19 Haziran 2025 / Perşembe
Medikal News
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Medikal News
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

SAĞLIK BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VİZYONU

Hüseyin SARPKAYA Yazan Hüseyin SARPKAYA
31 Aralık 2021
Kategori : Manşet
A A
DEĞİŞİMDEN ÖNCE DEĞİŞİM YÖNETİMİ

Yakın zamanda “HIMSS + Eurasia Sağlık Bilişimi Teknolojileri Konferansı ve Fuarı etkinliğine katıldım. Bazı izlenimlerimi sizlere aktarmak isterim.

Pandeminin etkisi midir? Yoksa günün getirdiği koşullar mıdır? Tam olarak emin değilim ama dijitalleşmenin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da oldukça popüler olduğunu ifade etmek isterim. 

Ortak fikir özellikle artan sağlık talebinin yönetilmesi açısından sağlık bilişim teknolojileri olmaz ise olmaz olduğu. Bu bağlamda kurumlarımız, verimlilik, maliyet avantajı ve hasta memnuniyeti açısından dijital dönüşüm süreçlerini ilerletme konusunda gayet istekli görünmekte.

Yakın zamanda “HIMSS + Eurasia Sağlık Bilişimi Teknolojileri Konferansı ve Fuarı etkinliğine katıldım. Bazı izlenimlerimi sizlere aktarmak isterim.

HIMSS, başvuruda bulunan hastanelerin dijital süreçlerini değerlendirmek ve seviyelerini belirlemek için dünyaca kabul edilen akreditasyon ve standart modeli olan EMRAM’ı kullanan, Model hastaneleri 0 ila 7 arasında derecelendirip. 6. ve 7. Seviyeye gelen hastanelerde ise yerinde ziyaret yapılarak belgelendirme yapan uluslararası bir kuruluş. Kısıtlamaların ardından katıldığım ilk organizasyon olması sebebiyle heyecanlı olduğumu söyleyebilirim. Yaklaşık 750 kişilik kamu ve özel sektörden yoğun bir katılım vardı. Sayın Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açılış konuşması ile dört günlük dopdolu bir organizasyon olduğunu ifade etmek istiyorum. Organizasyon yetkililerinin sektörel tecrübesinin ileri seviyede olması sebebiyle program sorunsuz bir şekilde sonuçlandı.

Katılımcıların sunumlarının yanı sıra gelecek vizyonlarını, ürün lansmanlarını bu mecraya taşımışlar. Örnek olarak: Sağlık Bakanlığı’nın ‘neyim var’ uygulaması gayet faydalı ve başarılı bir girişim olmuş. Girdiğiniz şikâyetlerinizi yapay zekâ ile değerlendirerek sizin şikâyetinizle ilgili tanı tahminlerinde bulunarak ve doğru polikliniğe yönlendirilmenizi sağlayan bir uygulama. Önemli bir sorunu çözerek yanlış polikliniğe gitme oranlarını düşmesinde büyük katkı sağlayacak.

Ayrıca etkinlik sırasında sektörün önünü açacak içerisinde Tele Tıp Hizmetlerini de barındıran sağlık bilgi sistemleri yönetmelik taslağı Sayın Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci başkanlığında özel toplantıda tartışıldı. Ve gerçekten sektöre bir yol haritası mahiyetinde yönetmelik hazırlanmakta.

50 milyona yakın e-Nabız kullanıcısı 1 dakikadan daha kısa surede üretilen aşı kartı ile Sağlık Bilgi Sistemleri konusunda gelişmiş birçok ülkenin önünde olduğumuzu kimse inkâr edemez.

Peki her işimizi robotlar, yazılımlar mı yapacak? Yapay zekâ kavramı ile bu soru tüm dünyada olduğu gibi bizde de tartışılmakta. Özellikle sağlık alanında süreçlerin tümünü dijitalleştirmek mümkün değil. Ama işin nereye varacağını şimdiden söylemek zor.

Birçok konuşmacının değindiği ortak bir konu; dijital çözümlerde tek bir muhatap ile çalışmayı arzulayarak projelerin geliştirilmesi veya her işi uzmanlaşmış bir alt yüklenici hatta start uplar ile lokal çözümler geliştirilmesi. Her iki yaklaşım kendi içinde doğru tarafları var elbet.

Şahsi düşüncem proje bütçelerini büyütmeden entegratör firmaların yönetiminde birçok alt yüklenici ile daha çok firmanın pazara girmesinin sağlanmasının daha doğru olduğudur.

Sağlık Bilgi Sistemleri uygulama alanında çok yetkin ve yetişmiş bir kadro var. Şahsi düşüncemin ülke içinde teknolojilerimizi geliştirirken geliştirdiğimiz sistemlerin ihracat potansiyellerini keşfedip, döviz kazandırıcı faaliyet kapsamında ayrı bir başlıkta çalışmalar yapmamız gerekli olduğunu ifade etmek isterim. Bu konuyu kendime ödev olarak bir kenara yazıyorum.

En Son Haberler

Peter Drucker’in “5 Ölümcül İş Günahı” Teorisinin Özel Sağlık Sektörü Açısından Yorumlanması

PETER DRUCKER’İN ‘’5 ÖLÜMCÜL İŞ GÜNAHI’’ TEORİSİNİN ÖZEL SAĞLIK SEKTÖRÜ AÇISINDAN YORUMLANMASI

19 Haziran 2025
Kolon kanserine ilişkin araştırma, Prof. Dr. Aziz Sancar’dan tebrik aldı

Kolon kanserine ilişkin araştırma, Prof. Dr. Aziz Sancar’dan tebrik aldı

19 Haziran 2025
“Sağlık Odağında Yatırımcı Sohbetleri Etkinliği” Ankara’da gerçekleştirildi

“Sağlık Odağında Yatırımcı Sohbetleri Etkinliği” Ankara’da gerçekleştirildi

19 Haziran 2025
Cordamed Biomedikal Mühendislik A.Ş., sadece cerrahi çözümlerle değil, tanı süreçlerini iyileştirmeye yönelik teknolojilerle de sağlık profesyonellerini destekliyor

Cordamed Biomedikal Mühendislik A.Ş., sadece cerrahi çözümlerle değil, tanı süreçlerini iyileştirmeye yönelik teknolojilerle de sağlık profesyonellerini destekliyor

18 Haziran 2025
Medikal News

Medikal News İletişim Adresi

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1993 Sk. Papatya Residence 2. No: 35. A Blok. Kat: 6 Daire; 109
ESENYURT/İSTANBUL
Tel: 0212- 853 63 05 Fax: 0212- 853 63 15

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • #1 (başlık yok)
  • İLAÇ
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • LABORATUVAR
  • MEDİKAL
  • AKTÜEL
  • HASTANE
  • KONGRE
  • RÖPORTAJ

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner