Tıbbi Cihaz Sektörünün Avrupa Birliği Tıbbi Cihaz Yönetmeliği Sürecinde Finansmana Erişimi Çalıştayı ve Prefinansman Protokolü imza töreni Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. AB’de tıbbi cihazların güvenliğini amaçlayan yasal çerçeve niteliğindeki AB Tıbbi Cihaz Yönetmeliği, bu pazarda yer almak isteyen tıbbi cihaz üreticilerine yüksek maliyet oluşturuyor. Bu maliyetlerin giderilmesi amacıyla Türk Eximbank aracılığıyla yönetmelikten etkilenen firmalara kredi kolaylığı sağlanması öngörülüyor.
İmza Töreni’nin ardından Mayıs ayı İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Tıbbi Cihaz Komite Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda; İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İKMİB Başkan Yardımcısı ve Tıbbi Cihaz Komitesi Başkanı Tayfun Demir, İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Sevim Öztaşkın, Seda Ekşi Aşıcıoğlu, Adil Boz ve Ahmet Ünlü birer konuşma yaptılar. Toplantıya çok sayıda medikal firma yetkilisi katıldı. Toplantıda; GTİP kodları üzerinde yapılacak planlamalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Uzmanı Ayşe Banu Öncan da konu ile ilgili bilgiler verdi.
“Kimya sektörünün ihracattaki öncüsü ve sözcüsü olmaya devam edeceğiz”
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de imzalanan protokolle, medikal ve tıbbi cihaz sektörüne ek maliyet getirecek yönetmeliğe uyum süreciyle ilgili önemli bir adım atılmasına öncülük ettiklerini belirtti. AB’de tıbbi cihazların güvenliğini ve hastaların korunmasını sağlamayı amaçlayan yasal çerçeve niteliğindeki yönetmeliğin, tıbbi cihaz ihracatçıları için yüksek maliyet oluşturduğuna işaret eden Pelister, şunları kaydetti: “Biz de İKMİB olarak, başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere Türk Eximbank ve İGE AŞ ile görüşerek, ihracatçılarımıza bu süreçte prefinansman desteği verilmesi konusunda taleplerimizi sunduk ve bu engeli birlikte aşmak için sektör adına önerilerimizi paylaştık. Türk Eximbank’ın sunacağı destekle firmalar nefes alacak ve sürecin oluşturduğu ek maliyetler rahatlıkla yönetebilecek. İKMİB olarak önümüzdeki dönemde de ihracatçılarımızın küresel ticaretten daha fazla pay alması ve yeni rekorlara imza atması için kimya sektörünün ihracattaki öncüsü ve sözcüsü olmaya devam edeceğiz.”
Adil Pelister, “Bu protokolün imzalanması için gösterdiğimiz çabalarımıza olumlu cevap veren başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere, Türk Eximbank Genel Müdürlüğümüze, İGE A.Ş. yönetimimize, TİTCK Başkanlığına ve katkıda bulunan bütün kamu kurumlarımıza İKMİB ve Tıbbi Cihaz Sektörümüz adına bir kere daha teşekkür ediyoruz” diye sözlerini tamamladı.