Abdi İbrahim Otsuka, Türkiye’de her 10 kişiden birinde görülen kalıtsal hastalık olan polikistik böbrek hastalığının, tedavi edilmediği sürece diyalize veya böbrek nakline kadar ilerlediğine dikkat çekiyor. Abdi İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, 10 Mayıs Polikistik Böbrek Hastalığı Günü kapsamında polikistik böbrek hastalığına (PBH) dikkat çekmek için hazırladığı #bindebirdeme film kampanyası ile farkındalığı artırmayı amaçlıyor.
ABDİ İbrahim Otsuka Medikal Direktörlüğü, 10 Mayıs Polikistik Böbrek Hastalığı Günü kapasımda yaptığı açıklamada polikistik böbrek hastalığının Türkiye’de her bin sağlıklı insandan 1’inde görülebileceğini duyurdu.
Açıklamada, en sık görülen ve yaşamı tehdit edici kalıtsal hastalıklardan biri olan polikistik böbrek hastalığına işaret edilerek, #bindebirdeme etiketiyle hazırlanan film ile sosyal medya platformları üzerinden hastalığın riski vurgulandı.
Polikistik böbrek hastalığının tedavi edilmediğinde her 7 vakadan birinde diyaliz veya böbrek nakli ile sonuçlandığı belirtilen açıklamada hastalığın erken tanı ve tedavi ile ilerlemesinin yavaşlatılabileceğine dikkat çekiliyor.
“Çalışma hayatını ve fiziksel aktiviteleri etkiliyor”
Polikistik böbrek hastalığının diyabet, yüksek tansiyon, glomerülonefrit gibi böbrek yetmezliğine yol açan en sık rastlanan nadir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “Polikistik böbrek hastalığında her iki böbrekte çok sayıda kistin gelişmesi ve zamanla bu kistlerin büyümesi sonucu böbrek fonksiyonlarında yıllar içinde azalma görülüyor. Kadın ve erkeklerde eşit sıklıkta görülen bu hastalıkta böbrekte çok sayıda kist oluşuyor. Oluşan kistler, giderek büyüyerek sonunda böbreği tamamen kistlerden oluşan bir organa dönüştürüyor. Polikistik böbrek hastalarının yüzde 88’inde çalışma hayatını ve fiziksel aktivitelerini etkileyecek derecede şiddetli ağrı, halsizlik görülürken, sağlıklı yaşamak, çocuk sahibi olmak ve kaliteli yaşam sürme beklentilerinde belirgin bir azalma olmaktadır. Hastalığın geleceği konusundaki belirsizlik nedeniyle bu hastalığı taşıyan kişilerde endişe, kaygı ve depresyon belirtilerine sık rastlanmakta, yapılan bir araştırmaya göre hastaların yüzde 56’sı kendisini çaresiz hissetmektedir.”
Polikistik böbrek hastalığının belirtileri:
• Yüksek tansiyon
• Sırt veya yan ağrısı
• Karın büyümesi
• İdrarda kan
• Sık idrara çıkma
• Böbrek taşları
• İdrar yolu veya böbrek enfeksiyonları
Açıklamada bazı vakalarda herhangi bir belirti olmadan ve kişinin hasta olduğunu bilmeden, yıllar boyunca polikistik böbrek hastalığıyla yaşadığına vurgu yapılırken, özellikle yüksek tansiyon, karın büyümesi, idrarda kan, sırt veya yan ağrısı ya da böbrek taşları gibi belirtilerin görülmesi halinde mutlaka bir nefroloji hekimine danışması gerektiği uyarısı da yapıldı.
AIO’nun polikistik böbrek hastalığına dikkat çekmek için hazırladığı #bindebirdeme filmini aşağıdaki link üzerinden izleyebilirsiniz.