Metavarse içerisinde oluşturulacak bir platformda giyilebilen sağlık teknolojileri ile gerçek yaşamsal fonksiyonlarımızı birebir taklit ederek oluşturulan avatarımız üzerinden bazı hastalıkların teşhisi ve takibi sağlanabilecek.
Birçoğumuz Metaverse kavramını duymuştur. Bu konudaki gelişmelerin dünya üzerinde birçok paradigmayı değiştireceği düşünülmektedir. Eğlence, sosyalleşme, iş ve ticaret potansiyeli hakkında çok şey yazıldı ve konuşuldu. Bununla birlikte, sağlık hizmetlerini nasıl etkileyebileceği hakkında çok fazla şey söylenmedi. Metaverse tanımlamanın karışıklığı, onun ile geleceğin nasıl olacağını elimizdeki şimdiki bilgiler doğrultusunda anlamlandırmaya çalışmamızdan kaynaklanmaktadır.
Artırılmış gerçeklik
Sanal dünyalar, dijital konserler, dünyanın her yerinden insanlarla görüntülü aramalar, çevrimiçi avatarlar ve ticaret platformları, uzaktan eğitim platformları zaten var. Yani bunları yeni bir dünya vizyonu olarak lanse etmek için yeni olan bir unsuru olmalı diye düşünüyorum.
Oluşturulan sanal evrenin tam olarak nerelere evrileceğini bugünden yorumlamak çok zor. İnternetin yeni sürümü olarak tanımlayanlar var. Genel olarak konuşursak metaverse için oluşturan teknolojiler sanal gerçekliği, dijital ve fiziksel dünyaların özellikleri ile birleştiren artırılmış gerçekliği içerebilir. Ayrıca kullanıcının oluşturduğu avatarlar ile mal sahibi olabileceği gibi, ürün satın alabileceği ve satabileceği dijital bir ekonomiye de dönüşmesi ön görülmektedir.
TeleTıp teknolojileri…
Gelecekte eğitim ve iletişim alanında adaptasyon daha kolay olacak gibi görünüyor. İleriki dönemlerde etkileşimli mühendislik ile farklı teknolojilerin birbirlerini geliştireceği aşikâr.
Daha iddialı bir bakış açısı ile de gerçek dünya ile birlikte çalışabilen, giysi veya araba gibi sanal öğeleri bir platformdan diğerine taşınmasına izin veren hibrit bir yaşam döngüsünün kapısının açılacağı ön görüsü bulunmaktadır.
İşte tamda bu alanda sağlık hizmetleri devreye giriyor. Pandeminin etkisi ile TeleTıp teknolojileri oldukça gelişti diyebilirim. Fakat tam anlamıyla sağlık sisteminde yer edinmiş değil. Belki de metavarse içerisinde oluşturulacak bir platformda giyilebilen sağlık teknolojileri ile gerçek yaşamsal fonksiyonlarımızı birebir taklit ederek oluşturulan avatarımız üzerinden bazı hastalıkların teşhisi ve takibi sağlanabilecek.
Yapay zeka ile önleyici tedavi
Şu an için geliştirilen giyilebilen teknolojiler gerçek zamanlı biyomedikal verinin aktarılmasını zaten sağlamakta. Bunda bir sorun yok. Mesela, bir holter cihazının verisi veya kalp pilinin performans grafiği herhangi platforma aktarılabilmekte. Burada önemli olan bu verileri metada oluşacak sanal hastanede takibi ve anlık yorumlama kabiliyeti geliştirmek. Daha ileri bir bakış ile kullanıcılar ile birebir aynı özellikleri taşıyan avatarlar ile bir ameliyat sonrası iyileşme durumu veya barındırdığı yapay zekâ ile hastalıkları tahmin ederek önleyici tedavi gerçekleştirilebilir.
Hastalık takibi ütopik mi?
Özellikle sağlık alanında bir şeyler değişeceğinden bahsetmenin bugün için erken olduğunu düşünenler var. Daha Tele-Tıp ve Tele-Triaj gibi birçok alanda çok fazla yol alamamışken sanal dünyalarda hastalık takibi ütopik gelebilir.
Metaverse dünyası bir platform. Girişimciler olarak bu platformu ciddiye almalıyız. Yeni teknoloji gelince bütün eğilim o tarafa doğru kayar. Şu an için global dünyada sanal hastane çalışmalarının olduğunu biliyorum. Bizim ülkemizde bu fikirle ortaya çıkacak olsan karşılaşacağın ilk soru ‘SUT ödemesi var mı’ olacağına eminim. Birazda global düşünmemiz lazım. Gelecek iş fırsatlarını yakalamak için bu doğrultuda adımlar atmamız gerekir diye düşünüyorum.