Türkiye’nin ilk ortobiyolojik malzeme üreticisi BMT Grup tarafından geliştirilen ve Türkiye’de ilk defa üretilen vücutta eriyebilen ‘biyokompozit vida’ kamuoyuna tanıtıldı. SEİS Başkan Vekili Levent Mete Özgürbüz’ün yatırımcı ortağı olduğu BMT Baps firmasının Türkiye’de ilk defa ürettiği biyokompozit ankorlar, interferans vidaları, pinler ve kıkırdak
implantların lansmanı yapıldı. Firmanın Kahramankazan’daki tesislerinde sunumu gerçekleştirilen ve birden fazla çeşidi bulunan vida Türk mühendislerce tasarlandı. BMT Baps markasıyla piyasaya sürülmesinin yanı sıra imalatında biyokompozit malzemeden faydalanılan vida sayesinde kırık, kıkırdak lezyonları ve çapraz bağ rahatsızlıklarının tedavisinde etkili sonuç alınıyor. Kemik dokusunu taklit ederek vücutta kaybolabilen ürün; omuz, diz ve bilekteki sorunlarının giderilmesinde yararlanılan titanyum içerikli malzemelere de etkili bir alternatif sunuyor.
İthal ediliyordu, yerli üretimle üretildi
L.Mete Özgürbüz, tamamen yerli imkânlarla ürettikleri vidanın ciddi bir ihracat şansı olduğunu dile getirerek “Dünyanın önemli şirketlerinin ürettiği bu ürünleri ithal olarak karşılıyorduk. Artık inşallah halkımız kendi imkânlarımızla ürettiğimiz ürünleri kullanabilecek” dedi. Şirketin yatırımcılarından Altan Küçükçınar da ürünlerinin dünya standartlarında sertifikasyona sahip olduğuna dikkati çekerek, “Yurt dışından ithal etmek ve bu nedenle döviz aktarmak zorunda kaldığımız medikal cihazların, yurt içinde ulusal bilgi birikimiyle üretilmesine aracılık etmekten son derece memnunuz” diye konuştu.
Vücuttan çıkartılmasına gerek yok
Ürünün özellikleri ve kullanım alanları hakkında konuşan Ahi Evran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Basat da, vücutta eriyebilen vidaların yerli olanaklarla üretilmesinin önemine işaret ederek, geliştirilen ürünlerin ortopedi alanına hitap ettiğini; kapalı omuz, diz ve bağ cerrahisi gibi ameliyatlarda kullanıldığını kaydetti. Ürünlerin, ameliyat sonrasında vücuttan tekrar çıkartılmasının gerek olmadığının altını çizen Basat, “Ayrıca, hastalar x-ray cihazlarından geçerken sinyal vermiyor. Radyolojik görüntüleme sırasında sinyallerde bozukluğa neden olmadığı için cerrahi işlem sonrası görüntüleme yapılmasına olanak sağlıyor” ifadesini kullandı. Türkiye’nin ilk “Deep-Tech” fonu Diffusion Capital Partners’in (DCP) yatırımlarından biri olan BMT Baps, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yürütülen Avrupa Birliği (AB) IPA programı kapsamında AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse ediliyor.