Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
Medikal sektörü multidisipliner bir sektör. Bu sebeple de Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu gibi birçok Kamu Kurum ve Kuruluşları ile istişare içerisinde çalışmaların yürütülmesi gerekmekte.
Tıbbi cihaz sektörünü 10 yılı aşkın süredir başarıyla temsil eden Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF), kamu ile ilişkileri sayesinde sektörü kurumsal bir yapıya kavuşturdu. İlgili Bakanlıklarla yürütülen çalışmalar neticesinde medikal sektöre bir kimlik kazandıran TÜMDEF Genel Başkanı Kemal Yaz ile federasyonun çalışmalarını ve tıbbi cihaz sektörünü konuştuk. Tarafsız şartnamelerden, ödeme sorununa kadar birçok konuya değinen Kemal Yaz’ın röportajını okumanızı öneririm…
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanımız Recep Akdağ, birkaç yıldır tıbbi cihaz sektöründe üretimin önemine dikkat çekiyor. Birçok firma üretim yapmaya başladı, bazıları ise üretime hazırlanıyor. İşte bu noktada iki önemli konu devreye giriyor. Birincisi üretilen bu ürünlerin kamu hastanelerine alınmasında uygulanan bürokratik engeller. Bu engellerin kalkması için sektörel STK’lar ellerinden gelen çalışmayı ortaya koysalar da bir defans sürekli var. Bu defansın ortadan kalkması şart. Yoksa tıbbi cihaz sektöründe üretim hayal olur.
İkinci konu üretilen bu ürünlere izinlerin zamanında alınamaması. Sağlık Bakanlığı’nın teşviki ile üretim yapan, yatırım teşvik belgesi alan bazı üreticilerimiz ürünlerinin SUT eşleşmesini yapamamakta. Yılda 3 defa olan bu eşleşmenin sonuçlanması üretim yapan firmaların dediğine göre 6 ay ile 12 ay arasında gerçekleşiyormuş. Bu durum, ürününü üreten, pazara sunmayı bekleyen üretici için çok uzun bir zaman. Devletimizin her türlü desteği sağlayıp ürettirdiği bu ürünlerin SUT eşleştirmesini hızla sonuçlandırıp üreticiyi rahatlatması gerekmektedir.
Türkiye’de sağlık yatırımları artarak devam ediyor. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Ü.Murat Parpucu ile yaptığımız röportaj da 2017 yılındaki sağlık yatırımları da anlatılıyor. “2017 yılı itibari ile 71 hastane ve 5 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olmak üzere toplam 76 sağlık tesisi hizmete girecektir” diyen Parpucu’nun röportajında önemli ayrıntılar var.
Sağlık yatırımlarından en fazla payı alan il şüphesiz İstanbul. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul İl Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı açıklamada, en büyük yatırımı alan İstanbul’un halen ciddi anlamda sağlık yatırımına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Bakan Akdağ’ın ayrıntılı değerlendirmesini haberimizde bulabilirsiniz.
TÜSAP Vizyon Toplantıları’nın üçüncüsünün konuğu Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı (TİTCK) Dr. Hakkı Gürsöz idi. Dr. Gürsöz’ün gündeminde tıbbi cihazda yerelleşme vardı. Tıbbi cihazda yerelleşmeyi görüntüleme cihazları ve sarf olmak üzere iki koldan yürüttüklerini ifade eden Başkan Dr. Gürsöz toplantıda, “MR gibi, tomografi gibi yüksek teknoloji ürününün, tıbbi teknoloji ürününün, görüntüleme cihazlarının bir yerli ortakla, Türkiye’de yerli üretimi söz konusu olabilecek” müjdesini verdi. Bu müjdenin hayata geçirilmesi çok uzun sürmeyecek gibi…
- Ulusal Radyoloji Kongresi bu yıl TÜRKRAD 2017 adı altında, 31 Ekim-4 Kasım 2017 tarihleri arasında, Sueno Deluxe Otel ve Kongre Merkezi, Belek, Antalya’da gerçekleştirilecek. Medikal News dergimiz her yıl olduğu gibi bu yıl da TÜRKRAD Kongresi’ne özel sayısı ile katılacak. TÜRKRAD sayımızda olmak için geç kalmayın…
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…