Multipl Skleroz (MS) sıklıkla genç erişkinlerde görülen, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bulgularla seyreden, myelin denilen sinir hücresi kılıfı ve sinir hücrelerinde hasar oluşturan bir hastalık olarak tanımlanabilir. MS, hastalar ve hasta yakınları için adeta çok bilinmeyenli denklem gibi görülebiliyor. Özellikle yeni tanı alan hastalarda bu durum çok daha belirgin olarak ortaya çıkıyor. MS, hastaların yalnızca fiziksel değil, psikolojik ve sosyal ilişkilerinde de sorunlar meydana gelebiliyor. Hastalığın en önemli özelliği ise; yalnızca hastayı değil onun çevresini de etkilemesidir. Aile bireyleri, iş arkadaşları, sosyal çevresi de MS hastası ile birlikte hastalıktan etkileniyor.
MS OKULU
Bu hastalığın tedavisi için sadece yeni araştırmalar ve tedavi yöntemlerini geliştirmenin yeterli olmadığını düşündüklerini söyleyen Genveon İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş, “Hastalarımızın tedavi olmanın yanı sıra anlaşılmak, güven içinde hissetmek, öz yeterliliğini korumak ve bunun gibi pek çok insani ihtiyacının olduğunun farkındalığı ile MS Okulum ve buna benzer sosyal projeler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz” dedi. MS hasta eğitim okulunun, hastalık hakkında toplum farkındalığını oluşturmak, sıklıkla 20-40 yaşları arasında başlayan ve ömür boyu bu hastalıkla yaşamak zorunda kalan MS hastalarını sosyal, fiziksel ve ruhsal açıdan desteklemek sorumluluğu ile oluşturulmuş bir proje olduğunu ifade eden Dr. Baş şunları söyledi: “Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalınan bu süreçte, hastalara ve hasta yakınlarına destek olmak amacıyla online MS Okulu projesini başlattık. MS Okulu, Facebook ve Instagram’dan haftada üç gün yapılan uzman hekim bilgilendirme içerikleri ile evde kalan MS hastalarının hayatını kolaylaştırmayı hedefliyor.”
SPORDAN BESLENMEYE…
MS hastalarına fizyoterapist, psikoterapist ve diyetisyen gibi alanında uzman bir ekiple destek ve tedavi imkânı sağladıklarını anlatan Dr. Erhan Baş, “Bu alanlar MS Okulum projesinde yer alan başlıklar arasındadır. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yaşayan her hastanın, eğitim videoları aracılığı ile eşit şekilde bilgi almasını önemsiyoruz. Hastalarımız ve hasta yakınları MS Okulum projesini sosyal medya hesaplarından takip ederek güncel bilgi ve paylaşımlara ulaşabilirler. Nöroloji uzmanı hocalarımız başta olmak üzere beslenme ve diyet uzmanları ve psikologlardan oluşan uzmanlar farklı konularda paylaşımlarda bulunuyor. Örneğin; MS ve COVID-19 ve COVID-19 aşı uygulamaları konuları gibi. Takvime uygun güncel paylaşımlara yer vermeye özen gösterdiğimiz sosyal medya platformlarında dünya kadınlar gününde kadınlarda; 23 Nisan’da çocuklarda MS hastalığı hakkında bilgilendirmelere yer vererek hayatın akışı içinde faydalı bilgileri doğru zamanda paylaşıyoruz. MS Okulum Projesi kapsamında sosyal medya bilgilendirme paylaşımlarını Türkiye MS Derneği’nin yanı sıra KKTC ve Azerbaycan gibi kardeş ülkelerde de paylaşarak o bölgelerde yaşayan hastaların ve hasta yakınlarının da ihtiyaç duyabilecekleri güncel bilgiye erişimlerini sağlıyoruz.”
“MS OKUR YAZARLIĞINI ARTIRMAK İSTİYORUZ…”
MS hastalarının yaşamlarında karşılaştıkları tüm zorlukları anlayarak, onların bu süreçlerini olabildiğince kolaylaştırmayı hedeflediklerinin altını çizen Genveon İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun içinde Eğitim Şart. MS hastaları ve dilerlerse hasta yakınları, MS Okulum internet sitesi üzerinden tüm eğitimlerini tamamlayarak proje katılım sertifikası alabilecekler. İlerleyen süreçte MS hastalarının öz yeterliliklerini ve yaşam kalitelerini artıracak birçok eğitici aktiviteleri de özenle planladığımızı eklemek isterim. MS tedavisi alanında faaliyet göstermeye başladığımız ilk günlerden itibaren sosyal sorumluluk ve sağlık iletişimi projelerine önem veriyoruz. MS OKULUM projesinin yanı sıra hastalar için kapsamlı bir rehber olan ve uzman hekimlerin hazırladığı MS REHBERİM uygulaması ve kitap formatı olan MS REFERANS HASTA REHBERİ kitabını her yıl güncelleyerek Türkiye’nin her bölgesindeki MS klinikleri ve MS dernekleri aracılığı ile MS hastalarını ve yakınlarını Nöroloji uzmanlarının hazırladığı bilgi ile buluşturuyoruz.”