Pandemi nedeniyle önemi ve sorumluluğu daha da artan sağlık ve tıbbi cihaz sektörünün buluştuğu 27’nci Expomed Eurasia Fuarı, yabancı alıcı akınına uğradı. Tüyap’ın grup şirketlerinden Reed Tüyap Fuarcılık’ın İstanbul’da düzenlediği fuara, 73 ülkeden 2 bine yakın uluslararası ziyaretçi gelirken, dijital iş ağı platformu Business Connect Programı üzerinden ise 1500’e yakın uluslararası online ziyaretçi katıldı. Fuarda 4 milyon dolara yakın ticaret gerçekleşti.
Pandemiyle mücadelede gittikçe önem kazanan sağlık ve tıbbi cihaz sektörünün en etkin buluşma platformu olan 27. Expomed Eurasia Fuarı’nı Türkiye dahil 74 ülkeden 9 bine yakın iş insanı ziyaret etti. Tüyap’ın grup şirketlerinden Reed Tüyap Fuarcılık’ın düzenlediği 27. Expomed Eurasia Uluslararası İstanbul Tıbbi Analiz, Teşhis, Tedavi, Koruma, Rehabilitasyon, Laboratuvar Ürün, Cihaz, Sistem, Teknoloji, Donanım ve Hastaneler Fuarı, İstanbul’da 5-7 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Pandemi malzemeleri ilgi çekti
Sağlık ve tıbbi cihaz alanlarında son teknolojiyle üretilen inovatif ürünlerin ziyaretçilerle buluştuğu Expomed Eurasia’ya 200’ye yakın firma katıldı. Fuarda pandemiyle mücadelede daha fazla ihtiyaç duyulan; eldiven, maske gibi sarf malzemelerine, yaşam destek sistemlerine, hastane ve yoğun bakım yatakları dahil paslanmaz hastane ekipmanlarına, laboratuvar ve biyoteknoloji ürünleri ile bağışıklık sistemini güçlendirici, OTC ürünleri ve gıda takviyelerine yüksek talep olduğu da gözlemlendi. Tüyap Fuarcılık Grubu’nun katılımcılarına bu yıl tüm özelliklerini ücretsiz sunduğu MyTüyap dijital platformu sayesinde, Expomed Eurasia fuarında yer alan tüm ürünler yıl boyunca online olarak da sergilendi. Ağırlığını pandemiye yönelik bu ürünlerin oluşturduğu web sitesindeki ürünler bu yıl yerli ve yabancı alıcılar tarafından 1 milyon 374 bin kere incelendi.
Platform üzerinde en büyük ziyaretçi kitlesini ise Avrupalı ve Amerikalı alıcılar oluşturdu. En çok incelenen ürünler ise şöyle; Sarf Malzemeleri (Eldiven ve maske), Yaşam destek sistemi, Yoğun bakım yatağı, Laboratuvar ve Biyoteknoloji Ürünleri.
73 ülkeden ziyaretçiyle 4 milyon dolarlık ticaret
Türkiye ve yakın coğrafyada 27 yıldır ilgiyle takip edilen Expomed Eurasia’ya dünyadaki olağanüstü pandemi koşullarına ve seyahat kısıtlamalarına rağmen yabancı ziyaretçilerin ilgisi memnuniyet yarattı. Fuarı ziyaret eden 8 bin 58 ziyaretçinin 1941’i yabancı ziyaretçilerden oluştu.
250 uluslararası VIP alım heyeti üyesi fuarda davetli olarak yer aldı. Bu VIP ziyaretçiler; Rusya, Ukrayna, Özbekistan, Kazakistan, Mısır, Libya, Fas, Kosova, Makedonya, Azerbaycan, Sırbistan, İran ve Irak’tan geldiler. Fuara katılan firmalar, özellikle Özbekistan, Libya, Irak ve Fas’a yönelik ciddi satışlar yaptıklarını belirttiler. Medikal sektörde önemli bir pazar niteliği taşıyan Özbekistan’dan gelen ziyaretçiler, fuar katılımcılarına ihracat kapılarını araladı. Fuarda 4 milyon dolara yakın ticaret gerçekleşti.
Ayrıca Almanya, Avusturya, Finlandiya, Norveç, Ukrayna ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinin de çoğunluğu oluşturduğu 73 ülkeden uluslararası ziyaretçinin gezdiği Expomed Eurasia’ya Tüyap’ın hayata geçirdiği dijital iş ağı platformu olan Business Connect Programı üzerinden 1500’e yakın uluslararası online ziyaretçi katıldı. Seyahat kısıtlarından dolayı fuara gelemeyen onlarca ziyaretçinin katılımcılarla online olarak toplantı yapabilmesine olanak sağlandı.
“Fiziki olarak gelemeyen online platformda buluştu”
Expomed Eurasia’da hibrit fuarcılıkta çıtayı biraz daha yükselttiklerini söyleyen TÜYAP Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Ünal Öztop, ilk kez gerçekleştirdikleri uygulamayı şöyle anlattı: “Bu sene pandemiye bağlı nedenlerden dolayı fuara gelemeyen katılımcı ve ziyaretçilerimiz için uzaktan fuar deneyimi yaşamalarını sağladık. Fuar öncesi toplantıların ayarlandığı online platformda da katılımcılarımızın profilleri yer aldı ve online olarak ürün ve hizmetleri ile ilgilenen alıcılarla online toplantı yapma şansı buldular. 1500’e yakın yabancı alıcının giriş yaptığı platformda, katılımcılarımız ile 50’nin üzerinde takip edilebilir toplantı gerçekleştirildi.”
Yerli ve milli ürünler görücüye çıktı
Pandemi sürecinde çok kullanılan maske, dezenfaktan gibi ürünlerdeki en son yenilik ve gelişmelerin de sergilendiği Expomed Eurasia’da yerli ve milli tıbbi cihazlar da görücüye çıktı. Bunlardan en ilgi çekeni ise; ASELSAN’ın geliştirdiği yerli elektroşok cihazıydı. Türkiye’nin sanayide yerli ve milli hedefleri doğrultusunda sağlık sektörüne kazandırılan ASELSAN Heartline Otomatik Eksternal Defibrilator’ü (OED) yatırımcılar ve sağlık profesyonelleri ilk kez Expomed’de inceleme şansını buldular. Ani kalp durmalarında kritik müdahaleyi gerçekleştiren ASELSAN Heartline Otomatik Eksternal Defibrilator (OED), fuar ziyaretçilerinden tam not aldı.