yeni ürün keşfedecek enerjisi kalmamış durumda. Firmalar milyonlarca lira alacaklarını almanın peşine düşmüşler. Sektördeki STK’lara bakıyorum, yakından izliyorum; Kamu’dan görüştükleri isimlerle hep sektörün alacaklarını konuşuyorlar. Kimsenin Ar-Ge falan konuşacak durumu yok. Ödeme konusu Devlet tarafından neden es geçiliyor bir anlam veremiyorum. Bu kadar kıymetli bir sektör neden göz ardı ediliyor?
KAMU SPOTU
Tıbbi cihaz ve sarf malzemelerin insan sağlığındaki önemi ve kamuoyunda sektöre yönelik farkındalığın artırılması için bir kamu spotu hazırlandı. Tıbbi Cihaz Sektör Platformu’nun üyeleri TÜMDEF, SEİS, SADER ve ARTED ortaklığında hazırlanan 45 saniyelik kamu spotunun RTÜK’ten onay aldıktan sonra TV kanallarında yayınlanması bekleniyor. Bu güzel projede emeği geçen herkesi kutlarım. Sektör adına pozitif bir hareket diyebilirim.
YENİ TIBBİ CİHAZ DÜZENLEMELERİ
Yeni Tıbbi Cihaz Düzenlemeleri (Medical Device Regulation-MDR) 2020 yılında hayata geçiyor. Avrupa Tıbbi Cihaz Yasası kapsamında Onaylanmış Kuruluşlar sıkı bir denetime tabi tutulacak. MDR süreci ile yeni bir sınıflandırma sistemine geçilecek. MDR ile tıbbi cihazlara yönelik klinik araştırmalar zorunluluk haline geliyor. Üretim yapan firmaların klinik araştırmalara önem vermesi, bunları tamamlamaları gerekecek. Satışı yapılan medikal ürünlerde tedarik zinciri, distribütörler, ithalatçılar ve yetkili temsilciler gibi paydaşlar üzerinde daha sıkı bir kontrol öngörülmekte. Kısacası herkes üretimden satışa kadar her şeyden sorumlu olacak. MDR süreci başlamadan firmaların hazırlıksız yakalanmamaları için yapmaları gereken işlemleri hızlandırmaları gerekmekte. Söz konusu regülasyonlar 25 Mayıs 2017 tarihinden itibaren tüm AB üye devletlerinde kabul edilmişti. Tıbbi Cihaz Regülasyonu’nun uygulanması için 3 yıllık bir geçiş süreci tanınmıştı. MDR, tüm AB ülkelerinde 2020 Mayıs ayından itibaren mecburi olacak.
2018’İ GERİDE BIRAKIYORUZ…
Philips, düzenlediği lansman ile kardiyoloji alanındaki en büyük inovasyonlarından biri olan yeni premium segment ekokardiyografi cihazı EPIQ CVx’i sağlık sektörü temsilcilerine tanıttı. Toplantıda ayrıca Philips’in taşınabilir el ultrasonu cihazı Lumify ve yeni nesil anjiyografi platformu Azurion’u da birebir inceleme fırsatı sunuldu. Konuyla ilgili haberimizi ve Philips Türkiye CEO’su Haluk Karabatak’ın açıklamalarını haberimizde bulabilirsiniz. Yılın son sayısında birbirinden güzel haberlerimiz var. Sektörü yakından takip eden Medikal News, sektörde aranılan bir dergi haline geldi. İnternet adresimiz ve sosyal medya hesaplarımızda paylaştığımız haberler de büyük ilgiyle okunuyor. Acısıyla tatlısıyla 2018’i geride bırakıyoruz. 2019 yılında da sizlere layık olmaya çalışacağız.
Esen Kalın…