Hüseyin Güngör AYTAN yazdı…
Malumunuzdur; Reklam, bir ürün veya hizmetle ilgili ücretli bir iletişim veya promosyon olup, özellikle marka bilinirliğinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bir nevi, medya aracılığı ile satıştır. Her bir reklamın amacı satışın artmasına yardımcı olmaktır.
Bununla birlikte, çoğumuz çoğu zaman reklam ile pazarlamayı birbirine karıştırabiliyoruz. Bazı açılardan bu iki kavram aynı imiş gibi görünse de esasında reklam, pazarlama sürecinin bütünü içerisinde, sürecin yok sayılamaz ve yadsınamaz bir parçasını oluşturmaktadır.
Her ikisinin de temel ve ortak amacıysa, bir ürün veya hizmet için tüketici bilincini artırmak, sadık müşteriler oluşturmak ve satışları artırmaktır.
Marka Bilinci İçin, Kurgulanan İşin İyi Sahnelenmesi Gereklidir…
Bu girift işletme-pazarlama-reklam ilişkisinin yol haritası kısaca şöyle betimlenebilir. Kurulumun kurgulanması, kurgulanmanın iyi sahnelenmesidir. Yani; Kurulan işin, kurgulanması işidir pazarlama, reklam ise kurgulanan bu işin sahnelenmesi sırasındaki oyunculardan biridir.
Reklamın mottosu, aleni şekilde ve ergonomik hali ile; Doğru yerde, doğru zamanda, doğru sıklıkladır. Bir pazarlamacının doğru analiz ve stratejileri ile birleştiğinde, beraberinde hedef kitlenin yakalanıp, sarıp sarmalanması sağlanacaktır.
Çağdaş pazarlama perspektifi ile bakıldığında, reklam işletme ile hedef kitle arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Bu köprü zamanla, marka bilinci- bilinirliğine götürecektir işletmeleri… Ardından marka itibarını koruyup, kollama mecburi istikametinde emniyet ve ehliyetle yol almayı kolaylaştıracaktır.
Satıcı dili ile değil, satış dili ile dokunduğumuzda hedef kitlemize markamızı doğru yere oturtmuşuz demektir. Yaptığımız işi iyi yapan olmak değil ancak, en iyi yapan olmak bizi biz, markamızı iyi bir marka yapacaktır. Malumunuzdur, ancak farkındalığını ortaya koyabilenler, fark edilmektedir.
Bunu sağlayabilmenin ilk akla gelen yolu da doğru zamanda, doğru yerde, doğru sıklıkla hedef kitleye dokunabilmektir. Yani reklam kanalında kulaç atmaktır. Reklam kanalı ile markayı tanıttınız, bir marka algısı oluşturdunuz, marka bilinirliğine ulaştınız. Bu bilinirliği sürdürmeniz gerek ve şarttır. Yani akıllarda kalmayı sağlamak… Doğru sıklıkla ile kastettiğim tam da budur.
Kalınız Sağlıcakla.