1996 yılından beri takip ettiğim ve bizzat stant ile katıldığım Expomed Fuarlarının en başarılısı, en hareketlisi bu yıl ki fuardı diyebilirim. Stant ile katılımın yoğun olması, bilimsel ve sektörel toplantıların ağırlıklı olması, start-upların İnovasyon Alanı’nda büyük ilgi görmesi, ilgili bürokratların ve sektör STK’larının tam kadro orada olması 31. kez düzenlenen fuarın artıları arasındaydı.
EXPOMED EURASIA BAŞARILI GEÇTİ
Özellikle İnovasyon Alanı’ndan bahsetmem gerekirse; burada İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi Derneği (İSEK)’ni tebrik ederim. Geçmiş yıllara göre daha başarılı bir iş çıkardılar. Özel olarak tasarlanan 900 metrekarelik İnovasyon Alanı’nda onlarca start-up firması ürünlerini tanıtma fırsatı buldular. İSEK Başkanı Prof. Dr. Cengizhan Öztürk ve Başkan Yardımcısı Uğur Mumay’ın üstün çabaları sonucu ortaya çıkan bu etkinlikte birbirinden değerli isimler panellerle fuar ziyaretçilerine ulaştılar. 21 uzman mentör ile genç girişimciler arasında 100’den fazla B2B görüşmeleri yapıldı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Sayın Dr. Asım Hocaoğlu İnovasyon Alanı’nın açılışını yaptıktan sonra stantları tek tek gezerek start-up’ların yaptıkları ürünler hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Ertesi gün İstanbul İl Sağlık Müdürü Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun da bu alanı ziyaret edip katılımcılar ile tek tek görüşmesi ne kadar faydalı bir işin ortaya konulduğunun göstergesiydi.
Fuarda özellikle MDR konusuna geniş yer ayrılması, birçok konuda panellerin düzenlenmesi katılımcı firmaların dikkatini çekti. Firmalar fuarda, MDR konusunda sistem ve ürün belgelendirme hizmeti veren UDEM’in her biri kendi mesleki deneyimleri ile konularında uzmanlaşmış profesyonel kadrosundan bilgiler aldılar.
GELECEK START-UP’LARDA…
Expomed Eurasia’da önemli konuların ele alındığı diğer bir önemli toplantı ise MÜSİAD Sağlık Sektörü’nün organize ettiği toplantı idi. Toplantıya konuşmacı olarak;TİTCK Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluş ve Klinik Araştırmalar Dairesi Başkan Fatih Topuz, Tıbbi Cihaz Sektörel Hizmetleri Dairesi Başkanı Servet Sarıhan ile MÜSİAD Sağlık Sektörü Kurulu Başkanı Hüseyin Sarpkaya katılmıştı. Ben de bizzat katılarak katılımcıları dinleme fırsatı buldum. Fatih Topuz konuşmasında start-up’ların önemine değindi. Dünyanın start-up’lara doğru gittiğini söyledi. Sayın Topuz’un, “Bazı global firmalar Ar-Ge’lerini kapatmış durumda. Artık Start-Up projelerine destek veriyorlar. İkili anlaşmalar yapıyorlar. Önümüzdeki 10-15 yılda birçok firma Ar-Ge’ye daha az pay ayıracak. Start-Up’lar büyük önem kazanacak” demesi fuarda İnovasyon Alanı’na gösterilen ilginin de ispatıydı adeta. Fuarın başarılı geçmesinde büyük emekleri olan Reed Tüyap Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Berkan Öner, Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Evcil ile Pazarlama Grup Müdürü Arzu Teber’e, Proje Müdürleri Ömer Tatlıgül ve Nükhet Ulusu’ya, Proje Pazarlama Yöneticisi Aras Şam’a teşekkür ederim. Fuarın geniş haberini ise dergimizin sayfalarında bulabilirsiniz…
KAPAK KONUĞUMUZ DERYA VE METE ÖZGÜRBÜZ
Dergimizin bu ayki kapak konuğu Burgeon Biyoteknoloji A.Ş. Kurucuları Derya Özgürbüz ve Levent Mete Özgürbüz oldu. Medikal estetik alanında dünya çapında rekabet edebilir bir konuma sahip olan Burgeon, sadece yüksek standartlarda ürünler üretmekle kalmayıp, aynı zamanda Türk mühendislik ve üretim kabiliyetlerinin global arenada ne kadar ileri gidebileceğini de ispatladı. Burgeon, cildin zaman içerisinde kaybettiği temel yapı taşları olan kolajen ve elastini yeniden üretmeyi teşvik eden, enjekte edilebilir bir biyouyarıcı olan Novuma’yı tüm dünyaya tanıtmayı başardı. Bir Türk markasının başarısını Derya ve Levent Mete Özgürbüz’den dinledik. Röportajımızı ilgiyle okuyacağınızı umarım.