Değer Temelli Sağlık Hizmetleri Çalıştayı Ankara JwMariott otelde Medicana International Ankara Hastanesi liderliğinde, Johnson & Johnson MedTech Türkiye ve Boston Scientific Tıp Gereçleri Ltd. Şti. firmalarının destek ve katkıları ile gerçekleşti. Çok sayıda üst düzey Kamu Bürokrat yöneticisi, İl Sağlık Müdürü ve sağlık sektörü temsilcilerinin buluştuğu çalıştay bir gün süre ile devam etti.
Sağlık Hizmet Sunumunun geleceğine ilişkin kaliteli, verimli ve sürdürülebilir hizmet sunumunda ‘değer’ odaklı sağlık hizmetinin yeri ve öneminin tartışıldığı toplantıda, Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı, SGK, Hazine ve Maliye Bakanlığı, özel sektör temsilcileri, dernekler biraradaydı. Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü ve Başhekimi Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız’ın açılışı yaptığı toplantıda, Türkiye’nin “Sağlıkta Dönüşüm Reformu”nu özellikle covid sürecinde tamamladığını, bu süreçte devlet ve özel sektörün bir miktar ayrı kaldığını belirtti. Hastalara yapılan tıbbi müdahalenin, fiyat dışında hastanın yaşam kalitesinin artması ve sürdürülebilirliğine olan etkisini bütüncül olarak ele alarak, toplamda kazandırdığı ‘değer’ i hedefleyip en kaliteli ürünü, en iyi fiyatla yüksek memnuniyet sağlayarak sürdürülebilir bir yapı kurgulanmasının önemini de vurgulayan Sarıyıldız, bu anlamda Değer Temelli Sağlık Hizmetleri Derneği’ nin (DETESADER) kuruluş amacı ve hizmet alanlarından da bahsetti.
Toplantıya katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Recep Akdağ, yaptığı konuşmadasağlık sistemlerinde her zaman iyi yanlar olduğu gibi gelişim alanları da söz konusudur diyerek konuşmasında şunları dedi;
“Biz Türkiye’de Sağlıkta Dönüşüm sürecinde hem finansal hem sağlık hizmeti tarafında çok büyük işler başardık. En mükemmele ulaşmaya gayret etmekteyiz, ama şu anda şunu kabul etmeliyiz ki mevcut Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Genel Sağlık Sigortası ödeme modeli çok eski. Biz hala 1960’ların ödeme modeliyle ödeme yapıyoruz. Bu hususta şu an çalışma bakanımız ve ekibi ile GSS genel müdürünün de heyecanlı arzulu olduğunu görüyorum bu umut veriyor. Modeli mutlaka değiştirmek zorundayız aksi takdirde bu konuları bu salonlarda çok konuşacağız” dedi. “Biz gerçekten çok ucuza bir sağlık sistemi oluşturmuş durumdayız. Bizde devasa bir kurum var Sosyal Sigorta Kurumu ve Genel Sağlık Sigortası. Dünyada örneği de çok fazla değil. Bu kadar cömert, herkesi ve hatta özel sağlık sigortası olanı da kapsayan, çok nadir durumlar dışında herkesin sağlık hizmetini görebilmesini sağlayan dünyanın belki de en cömert sistemine sahibiz. Burada ya da sürdürülebilirlikte bir sıkıntı görmüyorum.” Sorunun kurumların birbirleriyle çalışma alışanlıklarının yeterli olmaması olduğunu söyleyen Akdağ, “Konunun paydaşları olan SGK, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, özel sektör, kamu kurumları, doktor ve vatandaşların birlikte çalışmasına ihtiyaç var. Değer bazlı ödeme sistemine geçilmesi için önce Reel bazlı bir ödeme sistemine geçilmesi gerektiğini ekleyen Akdağ, “Biz bunun çok daha zorunu yaptık. Üstelik kurumlar birbirinden farklıyken yaptık. Bu konu için yoğun bir çalışma içine girilmesi gerekir, Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, özel sektör temsilcileri, dernekler hepsi bir araya gelmelidir. Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu buna öncülük yapmalıdır, biz de meclisten Sağlık Komisyonu olarak katılırız. Bunların sonunda önce reel bir ödeme sistemi daha sonrasında da buna paralel olarak değer bazlı bir ödeme sistemine geçmeliyiz” dedi.
Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü, Başhekimi Sn. Dr. Gülçin Türkmen Sarıyıldız’ın yönettiği ilk panelde Değer Temelli Sağlık Yaklaşımları tartışıldı, panelistler; İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve DETESADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Özsarı, Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Üyesi Hüseyin Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Gökhan Tuna Öztürk, ve Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümünden Prof. Dr. Zafer Çalışkan konuya ilişkin sunumlarını ve yorumlarını paylaştılar.
Uluslararası uygulamaların değerlendirildiği 2.panele Johnson & Johnson MedTech Türkiye Devlet İlişkileri ve Politikaları Direktörü Ferda Bayşu moderatörlük yaptı, panelistlerden Boston Scientific Türkiye, Orta Asya, Pakistan Bölge Direktörü Serhan Acar, ve Econix Danışmanlık firma yetkilisi Dr. Güvenç Koçkaya değer Bazlı Sağlık Hizmetleri özelinde endüstri değerlendirmeleri yaparkan, Doç. Dr. Rabia Kahveci, Uluslarası Sağlık Teknolojileri değerlendirme birimi olarak Sağlık Teknolojileri Değerlendirme ve Değer Bazlı Sağlık Hizmetleri arasındaki korelasyon hakkında görüşlerini paylaştı. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Sektörel Hizmetler Daire Başkanı Sn. Servet Sarıhan konuya ilişkin kurum yaklaşımlarından bahsederken SGK Yönetim Hizmetler Daire Başkanı Sn. Zehra Eryılmaz SGK olarak başlattıkları pilot uygulamalarından ve kurumca konuya verdikleri örneklerden bahsetti. Panele canlı yayın ile katılan Johnson & Johnson Medtech yurt dışı temcilcileri Dr. Karin Cerri, Joanna Entwistle, Naam Jamshed ve Irina Dorokhova Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Gelişmekte olan Ülkeler de konuya ilişkin ülke örnekleri ve bazı uygulamalardan örnekler paylaşarak, sunum yaptılar.