#BirBağışÇokHayat projesi kapsamında Halkbank Genel Müdürlüğü’nde bir etkinlik düzenlendi. Toplantıya; Projenin ilk paydaş kuruluşu olan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Genel Müdür Yardımcısı Ergin Kaya ve Proje Lideri Uzm. Dr. Sinan İbiş ile çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda organ bağışının önemi ve yaygınlaştırılmasına ilişkin değerli paylaşımlarda bulunuldu.
Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, organ bağışı ve organ bağışına yönelik gerçekleştirilecek “Bir Bağış Çok Hayat” projesiyle insanlığa katkı sağlamada organ bağışının çok önemli bir gurur olduğunun altını çizdi. Arslan, “Organ bağışı ile birlikte başka hayatların kurtarılmasını sağlayabilirsiniz. Her bir son yeni bir hayatın başlangıcı olabilir. Organlarımızı bağışlayalım” dedi. Etkinlikte organ bağışı ile hayat bulacak ve bağımlılıktan kurtulacak insanlar için Bir Bağış Çok Hayat balonları uçuruldu. Organ bağışında ilk kurum olarak Halkbank çalışanları ve aileleri, Halkbank müşterileri ve tedarikçilerini de içerisine alan aktiviteler gerçekleştirilerek, bağışçı olma farkındalığı ile organ bağışlarının alınmasında Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarına destek sağlanacak.
Birçok kuruluş organ bağışı için el ele verecek
“Bir Bağış Çok Hayat” projesinde Sağlık Bakanlığı ve Medikal Turizm Derneği işbirliği ile birçok kuruluşun güç ve duyarlılık birliği yapması hedefleniyor. Bu proje ile ülkemizde kamu, özel, akademi, STK kuruluşları başta olmak üzere birçok kuruluş el ele verecek. Projenin planlayıcısı ve yürütücüsü olan Uzm. Dr. Sinan İbiş; proje hedeflerinin en az 10 kuruluş ile iş birliği yapılarak 2021 sonuna kadar ülkemizde 1 milyon kişinin farkındalığını ve minimum 10 bin kişinin bağışçı olmasını sağlamak, medya iletişiminde organ bağış konusunu öne çıkarmak, başta çocuklarımız ve eğitimcilerimizin farkındalıklarının öncelikle geliştirilmesi ile gelecekte de organ bağışı konusunda duyarlı bir toplum olmak için kalıcı etkiler bırakmak olduğunu ifade etti. Dr. İbiş, “Organ nakli, pek çok hastanın tek şansıdır. Türkiye’de 2019 yılında 5 bin 756 organ nakli gerçekleştirilmiştir. Tek çaresi organ nakli olan ve organ bekleyen, beklerken de organ bulunamadığı için hayatını kaybeden maalesef birçok insanımız vardır. Halen ülkemizde 24 bin 745 kişi, umutla kendisi için uygun bir organın çıkmasını beklemektedir. Yıllar içerisinde oluşan bilinçlenme sayesinde organlarını bağışlayan kişilerin sayısı giderek artmaktadır. Böylece, organ bekleyen hastaların şansları da artmış oluyor. Bağış için form doldurmak yetiyor. Organ bağışı hâlâ pek çok insanın çekinerek yaklaştığı bir konu. Bunun temelinde ise organ bağışıyla ilgili kulaktan dolma asılsız bilgiler yatıyor. Oysaki organ bağışı, tıbben yaşamını yitiren bir hastanın doku ve organlarının, nakil bekleyen başka hastaların tedavisi amacıyla kullanılmasından ibaret” dedi.
Herkes yaşamak için organa ihtiyaç duyabilir
Uzm. Dr. Sinan İbiş sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde 24 bin 745 hasta organ nakli bekliyor. Türkiye genelinde bugüne kadar organ bağışında bulunanların sayısı 468 bin 710’a ulaştı. Organ bağışıyla ilgili istatistiklere göre, kadınlar bu konuda biraz daha duyarlı. Türkiye genelinde organ bağışında bulunanların yüzde 51.03’ü kadın, yüzde 48.97’si ise erkek. Organ nakli bekleyen hasta sayısı Temmuz 2019 verilerine göre 26 bin 524. Bunların 22 bin 868’i böbrek nakli bekleyen hastalar. 2.250 kişi karaciğer, 1.116 kişi kalp ve 289 kişi pankreas nakli bekliyor. Organ nakli konusunda titiz bir çalışma yürütülüyor. Bu işlem her hastanede yapılamıyor. Türkiye’de 32 şehirde, 103 organ nakli merkezinde bu önemli operasyonlar gerçekleştiriliyor. Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organlarının kime nakledileceğine, Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi karar veriyor. Koordinasyon Merkezi, veri tabanındaki bilgiler ışığında kime hangi organın nakledileceğini kararlaştırıyor.” Ülkemizde organ bağışı konusunda farkındalığın ve organ bağışının geliştirilmesi için Uzman Dr.Sinan İbiş koordinasyonunda Medikal Turizm Derneği Sağlık Bakanlığı ile bir işbirliğine varmıştı. Bu işbirliği çerçevesinde çeşitli kurum ve kuruluşlarında katılımı sağlanarak, ülkemizde organ bağışı bekleyerek hayata tutunmaya çalışan insanların organ bulabilme şansları artırılmaya çalışılacak.