Scrap İmha Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Kurucu Genel Müdürü Merdan Altınöz ile tıbbi cihaz imhası üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik:
Firmanız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye’nin ilk imha danışmanlık şirketiyiz. Scrap Danışmanlık’ın kurulması biraz da sektörün yönlendirmesi ile oldu diyebiliriz. İsterseniz kuruluş sürecimizi kısaca özetleyim. İlk imha danışmanlık işimizi 2007 yılında, tıbbi cihaz imhası ile gerçekleştirdik. Danışmanlık işimizi o tarihlerde, mesleğimi icra ettiğim “Merdan Altınöz Mali Müşavirlik” şirketi bünyesinde gerçekleştiriyordum. Aslında mesleğimin getirdiği avantajlarla hızlı yol aldık. Ardından tıbbi cihaz sektörünün öncü şirketlerinden yoğun talep gelmeye başladı. Sonrasında farklı sektörlerden de imha danışmanlık talepleri almaya başladık ve ihtiyaçlara kurumsal olarak cevap verebilmek için 2013 yılında Scrap Danışmanlık Hizmetleri AŞ’yi kurduk. Zaman içinde daha fazla müşterimize eş zamanlı hizmet verebilmek için kadromuzu daha güçlü bir hale getirdik. On yıldan uzun süredir çalıştığımız firmaların verdiği olumlu referanslar sayesinde, yeni sektörleri de kapsayacak şekilde ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde, müşterilerimize “İmha Danışmanlığı” hizmetlerini sunmaya devam ediyoruz.
İmha işleminin firmalara sağladığı avantajlardan bahsedebilir misiniz?
Şirketler imha prosedürünü kendileri gerçekleştirdiklerinde, bazı avantajlardan yararlanma fırsatını kaçırabiliyorlar. İmha işlemleri için bizden danışmanlık aldıklarında tam ve eksiksiz olarak yararlanabildikleri avantajlardan kısaca bahsetmek isterim. İmha işlemleri resmi prosedüre uygun olarak yapıldığında, imha edilen ürünün maliyetinin %20’si kadar daha az geçici vergi ödenir. Bir örnek ile de açıklamak gerekirse XYZ şirketinin 2017 yılının son çeyrek kârı 4 milyon TL olsun. Normal şartlarda bu kâr üzerinden ödeyeceği vergi 800 bin TL‘dir. Ayrıca bu dönemde imha edilecek ürünün stok maliyetinin de 3 milyon TL olduğunu düşünelim. Bu imha işlemi resmi prosedür çerçevesinde yapıldığında şirketin vergi avantajı 600 bin TL olacaktır. Yani şirket 800 bin TL yerine 200 bin TL vergi ödeyecektir. Bu rakam bütçesine önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu işlemler yapıldığında, şirketler doğru finansal raporlar elde edecektir ve mali tablolarındaki stoklarını net değer ile göstererek yetkililerine ve hissedarlarına doğru bir mali tablo sunmuş olacaktır. Günümüzde şirketlerin çoğu ürünlerini kendi depoları yerine lojistik firmalarının depolarını kiralayarak saklıyorlar. Zamanında yapılacak imha işlemi ile depolara ödenecek kiraların azaltılması mümkün. Ayrıca kendi depolarını kullanan şirketler için de etkin ve verimli alan kullanımı için yer açılmasını sağlayacaktır. Mottomuzu “Zamanınızın Değerini Biliyoruz” olarak belirledik. Şirketler, imha işlemlerini kendileri yaptıkları zaman iki ay sürebiliyor ve tüm avantajlardan yararlanmak mümkün olmayabiliyor. Oysa imha sürecini bizimle gerçekleştiren şirketler daha kısa zamanda doğru bir şekilde sonuca ulaşıyor. Ayrıca doğru şekilde tamamlanan bir imha süreci, çevrenin korunması ve iş sağlığının iyileştirmesini de sağlamaktadır. Şirketlere yukarıda bahsettiğim avantajlarından yararlanmak için her çeyrek dönemde imha yapmalarını öneriyorum.
Hangi ürünlerin imha edilmesi gerekiyor ve sizin hizmet verdiğiniz sektörler nelerdir?
Son kullanma tarihi geçen, kalite problemi olan, gümrük veya ilgili bakanlıkça toplatılmasına karar verilen ürünlerin imha edilmesi gerekmektedir. Şu an imha danışmanlığı hizmeti verdiğimiz sektörler şunlardır: Tıbbi Cihazlar, Beşeri İlaçlar, Hayvan Sağlığı Ürünleri, Kimyevi Maddeler, Kozmetik ve Temizlik Ürünleri, Gıda ve İçecek Ürünleri, Ambalaj Ürünleri, Elektronik Cihazlar.
İmha sürecinde tıbbi atıkların özel bir yeri var. Tıbbi atıklar nasıl imha ediliyor?
Bu konuya biz de çok önem veriyoruz; ancak “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve diğer yasal mevzuatların sınırları içerisinde net olarak izlenecek bir prosedür yok maalesef. Resmi ve özel kurumlar ile gerekli tüm yazışmaları yapıp randevuları alıyoruz. Bu kurumların yetkilileri ile birlikte imha edilecek ürünlerin tespit ve sayımını gerçekleştiriyoruz. Sonrasında imhanın fiilen gerçekleşmesi, noter tutanağının hazırlanması, resmi ve özel kurumlara bildirimlerin yapılması ile imha işlemi tamamlanmış oluyor.
Tıbbi cihaz ve atıkların imhası önem taşıyor. İmha işlemleri yeteri kadar yapılıyor mu? Yaptırmayanlar oluyor mu?
Uzun yıllar imha yapmamış olan şirketlerle karşılaştığımız oluyor. Nedenini sorduğumuzda, yasal sürecin çok karmaşık ve uzun görünmesi, sürecin tam olarak bilinmemesi ve resmi kurumlarla sorun yaşama endişesi taşıdıklarını görüyoruz. Ayrıca imha bittikten sonra ürünlerimizi başka yerlerde görür müyüz diye düşünenler de var ve bu endişelerinde de çok haklı olduklarını belirtmek isterim. Özellikle nakliye ve imha şirketleriyle çalışmaya pek cesaret edemiyorlar. Sonuç olarak da ya imha işlemlerini yapmıyorlar ya da en son ana kadar bekliyorlar. Bu endişeleri ortadan kaldıracak yeni projelerimiz var. Bunları müşterilerimizin hizmetine sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yeni projelerimizi, 22 Mart 2018’de başlayacak olan Expomed Fuarı’nda duyuracağız. TÜYAP kongre merkezinde, dört gün boyunca 2. salonda misafirlerimizi ağırlamak ve yenilikler konusunda bilgi vermek bizi memnun edecektir. Ayrıca fuara katılamayacak kişiler de “scrap.com.tr” adresimiz üzerinden yenilikleri takip edebilir.
İmha işlemini yaptırmayanlara devletin uyguladığı bir yaptırım var mı?
Yaptırımı sadece Sağlık Bakanlığı uyguluyor. Bakanlık, toplanmasına karar verilen ürünler için firmaya süre veriyor ve firma da imha işlemlerini tamamlayarak Sağlık Bakanlığı’na belgeleri sunuyor. İmhası yapılmazsa ilgili şirket idari para cezaları ile karşılaşabiliyor.