Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 22 Mart 2017 tarihli ve 30015 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan bu değişikliklerle özel hastanede çalışan hekimler, mesai saatleri dışında diğer özel hastanelerde nöbet tutabilecek. Ayrıca yine bu hekimler, başka özel hastaneler ve tıp merkezleri ile kurumsal sözleşme yapıp çalışabilecek. Yapılan değişikliklerden bazıları şöyle: Toplam yatak sayısı yüzün üzerinde olan özel hastanelerin, aynı il içerisinde planlama kapsamındaki diğer özel sağlık kuruluşları ile birleşerek ilave her 16 uzman hekim kadrosunu sağlamaları halinde elli yatak ilave etmelerine izin verilir. Özel hastanelerin gözlem yatakları hariç en az yüz hasta yataklı açılmasına izin verilir. Cerrahi veya dâhili uzmanlık dalları için ayrı ayrı olmak üzere yoğun bakım yatağı oluşturulması zorunludur.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD)’nin 26 Nisan’da Antalya’da başlayacak ve 4 gün sürecek olan kongresinde özel hastanelerin sorunları masaya yatırılacak. Yönetmelik yayınlandı ama OHSAD’ın her kongrede dile getirdiği “SUT fiyatlarının artırılması” konusu yine gündemde değil. OHSAD Başkanı Sayın Op. Dr. Reşat Bahat bu yıl ki kongrede de SUT fiyatlarının düşüklüğünden şikayetçi olacak. Çözüm yine başka bahara kalmasın. Özel hastanelerin sesine kulak verilsin…
2023’de Türkiye nüfusu 84 milyon olacak. Yaşlı nüfus hızla artıyor. Şehir Hastaneleri hastalara daha iyi hizmet verebilmek için tek tek faaliyetlerine başlıyor. Bu arada büyük hasta yükünü kaldıran Özel Hastanelerin sorunlarına çözüm olmak gerek.
Bu yıl 24. defa kapılarını açan expomed Eurasia Fuarı medikal sektörün buluşma noktası oldu adeta. Sektörel tüm Sivil Toplum Kuruluşları fuarda yer aldı. Fuarın bu yıl konularına göre salonlara ayrılması yerinde bir karar olmuş. Fuar çerçevesinde Kamu ve Özel Ortaklığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Nihat Tosun’un önderliğinde düzenlenen ‘Şehir Hastaneleri, Sağlık Turizmi ve Kamu Özel İşbirliği’ sempozyumu konunun ilgililerini bir araya getirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile 8 ülkenin Sağlık Bakanı ve Yardımcılarının katıldığı PPP Sempozyumu’na ilgi büyük oldu. Şehir Hastaneleri’nin 21 tanesinin sözleşmesi imzalanmış durumda. 21 hastanenin toplam yatak sayısı 30.691. İhale sürecinde olup güncel YPK kararı beklenen Denizli ve Samsun Şehir Hastaneleri var. Bu iki hastanenin yatak sayısı ise 1900. YPK kararı beklenen ise toplam 8500 yatak kapasiteli 6 Şehir Hastanesi var. Toplam 29 Şehir Hastanesi ve 41.091 yatak kapasitesi sağlık sektöründe önemli işlerin yapıldığının bir göstergesi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz ve Başkan Yardımcıları Ali Sait Septioğlu ve Fatih Tan’ın expomed fuarı boyunca hemen hemen tüm stantları ziyaret ederek sektör hakkında bilgi almaları, üreticilerin sorunlarını dinlemeleri takdire şayandı.
Medikal News olarak yazar kadromuzu da güçlendirmeye devam ediyoruz. Köşe yazarımız, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu eski Başkanı, Sağlık Politikaları Kurulu
Üyesi Prof. Dr. Alper Cihan köşe yazılarına yeniden başladı. Prof. Dr. Alper Cihan’ın bu ayki köşe yazısının konusu: “Şehir Hastaneleri Bize Neden Karmaşık Geliyor?”. Prof. Dr. Cihan’ın makalesini ilgiyle okuyacağınızı umarım.
Bu sayımızdan itibaren yazarlarımız arasına; Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Medikal ve İşletme Planlama Daire Başkanı Hüseyin İnceöz de katıldı. Sayın İnceöz’e Medikal News Ailesi’ne ‘Hoşgeldiniz’ diyorum. İnceöz’ün ilk yazısının konu başlığı: “Sağlık hizmetinin geleceğinde tehditler, fırsatlar ve eğilimler”. Sektörde 47. Yılını kutlayan Doğsan firmasının Genel Müdürü Çağan Karal ve Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Kadir Serdar Taflan ile yaptığımız röportajları da ilgiyle okuyacağınızı umarız.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen kalın…