15 Haziran 2025 / Pazar
Medikal News
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Medikal News
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

FENİLKETONÜRİ HASTALARI İÇİN YENİ İLAÇ TÜRKİYE’DEN

Medikal News Yazan Medikal News
24 Ağustos 2017
Kategori : İlaç
A A
FENİLKETONÜRİ HASTALARI İÇİN YENİ İLAÇ TÜRKİYE’DEN

TRPharm_Mehmet Göker

Yerli ilaç firması TRPharm tarafından, hastaların erişimde zorluklar yaşadığı nadir rastlanan hastalıkların tedavisinde kullanılacak üç yetim jenerik ilaç, Fenilketonüri başta olmak üzere bazı nadir hastalıkların tedavisi için Türkiye’den 25 ülkeye ilaç ihraç edilecek.

Türkiye merkezli bölgesel bir ticari aktör olmak amacıyla AR-GE ve gelişmiş biyoteknolojik üretim kapasitesi yatırımlarıyla yenilikçi olmaya odaklanan TRPharm, Türkiye ve Ortadoğu’da üç yetim jenerik ilaç için Dipharma ile bölgesel bir ticari, imalat işbirliği anlaşması imzaladı. Bu önemli işbirliği ile nadir hastalıklar olarak tanımlanan ve kalıtsal hastalıklar olan Fenilketonüri (PKU), Gaucher Hastalığı ve Herediter Tirozinemi Hastalığı için tedavi alternatifi sunulacak.

Bu ürünler Türkiye, Körfez Arap Ülkeleri ve diğer Orta Doğu ülkelerinde TRPharm tarafından ruhsatlandırılmalarının ardından piyasaya verilecek. Taraflar, yetkili otoritelerden alınan onay ve gerekli işlemlerin yapılmasının ardından Türkiye’ye teknoloji transferi gerçekleştirecek.

FENILKETONÜRI ÜLKEMİZDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Kalıtsal metabolik bir hastalık olan Fenilketonüri ile doğan çocuklar, fenilalanin amino asidini başka bir amino asit olan tirozine dönüştüremezler. Bu dönüşümü sağlayacak olan fenilalanin hidroksilaz enzimi bu hastalarda eksiktir. Fenilalanin diğer amino asitler gibi proteinin yapıtaşlarından biridir. Fenilketonürili hastalarda besinlerle alınan ve tirozine dönüştürülemeyen fenilalanin, kanda ve diğer dokularda birikir. Biriken fenilalanin geri dönüşümsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur.  Türkiye fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkeler arasındadır. Doğan her 3.000 – 4.500 çocuktan biri fenilketonürilidir. Bu oranın yüksek olması akraba evliliklerinin sık olması ile ilgilidir.

Gaucher hastalığı da nadir, kalıtımsal bir lizozomal depo hastalığıdır, bazı tip lipidlerin (yağlı maddelerin) dalak, kemik iliği, karaciğer ve akciğerde, bazen de beyinde birikmesine sebep olur. Gaucher hastalığı olan insanlarda glukoserebrosidaz enziminde problem vardır. Hastalığın ilerlemesinin şiddeti ve oranı doğrultusunda, ayrıca kişiden kişiye görülen farklılıklara da göre tedaviye karar verilir.

Herediter tirozinemi hastalığı ise otozomal resesif geçiş gösteren, tirozin aminoasit metabolizmasındaki enzim defektlerinden kaynaklanan, yenidoğan veya çocukluk döneminde tanı konan bir hastalık grubudur. Tip I hipertirozinemide, diğer adı ile hepatorenal tirozinemide, fumaril asetoasetat hidroksilaz enzim defekti sonucu karaciğer, böbrek, sinir sistemi etkilenir. Tip II hipertirozinemide, tirozin aminotransferaz enzim defekti ile göz ve cilt değişiklikleri görülür.

HASTALIKLAR NADİR AMA ETKİSİ ÇOK FAZLA 

Yapılan işbirliği hakkındaki görüşlerini belirten TRPharm Genel Müdürü Mehmet Göker, “Nadir hastalıklar, en yenilikçi tedavileri mümkün olan en erişilebilir şekilde pazara sunmak açısından şirketimizin vizyonuyla daima uyumlu olmuştur. Bu ürünler çok ciddi hastalıklardan muzdarip olan hastaları tedavi etmek için geliştirilmiştir. Bu hastalıklardan etkilenen hasta sayısı nüfusun sadece küçük bir kısmını oluşturmasına rağmen, hastalığın; hastalar ve sevdikleri insanlar üzerindeki etkisi genellikle dramatiktir. Bu işbirliğinin, uzmanlaşmış ve maliyetli tedavilere daha uygun fiyatlı ilaç tedariğiyle sağlık bütçelerini destekleyerek bölgede daha geniş bir hasta grubuna erişilmesini sağlayacağına inanıyoruz. Girişimimizin amacı; Türkiye’yi bölgesel bir üretim merkezi olarak konumlandırarak, Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika için e yerel üretim kapasitelerini daha genişletmektir. Bu önemli görevde, ilaç sektöründe uzun zamandır tecrübeli olan Dipharma gibi değerli bir İsviçre şirketi ile ortaklık kurduğumuz için onur duyuyoruz.” dedi.

 

TRPHARM, YENİLİKÇİ İLAÇLARA ODAKLANIYOR

TRPharm Türkiye’de yerel pazarın dışında MENA bölgesinde monoklonal antikor teminine yönelik bir biyoteknolojik üretim tesisi inşa etmenin yanısıra ruhsatlandırmadan başlayarak klinik programların tüm evrelerinin gerçekleştirilmesine kadar yeni ve yenilikçi ilaçların piyasaya sürülmesine odaklanmaktadır. TRPharm başta onkoloji, viroloji, enflamatuar ve nadir hastalıklar olmak üzere geniş bir ürün portfolyosuna sahiptir.

Dipharma S.A. ise nadir hastalıklar için yüksek kaliteli ve yenilikçi ilaçlar geliştirmede uzmanlaşmış bir İsviçre firmasıdır. Dipharma S.A. küresel bir varlık kazanmış üçüncü nesil aile şirketlerinin bir parçasıdır. Nadir genetik bozuklukların tedavisinde kullanılan bir ürün portföyüyle Dipharma S.A., doğuştan gelen metabolik hastalıklardan etkilenen insanlar için uygun maliyetle ve küresel erişime sahip gelişmiş çözümler sunmak için çalışmalarını sürdürmektedir.

 

 

En Son Haberler

MedTech Forum 2025: Tıbbi Cihaz Sektörü Jeopolitik ve Dijital Dönüşümün Eşiğinde

MedTech Forum 2025: Tıbbi Cihaz Sektörü Jeopolitik ve Dijital Dönüşümün Eşiğinde

13 Haziran 2025
SUT Fiyat Artışı ve Tıbbi Hizmet İhaleleri Fiyat Farkı

GÖRÜNTÜLEME HİZMET İHALELERİNDE AŞIRI DÜŞÜK İŞLEMLERİ

13 Haziran 2025
Menarini Türkiye M-Future Uzun Dönem Staj Programı, ilaç sektörü kategorisinde birinciliği elde etti

Menarini Türkiye M-Future Uzun Dönem Staj Programı, ilaç sektörü kategorisinde birinciliği elde etti

13 Haziran 2025
Demant, Kemiğe Monte İşitme Sistemleri Farkındalığı Hareketinin 5. Yılını Kutladı!

Demant, Kemiğe Monte İşitme Sistemleri Farkındalığı Hareketinin 5. Yılını Kutladı!

13 Haziran 2025
Medikal News

Medikal News İletişim Adresi

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1993 Sk. Papatya Residence 2. No: 35. A Blok. Kat: 6 Daire; 109
ESENYURT/İSTANBUL
Tel: 0212- 853 63 05 Fax: 0212- 853 63 15

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • #1 (başlık yok)
  • İLAÇ
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • LABORATUVAR
  • MEDİKAL
  • AKTÜEL
  • HASTANE
  • KONGRE
  • RÖPORTAJ

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner