Getir Kurucusu Nazım Salur, sağlık alanında değeri milyar doların üzerinde Unicorn’lar çıkarmak için hızlı büyüyebilen ve çok kişiye dokunan işler yapmak gerektiğini kaydetti.
25. TÜSAP Toplantısı (5. TÜSAP Zirvesi), kamu, STK ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile Exponext by Ekspoturk online platformda gerçekleşti. Sağlık Bakan Yardımcısı ve TÜSAP Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın açılışını yaptığı Zirve, başta Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Osman Coşkun, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurul Üyesi Hüsnüye Erdoğan, TBMM, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Recep Akdağ, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul SGK İl Müdürü Tuncay Cevheroğlu olmak üzere 60 üst düzey sağlık profesyonelinin katılımı ile düzenlendi. 2021 yılında gerçekleşen 4 vizyon toplantısının çıktılarının paylaşılarak sektör değerlendirmelerinin yapıldığı TÜSAP Zirvesi’nde, Sağlık Hizmet Sunumu Toplantısı İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun, Sağlık Finansmanı Toplantısı ÜHD Genel Sekreteri Prof. Dr. Haluk Özsarı’nın, İlaç ve Eczacılık Toplantısı İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç’un ve Sağlık Teknolojileri Toplantısı Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’nin sunumu ile katılımcılarla paylaşıldı. Zirve’de TÜSAP Sekreteri Beşir Kemal Şahin de bugüne kadar yapılan 20 toplantı ve 4 zirvenin istatistiki değerlendirmelerinin yer aldığı “Dünden bugüne TÜSAP” başlıklı sunumu ile katkı sundu.
Getir’in Kurucusu Nazım Salur, 5. TÜSAP Zirvesi’nde ana konuşmacı olarak yer aldı. 1500’ün üzerinde ürünü ortalama 10 dakika içinde kullanıcılarla buluşturan Salur, bir start up şirketi nasıl başlıyor, ne oluyor, nasıl ve neden büyüyor, dünyada hangi işler hızlı değer artışına sahne oluyor sorularına cevap verecek süreçleri anlattı. Sağlık sektöründe yurt dışında ciddi değerlere ulaşmış start up’lar olduğunun altını çizen Salur, Türkiye’de ise sağlık sektöründe start up’ların hem sayıca az hem de yüksek değerlere ulaşmamış durumda olduklarını söyledi. 2021 Haziran’da 7.7 milyar dolar değerlemeye ulaşan Getir’in orijinal bir fikre sahip olmasının ve bunu yurt dışına açabilmesinin başarısında önemli bir payı olduğunu kaydeden Salur, “Orijinal fikir, doğru algoritmalar ve nitelikli insan gücü ile bu değer oluştu. 7.7 milyar dolar değerlemeye ulaşan Getir’in ne bir fabrikası var, ne herhangi bir ofis ne de çalıştığı depolar kendi malı. Her şey kira. Getir’in değerinin içinde yüzde 0.5’lik pay kadar bile öz varlığı yok. Piyasanın Getir’e verdiği değerin yüzde 99,5’i iyi bir fikrin etrafında derlenebilen iyi insanlar. Bu değer, akıllı bir grup insanın bir işi yapıp daha ileri götürmesine piyasanın biçtiği bir değer” dedi.
Türkiye’nin bugüne kadar gelişmesini sağlarken eksiklerinden dolayı mecburen yol, baraj, fabrika yaptırıp bacaları tüttürdüğünü, oteller yapıp turizmi geliştirdiğini, hastaneler yaptığını belirten Salur, “Bunların gerekliliği ile birlikte bunların yanına bizimki gibi hayal endüstrilerini, hayal sektörlerini koymamız gerekiyor. Bugün bir dizi film sektörü de 100 ülkeye ihracat yapabilen bir sektör. Neticede bir film çekiliyor ama oradan son 10 yılda 10 binlerce kişinin geçimini sağladığı bir endüstri doğdu. Türkiye’den oyun start up’ları çıkıyor, milyarlarca dolar değere ulaşıyor. Türkiye bu yeni ekonominin içinde muhakkak olmalı. Türkiye’nin elindeki 84 milyonluk nüfus gücü ve bu nüfusun demografik yapısı gibi bir gücü var. Sağlık alanında değeri milyar doların üzerinde Unicorn’lar çıkarmak için hızlı büyüyebilen ve çok kişiye dokunan işler yapmak gerekiyor. Bu iş bir piyasada tuttuğu zaman dünyanın başka yerlerinde de o hizmete talep olması lazım. 20 yılda büyüyebilecek bir iş start up dünyasında çok fazla yatırımcı talebi görmez. Doğru bir fikrin çok hızlı yayılabilmesi lazım. Olumlu anlamda bir virüs gibi yayılıp tüm dünyayı kasıp kavurması lazım. O zaman herkesin peşinden koştuğu, yatırım yapmak istediği bir iş haline geliyor. Ortaya bir Unicorn da böyle çıkıyor” diye konuştu.
“Yenilikçi ve başarılı girişimleri tetiklemeyi amaçlıyoruz”
5. TÜSAP Zirvesi’nde konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, “Unicorn girişim 1 milyar dolar üzerindeki girişimleri ifade ediyor. Eğer değeri 10 milyar doları geçerse bunlara Decacorn, 100 milyar doları geçerse Hektocorn da denebiliyor. Bu ifadelerle hayallerimizin nereye kadar uzandığını göstermek istedim” dedi. Türkiye’de Unicorn girişim seviyesine ulaşan ilk girişimin Peak Games, ikincisinin ise Getir olduğunu ifade eden Aydın, “Krizler aynı zamanda fırsat barındırır. Pandemi krizi Türkiye için de dünya için de iyi değerlendirilirse iyi bir fırsata dönüştürülebilir. Belki daha primitif adımlar diyebilirsiniz ancak Türkiye’nin kit üretmesi, solunum cihazı üretmesi ve 50 yıl aradan sonra hücreden itibaren tüm süreçlerini tamamlayarak beşeri aşı üretmesi kendi adımıza bunun ilk işaretleri olabilir. Bu konuda geleceğe ışık tutacak bir beyin fırtınası oluşturmayı ve sonuçta yenilikçi ve başarılı girişimleri tetiklemeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.