2016 yılında Fortune tarafından Dünya’nın en beğenilen şirketleri arasında gösterilen ve 2017 yılı içinde HS&M dergisi tarafından en büyük 50 medikal cihaz şirketi arasında 1. sırada yer alan Medtronic, teknoloji geliştirirken hasta ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurur.
İstanbul Ümraniye’de bulunan Medtronic İnovasyon Merkezi Medtronic’in Dünya’daki sayılı eğitim merkezlerinden biri olup, Orta ve Doğu Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Rusya olmak üzere 35 farklı ülkeden sağlık profesyoneline hizmet vermektedir.
Medtronic Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer ile Medtronic’in çalışmaları hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik:
Esen Hanım öncelikle Medtronic’teki yeni göreviniz hayırlı olsun. Türkiye’nin en başarılı ilk 50 kadınından birisiniz ve sağlık sektörünün öne çıkan istikrarlı başarılı önemli kadın lider figürlerindensiniz. Sektör ve basın sizi yakından tanıyor ancak yinede ilk defa okuyanlar için kendinizden bahsedebilir misiniz?
Öncelikle Medikal News ailesine güzel temennileri için teşekkür ederim. Eğitime çok önem veriyorum ve yönetici olarak rol model olabilmek adına tüm meslektaşlarımı ve ekip arkadaşlarımı sürekli teşvik ediyorum. Şahsen İstanbul Üniversitesinde İngiliz Dili Edebiyatı ve Dilbilim üzerine yüksek lisansının akabinde Amerika’da Los Angelas’ta University of California’da (UCLA&MBA) İşletme master’ı yaptım. Kariyerim boyunca çok değerli eğitimler aldım ancak bana değer katan önemli olanlarından bahsetmem gerekirse; Yönetim Kurulunda kadın programında 18 ay süre devam eden aralarında Koç-Bilgi-Özyeğin-Boğaziçi üniversitelerinin bulunduğu 4 lider üniversiteden” Türkiye’nin ilkleri arasında olan “Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliği” diplomasını aldım. Londra’da Astridge, Fransa’da Insead üniversitelerinden executive yöneticilik ve liderlik eğitimlerini tamamladım. Hala Liverpool Üniversitesi’nde Neuro-Marketing üzerine online program olarak master eğitimine devam ediyorum. Bizzat yaşayarak çalıştığım ülkeler arasında Los Angeles ve Cincinnati ile Amerika Birleşik devletleri yer almakta. Ortadoğu başta olmak üzere; Dubai, Suudi Arabistan, Katar, İngiltere, Fransa ve Hindistan gibi bana çok tecrübe katan ülkelerde kısa ve uzun dönemli birçok uluslararası projede yer aldım. 20 yılı aşan iş hayatımda başta sağlık olmak üzere değişik sektörlerde görevler aldım. Kariyerimin ilk yıllarında satış temsilciliğinden üst düzey yöneticiliğe ardından Genel Müdürlüğe uzanan meslek hayatımda Microsoft, Johnson&Johnson, Tyco-Covidien, Royal Philips gibi uluslararası ve alanın lider firmalarında çalıştım. Bu sene de medikal teknoloji sektöründe Dünya’da lider olan, çalışmaktan çok memnun olduğum tecrübeli ve değerli yöneticilerin de bulunduğu, başarılı bir ekibe sahip, vizyonuna ve geleceğine inandığım Medtronic ailesine katıldım.
Sektörün ortak problemlerine bakışta ve çözüm bulmada önemli rol alan sivil Toplum Örgütlerinde STK’larda yer alıyor musunuz?
Elbette sizin de belirttiğiniz üzere ortak problemlere çözüm bulmada STK’ların gücüne inanan birisi olarak değişik STK’larda görevler almaya özen gösteriyorum. Tıbbi Görüntüleme Teşhis ve Tedavi Derneği’nin 7 sene başkanlığını, Avrupa’da Brüksel‘de Birleşmiş Milletler EU konseyinde Türkiye adına Sektörün temsilciliğini, COCIR National Trade Association Türkiye Başkanlığı görevinde bulundum. Kamu Özel Ortaklığı Derneği’nin Yönetim Kurulu üyeliği, Etik ve İtibar Derneği’nin Başkan Yardımcılığı’nın yanısıra YASED’in de aralarında bulunduğu önemli ulusal ve sektörel aktif üyesi olarak rol alıyorum. Ayrıca üyesi olmaktan onur duyduğum (YKKD) Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin üyesiyim ve Medtronic Women Network (MWN) üyesi olarak Türkiye’yi Global Medtronic Dünyasında temsil ediyorum. Ülke Genel Müdürü olarak ve birçok kadın yönetici ekip arkadaşlarım ile birlikte Medtronic Global hedefini başarı ile aşmış olmaktan son derece memnunuz.
Medtronic’in Türkiye’deki çalışmalarını anlatır mısınız? Ürünlerinizle ilgili bilgi verir misiniz? Kaç farklı grupta ürününüz var? Kaç ülkede hizmet veriyorsunuz?
Tıp teknolojisi, hizmetleri ve çözümlerinde global bir lider olarak, Medtronic her yıl milyonlarca insanı sağlığa kavuşturmakta ve yaşamlarını uzatmaktadır. Medtronic’in sunduğu medikal teknoloji ürünleri, tedavileri ve çözümleri sayesinde, her 1 saniyede iki kişinin hayatı olumlu yönde etkileniyor. Günümüzde bireylerin ve sağlık sistemlerinin önündeki en önemli zorluklar olan maliyetlerin yükselmesi, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıkların artan yükü gibi ciddi problemlere köklü klinik tedavi bilgisi, birikimimiz ve ekonomik uzmanlığımızla yanıt verebileceğimize inanıyoruz. Ama bunu tek başımıza yapamayız. Bu nedenle yeni ortaklıklar kurarak hastalar için daha olumlu sonuçlar sağlayacak güçlü çözümler geliştirmeye devam ediyoruz. 1949 yılında tıbbi cihazların bakım ve onarım faaliyetlerini yürütmek üzere kurulan Medtronic bugün dünya geneline yaygın 91.000’den fazla çalışanı ile 260’dan fazla tesisi ile 155’den fazla ülkede hekimlere, hastanelere ve hastalara hizmet sunan en büyük medikal teknoloji, hizmet ve çözüm şirketleri arasındadır. Sağlık hizmetlerini daha da iyiye götürmekte kararlıyız. Medtronic, kardiyovasküler, minimal invaziv tedaviler, restoratif tedaviler ve diyabet alanında ürün ve tedaviler sunmaktadır. İşte tüm bu alanlardaki öncü duruşu sayesinde Medtronic; HS&M dergisi tarafından Dünya’nın en büyük 50 medikal cihaz şirketi sıralamasında birinci seçildi.
Medtronic artık sadece bir teknolojik ürün üretmiyor, kendisini bir çözüm ortağı, hizmet ortağı olarak konumluyor. Surgical Synergy™ projesi gibi. Bu konuda Medtronic’in yaptığı çalışmalardan biraz bahseder misiniz?
Medical Park Hastaneler Grubu, Bahçeşehir Üniversitesi ve Medtronic, Türkiye’de beyin cerrahisi, omurga ve ortopedi alanında tedavi süreçlerine ve bilimsel çalışmalara yön verecek önemli bir işbirliğine imza attı. Surgical Synergy™ projesi kapsamında, “State-Of-The-Art” teknolojisi, beyin, omurga ve ortopedi ameliyatlarının planlanmasından sonlandırılmasına kadar geçen tüm süreçleri, gerçek zamanlı radyolojik görüntülemeye imkân vererek, uzman cerrahi kadronun daha başarılı sonuçlar almasına yardımcı oluyor. Bu yeni teknolojiyle aynı zamanda, ameliyat öncesi alınan radyolojik görüntüler sayesinde, ameliyat sırasında kullanılan Nöro navigasyon cihazı ile yapılan kraniyel cerrahisi ameliyatlarında hedef noktaya direkt ulaşılabilecek olması ile hasta yararının daha da yukarı taşınması; ameliyat sürelerinin de kısalması sayesinde hastaların en doğru tedavi ile daha hızlı taburcu olabilmeleri sağlanmış oluyor. Kısacası Surgical Synergy™ projesi, beyin, omurga ve ortopedi cerrahisinin gelişimine yön veriyor. Başka diğer hastane grupları ile bunu yaygınlaştırmayı daha çok hastaya tedavi olmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
İstanbul Ümraniye’deki Medtronic İnovasyon Merkezi’nde şu anda hangi çalışmalar yürütülüyor?
İstanbul Ümraniye’de bulunan Medtronic İnovasyon Merkezi Medtronic’in Dünya’daki sayılı eğitim merkezlerinden biri olup, Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Afrika’yı içine bir coğrafyaya hizmet etmektedir. 4000 metrekarelik bir alana kurulu bu eğitim merkezi içinde doktor ve hemşire olmak üzere tüm sağlık profesyonnellerine prosedür eğitimi verilmektedir. Medtronic İnovasyon Merkezi (Medtronic Innovation Center – MIC), hayvan laboratuvarı, yoğun bakım laboratuvarı, kateter laboratuvarları Ar-Ge laboratuvarı, toplantı ve eğitim odaları, oditoryum ve ilave olarak +1200 metrekarelik eğitim alanının da bulunduğu yüksek kapasite ve teknik olanaklara sahip bir tesis. Medtronic Inovasyon Merkezi İstanbul, içinde yer alan Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) laboratuvarı aracıyla, aynı zamanda hekimlerin ve sağlık personelinin yenilikçi ürünler üretmesine katkıda bulunmaktadır. Eğitim seçenekleri başta Kardiyovasküler ve Minimal Invaziv tedaviler alanındadır. Bu alanlarda sağlık profesyonellerinin hem teorik hem de el becerilerinin gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedir. Türkiye’deki bu merkez aynı zamanda ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyada önemli bir konumda yer almakta olup başta Orta ve Doğu Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Rusya olmak üzere 35 farklı ülkeden sağlık profesyoneline hizmet vermektedir. Medtronic Inovasyon merkezi güçlü altyapısı ve bilgi birikimi ile ileride genişleyerek daha çok sağlık profesyoneline hizmet etmeyi ve onların eğitimlerine daha fazla katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bununla birlikte ülkemiz adına gurur verici başka bir gelişmeyi de sizlerle paylaşmak isterim. Sağlık Bakanlığı, bünyesinde bulunan eğitim ve araştırma hastanelerindeki başta hekimler olmak üzere sağlık personelinin eğitimine katkıda bulunmak için Medtronic ile işbirliği anlaşması imzaladı. Eğitim ve araştırma hastanelerindeki hekimlerin, dünyanın en gelişmiş inovasyon merkezinde uygulamalı eğitim almalarını sağlayan bu işbirliği, birçok tıbbı uygulamayı simülasyon sistemi ile görme imkanı sunacak.
Hasta memnuniyeti açısından ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Sağlık sisteminde hasta odaklı yaklaşım için ne düşünüyorsunuz?
Medtronic için hasta önceliklidir. Bunu da hastaların ağrılarının dinmesi, sağlıklarına kavuşmaları ve ömürlerinin uzaması olan misyonumuz; açık ve net olarak ortaya koymaktadır. Medtronic, teknoloji geliştirirken hasta ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur. Teknolojimizi hastaya ulaştırana kadar sorumluluğumuz devam etmektedir. Medtronic Dünyada sağlığa erişimi artırmak için birçok paydaş ile işbirliği yapmaktadır.
Sağlık hizmetinde yeni iş modelleriniz nelerdir?
Medtronic sahip olduğu Ar-Ge gücü ve teknoloji kapasitesi ile en yenilikçi ve kaliteli ürünleri 60 yılı aşkın bir süredir hastalara ulaştırmaktadır. Son yıllarda kaliteli ürünlerimizin ötesinde müşterilerimize çözüm ve hizmet odaklı bir iş modeli oluşturduk. Sağlık sunucularının verimliliklerini artırmak, yatırımlarını hızlandırmak sağlık çalışanlarının eğitimine katkıda bulunmak için Entegre Sağlık Çözümlerini (Integrated Health Solutions – IHS) geliştirdik. Uzun yıllara dayalı bu iş modelinin temelinde iki tarafın da uzmanlık alanlarını hayat geçirmesi hedeflenmektedir. Avrupa’da 50’yi aşkın hastanenin kateter laboratuvarı ve ameliyathanesini Medtronic yönetmektedir. Türkiye’de bu modeli yakın geçmişte hayata geçirdik. Bu işbirliği modeli sayesinde verimsiz alanların azaltılması, kapasitesinin doğru kullanımı, maliyetlerin düşürülmesi ve tedavi sonuçlarının iyileştirilmesi amacımızdır. Türkiye’de hem özel hem de kamu ile bu konuda görüşmelerimiz devam etmektedir. Ayrıca tüm Dünya’da sağlık alanında değer bazlı sağlık hizmeti kavramın şu an gündemde. Değer bazlı sağlık hizmeti; sağlık hizmeti sisteminin maliyetleri sabit kalırken veya düşerken, endüstrinin hasta merkezli değer temelinde kurulan bir ekosisteme dönüşmesini anlatmak için kullanılıyoruz. Değer bazlı sağlık hizmetini, sağlık hizmeti maliyetleri ve hasta sonuçlarına ilişkin sorumluluğu doğrudan paylaştığımız bir iş modelini anlatmak için de kullanıyoruz. Medtronic’in değer bazlı sağlık hizmeti anlayışı sağlık hizmeti maliyetlerine ve hasta sonuçlarına ilişkin sorumluluğu iş modellerimizde doğrudan paylaşmaya dayanır. Entegre Sağlık Çözümlerini (Integrated Health Solutions – IHS) iş modeli de bunun en iyi örnekleri ve uygulamasından biridir. Bununla birlikte kamu özel ortaklığı (PPP) ve şehir hastaneleri ile yakından yatırımcı olarak ilgileniyoruz.
Sağlık sektörü artık değer bazlı sağlık sistemi yaratılmasını konuşuyor. Bu alanda Medtronic’ in duruşu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Değer bazlı sağlık hizmeti (VBHC), değer bazlı tıp kavramıyla yakından ilgilidir. Değer bazlı tıp, kanıt bazlı tıbbın gelişiminin doğal bir uzantısı olarak ortaya çıkmıştır ve kanıt bazlı tıbbı, hastaların değer ve maliyet analizlerini daha açık biçimde içerecek şekilde genişletmiştir. Değer kavramı ve bu kavramın sağlık hizmetinin maliyetleri ve sonuçlarıyla olan ilişkisi yaklaşık yirmi yıldır konuşulmaktadır; ancak bunların değer bazlı sağlık hizmet kavramıyla birleştirilme şekli, söz konusu konuşmalara tamamen farklı bir boyut katmıştır. İnsanlar daha uzun yaşamakta ve daha fazla sağlık hizmetine ihtiyaç duymaktadır. Bu ise sağlık hizmeti sisteminde maliyetlerin artmasına yol açmaktadır. Mevcut sağlık hizmeti modeli sürdürülebilir değil. Temel problem sağlık hizmetinin değeri, maliyetiyle ilişkilendirilmiyor olması. Değer, genellikle işlem yapıldıktan çok sonra gerçekleşiyor. Sağlık hizmeti sağlayıcılarına, işlemin yarattığı değer için değil, işlemin kendisi için ödeme yapılıyor. Medtronıc olarak değer bazlı sağlık yaklaşımını iki farklı yolla kullanıyoruz. Değer bazlı sağlık hizmeti kavramını, sağlık hizmeti sisteminin maliyetleri sabit kalırken veya düşerken, endüstrinin hasta merkezli değer temelinde kurulan bir ekosisteme dönüşmesini anlatmak için kullanıyoruz. Bir de Değer bazlı sağlık hizmetini, sağlık hizmeti maliyetleri ve hasta sonuçlarına ilişkin sorumluluğu doğrudan paylaştığımız bir iş modelini anlatmak için de kullanıyoruz. Sağlık hizmeti maliyetlerine ve hasta sonuçlarına ilişkin sorumluluğu iş modellerimizde doğrudan paylaşıyoruz. Teknoloji hasta sonuçlarını iyileştirme konusunda önemli bir unsurdur. Teknik uzmanlığımız ve güçlü yenilikçilik geçmişimiz, bizi değer bazlı sağlık hizmetine geçişte yardımcı olacak özel bir konuma koymaktadır. Hatta bu alanda bir ödülümüz de var. Medtronic’ in 2015 yılında devraladığı, Hollanda’da çocuklarda ve genç yetişkinlerdeki tip 1 diyabetin tedavisinde uzmanlaşmış bir klinik ağı olan Diabeter, Avrupa Değer Bazlı Sağlık Hizmeti Merkezinin teşvik ödülü olan 2017 yılı Değer Bazlı Sağlık Hizmeti Ödülünü kazandı. Bu ödül, 2006 yılında kurulduğundan bu yana Diabeter’in izlediği hasta değerine yönelik yaklaşımın tanınmasıdır.
Medtronic Dünya’ da birçok konuda lider. Eğitim öğretim alanında birçok programları olduğunu biliyoruz. Bunlar hakkında bilgi verebilir misiniz?
Medtronic, bu yıl Şubat ayında hastalar için önemli olan sonuca dayalı sağlık hizmeti eğitimi ve gelişiminde yeni bir yaklaşım olan sonuca dayalı öğrenme programı “Impact” adı altında ilan etti. Medtronic Impact sağlık hizmeti eğitimi ve gelişiminde yepyeni bir yaklaşımı hayata geçirmekte, hastalar için önemli olan sonuca dayalı bir öğrenme sunmak için geleneksel ürün ve işlem eğitimlerinin çok ötesine gitmektedir. Bu program, önümüzdeki beş yıl boyunca 500.000’den fazla sağlık uzmanına ulaşma hedefiyle, her seviyedeki tüm sağlık uzmanlarına hitap eden çok geniş bir yelpazedeki konuları içermektedir. Bu program, her seviyedeki sağlık uzmanının, uzmanlık ve ihtisas düzeyine göre hazırlanan özel olarak tasarlanmış öğrenme yolları sayesinde, onların bilgi ve becerilerini artıracaktır. Bu çok aşamalı öğrenme yolları, değer bazlı sağlık sistemi anlayışının yayıldığı bir dünyada, sağlık uzmanlarının gelişmesini desteklemek için çok geniş bir yelpazede yer alan konuları ve çok çeşitli öğrenme yöntemlerinin kullanımını içermektedir. Medtronic Impact ayrıca son derece uzmanlaşmış öğrenme programlarının hazırlanacağı ve sunulacağı, dünya standartlarındaki sağlık hizmeti kurumlarıyla bir işbirliği ağı da geliştirmeye odaklanmıştır. Bu bağlantılar sağlık uzmanlarının ve Medtronic’in sonuç odaklı öğrenme hedeflerini yakalamasında son derece kritik bir öneme sahiptir. Medtronic Impact, Medtronic’in sektörde lider yüz yüze eğitim çalışmalarını tamamlayıcı nitelikteki, bu yeni tasarlanan ve internet üzerinden sunulan eğitim deneyimini geliştirmeye kararlıdır. Bu sayede, sağlık uzmanları kendi bireysel kariyer odaklı öğrenme yollarına kişiselleştirilmiş internet portalları üzerinden erişme imkânı bulacaktır.