İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Koronavirüs salgını ile mücadelenin en başından bu yana, vatandaşlarımızın sağlığını korumak ve ülke ekonomisini güvence altına almak adına Devletimizin etkili önlemler geliştirdiğini vurgulayan Özgener, salgın nedeni ile oluşan koşullardan en çok etkilenen sektörlerden birinin Tıbbi Cihaz ve Malzeme sektörü olduğunu ifade etti.
Tıbbi Cihaz ve Malzeme Sektörünün, hem ülkemize katma değeri yüksek ürünlerin ihracatı yoluyla yarattığı kazanç hem de toplum sağlığını ilgilendiren konularda sağlık sektörünün ayrılmaz bir parçası olması itibariyle son derece stratejik bir endüstri olduğunun altını çizen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Tıbbi Cihaz ve Malzeme sektörü, ithal ham madde ve ara ürünlere bağlı üretim yapan, yerel ekonomik güç kaynağımız durumunda. İthal edilen ham madde ve ara ürünler, ülkemizde artı değer katılarak hem ülke piyasasına hem dünyaya sunuluyor” dedi.
SEKTÖRÜN EN BÜYÜK TİCARİ PARTNERLERİ DEVLET ve ÜNİVERSİTE HASTANELERİ
Tıbbi Cihaz ve Malzeme Sektörünün en büyük ticari partnerlerinin Devlet ve Üniversite hastaneleri olduğunu ve hastanelere ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetleri Kamu İhale Kanunu kapsamında bu sektörün temin ettiğini açıklayan Özgener, “Maalesef, sektörün uzun zamandır dile getirdiği en büyük sorunlarının başında, alacaklarını ödeme sürelerinde tahsil edememeleri hususu geliyor. Kamu İhale Kanunu kapsamında 120 ile 200 gün arasında değişen ödeme sürelerinin 500 günü aşanları var, bu durum, Devlet ve Üniversite Hastanelerimizi mağdur etmemek adına büyük çaba sarfeden üyelerimizi ticari bir çıkmazda bırakıyor” şeklinde konuştu.
Özgener ayrıca, “Pandemi sürecinde yararlanılan Kredi Garanti Fonu (KGF) ödemelerin de Eylül ayında başlaması ile hali hazırda büyük sıkıntı yaşanan sektörün daha da çıkmaza düşmesinden endişe ediyoruz” dedi.
İzmir’de Tıbbi Cihaz ve Malzeme sektöründe faaliyet gösteren 1.000’e yakın üyeleri olduğunu açıklayan Özgener, özellikle ateşli ve virütik hastalıkların testleri ve sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu malzemeleri gibi hayati önem taşıyan ürünlerin temininde aksama yaşanmaması adına Devlet ve Üniversite Hastanelerinden alacaklarının zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödenmesinin sektörü son derece rahatlatacak bir adım olacağını sözlerine ekledi.