T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı, TOÇEV ve AstraZeneca Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilen ve üç yıl sürecek olan “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi, 23 Şubat’ta yapılan basın toplantısıyla tanıtıldı. Projeyle sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve egzersizin önemini vurgulamak ve gençlerin yaratıcılık becerilerini ortaya çıkartarak okullar arasında paylaşım sağlamak hedefleniyor.
Gençlerin hayatında sağlıklı beslenme bilinci yaratarak, fiziksel aktivite ve egzersizin önemini vurgulamak ve yaratıcılık becerilerini ortaya çıkartarak projeye dahil olan okullar arasında paylaşım sağlamak amacıyla T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı, TOÇEV ve AstraZeneca Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilen projenin üç yıl sürmesi planlanıyor. İstanbul dahil toplam 9 il ve 55 farklı okulda, 9. sınıf seviyesinde, toplam 11.000 öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
Proje kapsamında, gençlerin sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite konusunda bilinçlenmelerini sağlamak amacıyla okullarda eğitim ve atölyeler düzenlenecek. Uzman diyetisyen ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu sporcular tarafından aktarılacak interaktif içerikler ve diğer eğitim faaliyetlerinin yarattığı farkındalık seviyesi, eğitim öncesi ve sonrasında yapılan değerlendirmeler ile ölçülecek. Proje kapsamında bir de yarışma düzenlenecek. Eğitim sürecine dahil olan öğrenciler kendi takımlarını oluşturarak, beden eğitimi öğretmenlerinin rehberliğinde çekecekleri videolarla yarışmaya katılabilecek. Videolar, proje jürisi tarafından “en çok izlenen”, “en çok hareket içeren”, “en çok beğenilen”, “en çok video yükleyen okul” kategorileri kapsamında değerlendirilecek.
Projeyi tanıtmak ve duyurmak amacıyla 23 Şubat’ta düzenlenen basın toplantısına TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Park Antalya Spor Kompleksi Genel Müdürü ve Okullarda Hareket Eğitimi Koordinatörü Güneş Erkoç katıldı.
TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun proje hakkında şunları söyledi: TOÇEV olarak “Okumak Her Çocuğun Hakkıdır” diyerek çıktığımız yolda 24 yıldır bu amaçla, farklı konularda projeler üreterek çocuklarımıza hizmet etmeye gayret ediyoruz. Bu sene de Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye ile gençlerimiz için sağlık ve hareket dolu bir projeye başlıyoruz. Amacımız, obezitenin gündem olduğu bu dönemlerde gençlerin hayatında sağlıklı beslenme bilinci yaratmak, fiziksel aktivite ve egzersizin önemini vurgulamak ve yaratıcılık becerilerini ortaya çıkartarak okullar arasında paylaşım sağlamak olacak. Projemizde bugüne kadar 5 okulda 781 öğrenciye eğitim verdik. Üç yılın sonunda ise dokuz ildeki 55 okulda 11.000 gencimize ulaşmayı hedefliyoruz. Projemizin, gençlerin fiziksel ve zihinsel farkındalığına katkı sağlayacağına ve öz saygılarını destekleyeceğine inanıyorum.”
Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz projeyle ilgili olarak “Türkiye Diyabet Vakfı olarak yaptığımız 100 okul araştırmasında, 98 okulda çocukların önüne sadece kantinden beslenme seçeneğinin konulduğunu gördük. Bugün okula başlayan öğrencilerin % 90’ı devlet okullarında ya da özel okullarda fast-food beslenme kültürüyle tanışıyor ve buna alışıyor. Araştırmalar, dünyada her 3 çocuktan 1’inin fazla kilolu, her 10 çocuktan 1’inin obez olduğunu gösteriyor. Özellikle gençlerde obezitenin artışında en önemli iki etken var: Hareketsiz yaşam ve kötü beslenme. Bilim insanları arasında en önemli soru; hangisinin asıl neden olduğu. Gençler hareketsiz olduğu için mi kilo alıyor, kötü beslendiği için mi kilo alıyor? Doğru cevap; her ikisi. Gençlerin çok önemli bir bölümü hayatının önemli bir bölümünü bilgisayar, tablet, akıllı telefon önünde geçiriyor ve sadece hazır gıdalarla besleniyor. Karbonhidratı, yağ oranı yüksek gıdalar obeziteyi tetikliyor. Gençlerde obezitenin önlenmesinde devlete, okullara, ailelere, medyaya ve hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluğu gönüllü olarak üstlenen ve bu projeye emek veren herkese Türkiye Diyabet Vakfı adına teşekkürü borç biliyorum.” dedi.
AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış şöyle konuştu: “AstraZeneca olarak yaşama değer katan ilaçları keşfetmek için bilimin sınırlarını zorlarken faaliyette olduğumuz tüm coğrafyalarda olduğu gibi Türkiye’de de topluma değer katma arzusuyla çalışıyoruz. Bu projeyle de, toplum sağlığının temel ve en önemli bileşenlerinden biri olan gençlerin sağlıklı yaşam bilincine odaklanmak istedik. 2017 yılı itibari ile dünyadaki diyabetli birey sayısı 425 milyon iken bu sayının 2045 yılında %48 oranında artarak 629 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. Bu artışın başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artmasıdır. Birçok toplumda tip 1 diyabet sıklığının da arttığı ve bu artışın okul öncesi çağlarda daha belirgin olduğu bildirilmektedir. Bununla beraber, son yıllarda yaşam ve günlük aktivitelerdeki değişiklikler ve artan obezite sıklığı nedeniyle çocuk ve adolesan yaşlarında da tip 2 diyabet sıklığı artmaktadır. TURDEP-II çalışmasında ülkemizde obezite prevalansı %31,2 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, T.C. Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ve 2014 yılında yayımlanan ‘Türkiye Çocukluk Çağı (7-8 yaş) Şişmanlık Araştırması (COSI-TUR)-2013’ raporunda ülkemizde 7-8 yaş grubu kız çocuklarının %21,6’sının, erkek çocuklarının da %23,3’ünün kilolu veya obez olduğu bildirilmiştir. Ne mutlu ki, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımız bu konuya gereken önemi vererek bu alandaki projeleri önceliklendirmiştir. İki bakanlığımızın 2016 yılında imzaladığı Okul Sağlığı Hizmetleri İşbirliği Protokolü, bu alanda çalışmak isteyen bütün kurum ve kuruluşlara rehber olacak niteliktedir. Gençler arasındaki sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi sorunlara dikkat çekerek, onların daha sağlıklı bir geleceğe kavuşmasına yardımcı olmayı hedefleyen “Hey Genç! Harekete Geç!” projesi bu nedenle çok büyük önem taşıyor. Bu projenin gençlerimizin sağlıklı birer birey olarak yetişmesine yardımcı olmasını dilerim.”
[1] Green A, Sjolie A.K, Eshoj O. Trends in the epidemiology of IDDM during 1970-2020 in Fyn County, Denmark. Diabetes Care. 1996;19:801-806