Yöneticiler için takımlarında mükemmeliyetçi kişilerin bulunması son derece önemlidir. Çünkü mükemmeliyetçi takım üyeleri başarı odaklı, çalışkan, zor hata yapan ve sürekli kendilerini geliştiren kişilerdir.
Hergün, saat dokuzda, kırmızı kapüşonlu bir adam bir köşede dikilip, kepini ileri geri sallar. Beş dakika sonra da ortadan kaybolur. Günlerden bir gün, bir polis karşısına geçer ve sorar: ‘Ne yapıyorsunuz?’ ‘Zürafaları kovalıyorum.’ ‘Burada zürafa yok ki?’ ‘İşte işimi iyi yapıyorum da ondan.’
Kontrol yanılsaması, üzerinde herhangi bir gücümüz olmayan şeyleri kontrol etmeyi, ya da etkilemeyi başarabildiğimize inanma eğilimidir.
Amerikalı bir bilimci, denekleri bir ses odasına kapatıp, denekler işaret verene dek ses düzeyini sürekli yükselterek, akustik acı algısını araştırdı. Birbirine tıpatıp ses odası, A ve B kullanıldı. Aralarında tek fark, B odasında duvarda kırmızı bir panik düğmesi bulunmasıydı. Sonuç? B odasındaki insanlar belirgin şekilde daha fazla gürültüye tahammül etti. Esasında bu düğme çalışmıyordu ama panik için bir çözüm olduğunu düşünmek, acı eşiğini yükselmek için kontrol yanılsaması yaratmaya yetti. Manhattan’da karşıdan karşıya geçmek isteyen ve trafik ışık düğmesine basan yayalar, işlevsiz bir düğmeye basar. Yayaları trafik signalizasyonunu etkileyebileceğine inandırmak, bekleme süresine tahammülü kolaylaştırır. Bilim bunlara plasebo-düğmeleri adını veriyor.
Mükemmeliyetçi insanın duygusal hali: Belirsizlikten ve kontrol kaybından olabildiğince korkup, kaçınmak…
Sıradan olmak ise hiç bu kadar sıkıcı olmamıştı; daha mutlu, daha varlıklı, daha güzel olmalıyız. 1000 instagram onayının insanda ‘herşey kontrolüm altında’ yanılgısı yaratması ve bu duygunun sürekli beslenme ihtiyacı. Sosyal medyada bizim olmayan mükemmel! hayatları izledikçe hissedilen yetersizlik duygusu. Buyurun sosyal medya tuzakları!
Yöneticiler için takımlarında mükemmeliyetçi kişilerin bulunması son derece önemlidir. Çünkü mükemmeliyetçi takım üyeleri başarı odaklı, çalışkan, zor hata yapan ve sürekli kendilerini geliştiren kişilerdir. Çoğunlukla da güçlü bir iş etiğine sahiptirler. İstenilen sonucu elde edene kadar ısrarlı çalışmayı sürdürürler. Fakat bu kişilere geribildirim vermek ve koçluk etmek de bir o kadar zordur.
Ne yapmak lazım?
1.Yönetici olarak beklentinizde açık, net ve dürüst olun.
2.Çalışmalarını ara ara sizinle paylaşmalarını sağlayın, işbirliği içinde olduğunuzu gösterin.
3.Hatalarına değil, gelişimine odaklanmasını teşvik edin.
4.İlerleyemedikleri dönemlerde stratejilerini değiştirebilmeleri için destekleyin.
5.Yönetici olarak kendi mükemmeliyetçiliğinizi dizginleyin.
6.Kendi hatalarınızdan ve yanlış adımlarınızdan bahsederek, hatasının üstesinden gelmesi için cesaretlendirin.
7.Yeterince hâkim olmadığınız bir konuda mükemmeliyetçi bir çalışanınızı eleştirmeyin, yönlendirmeye çalışmayın.
8.Bazen iyi bir espiri herşeyden fazla işe yarar.
Japon estetiğinde wabi-sabi, doğadaki “kusurlu, fani ve noksan” güzellikten esinlenen bir hayat felsefesini temsil ediyor.
Pürüzlü, çatlaklı, çizgili, asimetrik, kıvrımlı, küflü, eğri büğrü bir hayat…
Tadıyla, tuzuyla,
Referanslar:
Hatasız Düşünme Sanatı, Rolf Dobelli, NTV Yay.
‘How to Mentor a Perfectionist’, W.Brad Johnson & David G. Smith, HBR
‘How to Give Feedback to a Perfectionist’, Jeff Szymanski, HBR
‘The Perfectionist Trap’, The Economist