Gürkan KÖROĞLU yazdı…
Yaşam dengemiz bizim mutlu bir hayat yaşamımızda önemli bir faktördür. Hayatımızdaki çeşitli etkiler, zorunluluk veya tercihlerimiz sebebiyle yaşamımızda bazı şeyleri diğerlerine göre daha fazla önemsiyoruz.
Hayatımız ya da biz denge de miyiz? Hayatımız da ki konuların hangilerine daha çok önem veriyor ve vakit ayırıyoruz? Hayatımızda sağlık, kariyer, para, aile, hobiler… gibi alanlarınız olabilir. Kimimiz de spor, kimimiz de para, kimiz de ise çok farklı konular öncelikli olabilir. Fakat hayatımızda zaman zaman çok istediğimiz bir alana daha fazla odaklanıp daha fazla vaktimizi o alana harcıyoruz. Böyle olunca da diğer alanlarımıza ayıracağımız zaman azalıyor ve yaşam dengemiz bozuluyor, sağlıksız bir hal alıyor.
Örneğin işimize ayırdığımız vakit ve önem olması gerekenden fazla olursa aile, sağlık gibi alanlara daha az vakit ayırabildiğimiz için o alanlarda problem yaşıyor, yaşam dengemiz bozuluyor bu da bizde mutsuzlaştırabiliyor.
Yaşam dengemiz bizim mutlu bir hayat yaşamımızda önemli bir faktördür. Hayatımızdaki çeşitli etkiler, zorunluluk veya tercihlerimiz sebebiyle yaşamımızda bazı şeyleri diğerlerine göre daha fazla önemsiyoruz. Hayatımızın dengede olmadığını çoğu zaman hayatımızda problemler çıkmaya başladığında farkına varıyoruz. Sonrasında oturup düşünüyoruz, hayatımızdaki bu problem ile neden karşı karşıyayız, nerede hata yaptık. Yukarıdaki verdiğimiz örnekten devam edecek olursak. İşinize çok vakit ayırıyor, geç vakitlere kadar çalışıyor hatta çoğu hafta sonunu zamanınızın büyük kısmını çalışma ile geçiriyorsanız yaşamınızdaki diğer alanlara yeterince vakit ayıramıyorsunuzdur. Bu durum tahammül edilebilir sürenin de üzerine çıkarsa, örneğin sevdiklerinize, ailenize, hobilerinize, sağlığınıza yeterince vakit ve önemi yaratamayacaksınız. Böyle bir durumda bu bahsedilen alanlarınızda ciddi problem yaşayabilirsiniz ve bu problem yaşam dengenizi sarsacaktır. Düşünün, sağlık problemi yaşadığınızda bir şey yapmak isteseniz de sağlığınız buna müsaade etmiyor.
Belki işinize gidemiyorsunuz, ailenizle güzel vakit geçiremiyorsunuz, hobileriniz ile ilgilenemiyorsunuz gibi yaşam alanlarınızın çoğunu ciddi oranda etkilemekte. Fakat sağlığımız çok kötüye gitmeden vakit ayırabilseydik hastalığımız oluşmayacak ya da daha kötüye gitmeyecek ve sağlığımızı kaybettikten sonra vakit ayırmadığımız alanlara da optimum seviyede dengeli bir vakit ayırabilecektik. Çok çalışmak yerine bunu dengeleyip çalışma süremizi optimum seviyede tutup ailemize yeterli seviyede ve kalitede vakit ayırırsak huzurlu bir aile ilişkisine sahip olabileceğiz. Hobilerimiz için çok vakit ayırıp, ilgilendiğimizi düşünelim ve para kazanma için yeterince çalışamıyoruz bu da bizi finansal bir krize sokarak diğer tüm yaşama alanlarımızı etkileyebilir.
Kısacası yaşam alanlarımızın birinin ya da birkaçının diğerlerinden daha aktif olması bizim yaşamımızda mutlu olmamızı sağlayamıyor. Hayatımızda mutlu olabilmek için yaşam alanlarımızın denge de olması gerekmekte.
Fakat hayatımızdaki bu denge bozulmadan, problemler ortaya çıkmadan nasıl dengemizi kontrol edebileceğimizle ilgili bir koçluk aracı bize çok yardımcı olabilir.
Bu aracın çok çeşitli isimleri olmasına rağmen en yaygın kullanılan adı “yaşam çarkı”dır.
Bir yaşam çarkı örneği resimdeki örnekte görülmektedir.
Peki nasıl kullanıyoruz bu yaşam çarkını?
Bizim yaşamımızda önemli olan alanları çark dilimlerinin yan taraflarına yazıyoruz. Örneğin kariyer, sağlık, aile, para, kişisel gelişim ..vb.
Her dilim 10 parçadan, seviyeden oluşuyor yani 0’dan 10’a kadar bir puanlamadan oluşuyor. Her çember çizgisi 1 puanı ifade ediyor. Biz her belirlediğimiz yaşam alanındaki kendimizde düşündüğümüz, hissettiğimiz seviyeyi çizerek işaretliyoruz. Örneğin kendimizi şu an çok sağlıklı hissediyoruz o zaman sağlık alanındaki 10 puana gelen en dış çemberi çiziyoruz veya para ile ilgili kısımda yeterince para kazanamadığımızı düşünüyoruz o alanı da 10 üzerinden örneğin 5 olarak işaretliyoruz. Alanlarımızın mevcut hissettiğimiz, düşündüğümüz seviyelerini işaretledikten sonra başka bir renk kalemle hangi seviyede olmasını arzu ediyoruz o seviyeyi işaretliyoruz. (Şekildeki örnekte sadece mevcut durum puanı işaretlenmiş durumda) Bunu tüm alanlar için yapıyoruz.
Biz finalde yaşam çarkına tepeden baktığımız zaman, yaşamımızdaki alanlardan hangilerinin denge de hangilerinin yaşam dengemizi bozduğunu görebiliyoruz ve buna göre yaşamımızı dengeye oturtmak için neler yapmamız gerektiğini net olarak görebiliyoruz. Hangi yaşam alanımızdaki odağımızı, vaktimizi azaltmamız gerektiğini, hangi alana daha fazla önem vermemiz gerektiğini bu yaptığımız yaşam çarkına göre daha net görselleştirip belirgin hale getiriyoruz. Böylelikle hayatımızda denge bozulmadan öncesinde görüp bir şeyler yapma imkânımız oluyor.
Yaşam çarkını kullanın dengede kalın:)