Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
ESKİ BORÇLARIN DURUMU BELİRSİZ…
2 yılı aşkın bir süredir tıbbi cihaz sektörünün gündemi kamu ve üniversite hastaneleri tarafından yapılmayan ödemeler. 16 aydır ödeme alamayan firmalar çalmadık kapı bırakmadılar ama halen alacaklarını tahsil edemez durumdalar. Kamu adına kimse çıkıp paranız ödenecek demiyor. Feragat istendi, yapıldı fakat ödemelerin tamamı yine yapılmadı.
Birçok firma zarar gördü bu durumdan. Fakat tıbbi cihaz sektörü yaşamalı, yaşatılmalı. Başka çare yok. Kimse umutsuzluğa kapılmamalı. Ödemeler yapılana kadar ayakta durabilmeli. Bu sektör küllerinden yeniden doğacaktır. DMO 90 günde ödeme yapıyor deniliyor ama satın almanın en çok yüzde 15’i DMO tarafından yapılıyor. Eski borçların durumu halen belirsiz. Bu da sektöre kan kaybettiriyor. Sektör hastalara can olurken kendi sağlığını kaybetti. Stratejik bir sektörü kaybetmemek Devletin asıl meselesi olmalıdır. Sektörün alacakları defaten ödenmelidir. İç piyasaya ürün verilmeyip firmalar ihracata ağırlık verirlerse hastaneler nasıl ürün bulacak? Yüzlerce firma iç piyasadan ziyade ihracata ağırlık vermiş durumdalar.
Pandemiden dolayı birçok ameliyat şu anda yapılamamakta. Pandemi bitince ameliyatlara başlanınca özellikli ürünlere nasıl ulaşılacak? İnsanlar parasını almadan nasıl ürün verecek hastanelere? Bir yetkili çıkıp bunu açıklayabilir mi? Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı görmedik, duymadık oyununu ne zamana kadar oynayacak? Lütfen ödeme sorunu ile bir sektörü yok etmeyin. Kim bu sorunu çözme iradesini gösterecek merak ediyorum…
KABUĞUNA ÇEKİLEN SEKTÖR KAYBEDER
2-4 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan Türkiye’nin en büyük tıbbi cihaz fuarı olan Expomed’e katılım istenilen seviyede değil. Üretici ve ithalatçı firmalar kabuklarına çekilmiş gibi. Ne tanıtım yapıyorlar ne reklam veriyorlar ne ortada gözüküyorlar… Sektörün en büyük fuarı düzenleniyor yüzlerce firma ortada yok. Evet bir ödeme sorunu var, pandemi var ama bu sorunları sebep göstererek fuara katılmamak anlamsız. Firmalar asıl böylesine bir ortamda fuara katılıp ürünlerini tanıtmalılar. Sektörel dergilere reklam ve röportaj vererek ayakta olduklarını hatırlatmalılar. Kendi kabuğuna çekilen, tanıtım yapmayan, küçük olsun benim olsun anlayışıyla hareket eden firmalar büyüyemezler. Sektörün sorunları var diyorsanız bunu dillendirin. Basında yer alın. Ki sorunlar ilgililere yeterince duyurulabilinsin.
TIBBİ CİHAZ SEKTÖR RAPORU
Sektörde sıkıntılar yaşanırken, Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) önemli bir çalışma için start verdi. Her iki güzide sektör STK’sı “Tıbbi Cihaz Sektör Raporu”nun yayınlanması için çalışmaları başlattı. Rapora; TÜMDEF ve SEİS dışından akademik çevreler de destek verecek. Raporda; Satın alma ve ödeme şartları, sektörün bugünkü durumu, ihracat potansiyeli ile istihdam ve ekonomiye kattığı değer gibi birçok önemli başlık ele alınacak. Raporun bu yıl sonuna doğru hazırlanması planlanıyor. Sektöre büyük bir değer katacak olan bu rapora emeği geçecek olanları şimdiden tebrik ederim.
SORUNLAR İLK ELDEN DİNLENMELİ
Bu sayımızda kapak röportajımızı, 7 bin çeşit ürün portföyüne sahip dünyadaki sayılı tıbbi sarf malzeme tedarik şirketlerinden biri olan Çapa Medikal’in Genel Müdürü Zekeriya Avşar ile gerçekleştirdik. “Feragat gibi bazı olaylarla uğradığı kan kaybı fark edilmeyen tıbbi cihaz sektörü için artık hem Cumhurbaşkanlığı hem Sağlık Bakanlığı bünyesinde özel temsilciler atanarak sektörün talepleri ve sorunları ilk elden sektör oyuncularından dinlenmeli” diyen Sayın Zekeriya Avşar’ın röportajını mutlaka okuyun.
Sektörün sorunlarını yetkililere anlatmak için üretici ve ithalatçı firmaların yer aldığı tüm STK’ların bir araya gelip güç birliği yapması, sorunları tek bir ağızdan anlatması gerekli. Güç birliği sağlanırsa tıbbi cihaz sektörü kendisini ifade edebilir.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…