Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 24-27 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan 2. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresinin tanıtımı dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nde düzenlenen toplantıya;: Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe ile Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Pavel Ursu da katıldı.
Cumhurbaşkanlığının himayelerinde ve Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleri ile düzenlenecek GETAT Kongresi ile ilgili bilgiler veren Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan GETAT Merkezlerini de anlattı. Kongrenin çağımızın en önemli sağlık tehdidi haline gelen kronik hastalıklarla mücadelede geleneksel ve tamamlayıcı tıbbin potansiyel katkısına odaklanacağını ifade eden Bakan Koca, “İnsanlığın başlangıcından bu yana her dönemin imkânları, birikimleri ve deneyimleri doğrultusunda şekillenen bir tıp yaklaşımı, tıp uygulamaları ve bunların parçası olarak bir sağlık örgütlenmesi var olmuştur. Hemen her toplumun geleneklerinde hastalıklarla mücadeleye ilişkin uygulamalar vardır. Bunların çoğu günümüz bilimsel paradigması içinde kanıta dayalı olmasa da, yıllar boyunca yapılan deneme ve gözleme dayalıdır. Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre “geleneksel tıp”, fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etmenin yanında sağlığın iyi sürdürülmesinde de kullanılan, farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı bilgi, beceri ve uygulamaların bütünüdür. Önceleri kapalı toplumların kendi etki alanında sınırlı kalan geleneksel tıp, 1990’lardan sonra gelişmiş ülkeler dahil tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır. Çok sayıda gelişmiş ülkede toplumun % 70 ila % 80’inin tamamlayıcı tıbbın bir şekline (örneğin akupunktur) başvurduğu bilinmektedir” dedi.
Yönetmelik yayınlandı Son 10-15 yıldır da yavaş yavaş geleneksel tıp ile modern tıbbın bir arada kullanılmaya başlandığı entegre tıp uygulamalarının öne çıkmaya başladığını anlatan Koca, “DSÖ’nün 2014-2023 GETAT Stratejisi ve son zamanlarda yapmış olduğu GETAT’la ilgili çalışmalarda Entegratif Tıp bakış açısı veya GETAT’ın modern tıp uygulamalarına entegrasyonu tavsiyeleri ön plana çıkmaktadır. Birlikte kullanımdan maksat, güvenliği ve etkinliği kanıtlanmış uygulamaların bilimin ışığında insanlığın hizmetine sunmaktır. Bu amaçla Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarının laboratuvar ve klinik çalışmaları yapılarak doğru ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için DSÖ ve birçok ülkenin çalışmalarını inceleyerek “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarında Klinik Araştırmalar Yönetmeliği”ni hazırladık. Yönetmelik 9 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu yönetmelik, GETAT uygulamalarının sağlam kanıtlar üzerinde oturması, bu alanda yapılacak akademik çalışmaların önünün açılması için önemli bir adımdır. Belki daha önemlisi, bu yolla geleneksel tedavi alanların etkin ve güvenli bir uygulamaya tabi tutulmaları güvence altına alınacaktır. Bakanlığımızın yaptığı düzenlemeler çerçevesinde, geleneksel tıp uygulamalarında Türkiye’de sadece hekimler yetkilendirilmektedir. (Müzikoterapi için yardımcı sağlık personeli yetkilendirilebiliyor. Osteopatide hekim gözetiminde sertifikalı yardımcı sağlık personeli de yapabiliyor). Akupunktur, Apiterapi, Fitoterapi, Kupa Terapisi, Hirudoterapi (Sülük tedavisi), Osteopati, Kyropraksi, Refleksoloji, Ozon Terapi, Mezoterapi, Maggotterapi (Larva tedavisi), Müzik terapi, Homeopati, Hipnoz ve Proloterapi olmak üzere 15 başlık üzerinde eğitim verilmektedir” diye konuştu.
3350 hekime sertifika verildi Bugün itibarıyla ülkemizde 56 Üniversite Hastanesinde öncelikle Ar-Ge ve Eğitim faaliyetleri yapmak üzere GETAT Uygulama Merkezi açıldığına değinen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca şöyle konuştu: “3350 hekime bu üniversitelerimizde GETAT uygulama sertifikası verilmiştir. Yine ülkemizin dört bir yanında 60 tanesi Devlet Hastanesi olmak üzere, özel sağlık kuruluşları ile birlikte toplamda 807 GETAT ünitesine açılış izni verilmiştir. Bildiğiniz gibi bu alanda doğru bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Bakanlığımızca GETAT kongresinin ilki geçen yıl yapıldı. Bu yıl, 24-27 Nisan tarihlerinde Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresinin 2.sini Cumhurbaşkanlığımız Himayelerinde ve DSÖ Teknik işbirliğinde 24-27 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da yapacağız. Sadece hastalıkların tedavisi için değil, hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşamak için de ihtiyaç duyduğumuz yaklaşımları;, bilimsel çalışmalarla harmanlayarak günümüze taşıma sorumluluğuyla bu kongrede ele alacağız.”
Kronik Hastalıklarda GETAT Uygulamaları
Bakan Koca kongrenin bu yıl ki ana temasının Kronik Hastalıklarda GETAT Uygulamaları olduğunu belirterek kongre ile ilgili şu bilgileri verdi: “Diyabette, Obezitede, Nörolojik ve Psikolojik Hastalıklarda, Allerjik Hastalıklarda, Koruyucu Hekimlikte, Kalp-Damar Hastalıklarında, Kanserde, Kronik Ağrılarda ve Bağımlılıkta GETAT uygulamaları ele alınacak. Kongremizde Apiterapi uygulamalarına ise özel yer verilecek. 2000 kişiyi aşkın bir katılımın gerçekleşmesi beklenen Kongremize; 4 davetli ana konuşmacı katkıda bulunacaktır. 40’ı aşkın panel, sözel ve poster bildiri ve sosyal oturumlarda yaklaşık 50’si yabancı olmak üzere 120’yi aşkın konuşmacının yer alması beklenmektedir. Kongremizde üç ana kategoride TÜSEB GETAT ödülleri sahiplerini bulacak; İbn-i Sina Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Sabuncuoğlu Şerefeddin Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bilim Ödülü ve Süheyl Ünver Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Genç Araştırmacı Ödülü.”