Elektra Elektronik Satış Direktörü İlker Çınar, Türkiye’nin önde gelen zincir hastanelerinde Elektra Aktif Harmonik Filtrelerin kullanıldığının altını çizerken, ilaç fabrikalarına da çözüm sunduklarını belirtti.
Sağlık sektöründe elektronik cihazlarda harmonik akımlardan kaynaklı oluşabilecek sorunlar kesintisiz hizmeti sekteye uğratarak insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Nötr toprak geriliminin 1,2 volttan aşağıda olması, harmonik seviyesindeki akım harmoniğinin bozulması, THDI’nın yüzde 5’ten düşük olması, akım dengesizliği olarak adlandırılan fazlar arasında dengesizlik gibi sektörde enerji kalitesini etkileyen birçok faktör bulunuyor. Medikal transformatörler ve aktif harmonik filtre ürünleriyle sağlık sektöründe enerji kalitesini iyileştirdiklerini ve bakım giderlerini azalttıklarını ifade eden Elektra Elektronik Satış Direktörü İlker Çınar, Türkiye’nin önde gelen zincir hastanelerinde Elektra Aktif Harmonik Filtrelerinin kullanıldığını ifade ederken, markanın enerji kalitesi çözümlerini ve sağladığı faydaları anlattı.
Aktif harmonik filtre enerji kalitesini artırıyor
Hastanelerdeki MR, röntgen ve laboratuvar gibi elektronik cihazların hepsinin harmonik ürettiğini belirten İlker Çınar, “Üretilen harmonikler de hastane içinde kullanılan diğer elektrikle çalışan cihazlara zarar veriyor veya cihazdan alınacak performansı düşürüyor. Sağlık hizmetlerinin aksamaması adına bu cihazların bozulmaması kritik önem taşıyor. Bu amaçla harmonikleri filtrelemek için hastanelerin kurulum aşamasında veya kurulduktan sonra bir harmonik analizi yaptırarak ilgili cihazların yanında aktif harmonik filtre de bulundurarak enerji kalitesinin iyileştirilmesi önem arz ediyor. Elektra Elektronik olarak ürettiğimiz aktif harmonik filtreler ile sektörde enerji kalitesini artırarak bakım giderlerini düşürüyoruz.” dedi.
Avrupa Birliği normlarına sahip medikal transformatörler üretiyor
Ürettikleri medikal transformatörlerin Avrupa Birliği normlarında transformatör bölümünde özelleştirilmiş bir standart olduğunu ifade eden Çınar, “Bu kadar özelleştirilmiş başka bir standart bulunmuyor. Bu durum hastaneler için oldukça önem taşıyor. Normal koşullarda düşük sayılabilecek kaçak akım değerleri operasyon masasında hayati sonuçlara neden olabiliyor. Bu nedenle sağlık kuruluşlarındaki enerji sistemlerinin özel medikal transformatörler ile koruma altına alınması gerekiyor. Medikal transformatörlerimiz; yüksek gerilim darbelerine karşı dayanım gücü, iletkenlerle koruyucu toprak arasındaki izolasyon direnci seviyesi veya sargılardan oluşabilecek kaçakları önleme alanındaki hassasiyeti gibi konularda standart tip transformatörlere göre oldukça üstün bir konumda yer alıyor. Elektra Elektronik olarak birçok hastaneye çözüm üreten pano firmalarının uzun zamandır tedarikçisiyiz.” şeklinde konuştu.
Birçok projede medikal transformatörleri kullanılıyor
Şirket olarak koronavirüs önlemleri kapsamında İstanbul Yeşilköy’de inşa edilen Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nin yanı sıra Türkiye genelinde yaklaşık 130 farklı hastane ve klinikte, tıbbı izolasyon güç paneli ve ameliyathane kontrol paneli sistemlerine yönelik özel çözümler sunduklarını açıklayan İlker Çınar,” Hastanelerin operasyon odalarında kritik önem taşıyan medikal transformatörlerimiz; Ankara Bilkent Entegre Sağlık Kampüsü, Mersin Entegre Sağlık Kampüsü, Konya Karatay Şehir Hastanesi, Bursa Çekirge Devlet Hastanesi, Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi, Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi ve Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi gibi Türkiye’nin dört bir yanındaki pek çok hastanede tıbbi izolasyon güç paneli ve ameliyathane kontrol paneli sistemlerinde yer alıyor. Ayrıca İngiltere, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Ürdün ve Kolombiya’ya medikal transformatör ihracatı yapıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.