Kamu hastanelerinin tıbbi cihaz firmalarına olan borçlarını zamanında ödememeleri sorunu Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya aktarıldı.
Tıbbi cihaz sektörü temsilcileri Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’yla bir araya geldi. Bakan Koca, sektöre 27 Aralık’tan itibaren ödemelere başlama sözü verdi.
Bakan Koca; Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Kemal Yaz, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkan Yardımcısı V. Cengiz Balçık, TOBB Medikal Meclis Başkanı L. Mete Özgürbüz ile SEİS Genel Sekreteri Tünay Şahin’i makamında kabul etti. Görüşmede tıbbi cihaz sektörünün kamu hastanelerinden ve üniversite hastanelerinden alacakları ele alındı. Bakan Koca toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi de arayarak sektörün alacaklarının ödenmesi için destek istedi. Bakan Koca da, sektörden alacaklarıyla ilgili endişe etmemelerini ve tedariki aksatmamalarını istedi.
Metin Demir: “4 gündem maddemiz vardı”
Olum geçen toplantı ile ilgili bilgi veren SEİS Başkanı Metin Demir. “İlk gündem maddemiz, sektöre geç ödemeler. İkinci gündem maddemiz, daha önce yapılmış olan sözleşmeler. Hem tıbbi malzemeler hem de laboratuvar, görüntüleme gibi hizmet alımlarında iki-üç yıllık sözleşmeler var. Bunların ya güncellenmesi ya fiyat farkı verilmesi ya da tasfiyesini istiyoruz. Üçüncü gündem maddemiz de bundan sonraki tedarik ve ödemelerin sağlıklı bir sisteme oturmasıydı. Dördüncü konumuz da uzun yıllardır güncellenmeyen Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) oldu” dedi.
Nebati: Elimizden geleni yapacağız
Sağlık Bakanı Koca’nın önce ödemeler ve SUT sorununu çözmek istediğini anlatan Demir, Koca’nın önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi telefonla arayarak sağlık hizmetlerinin aksamaması için tıbbi cihaz sektörünün ödemelerini 90 günlük vadeye çekmeleri gerektiğini söylediğini anlattı. Demir, “Nureddin Bey de buna katıldığını ve ellerinden geleni yapacağını söyledi. Her iki bakan aralığın 27’sinden itibaren ödemelere başlama ve 90 günde vadeye gelme sözü verdi. Bundan sonra Devlet Malzeme Ofisi ya da Sağlık Bakanlığı’na da malzeme versek, 90 günde ödemesinin yapılması konusunda hem sağlık bakanımız hem de hazine ve maliye bakanımız söz verdiler” şeklinde konuştu.
Koca görüşme sırasında, SUT’un güncellenmesiyle ilgili de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’i de aradı. Bakan Koca, Bilgin’le konuşmasını da sektör temsilcilerine dinletti. SUT fiyatlarının geçerliliğini kaybettiğini ve güncellenmesi gerektiğini söyleyen sağlık bakanına Bilgin, “Bu konuda elimizden geleni fazlasıyla yapacağız” cevabını verdi.
“Aralık ayı içinde ödeme sözü aldık”
SEİS Başkanı Metin Demir, üç bakan ile görüşmüş olduklarını verilen sözlere göre Pazartesi gününden itibaren sektörü rahatlatacak ödemelerin hesaba geçeceği sözünü aldıklarını kaydetti. Bakanla bir önceki görüşmede söz verilen 3 milyar liralık ödemenin de firmaların hesaplarına geçmeye başladığını belirten Demir, şunları söyledi: “Toplamda sektörün 15 milyar lira alacağı var. 3 milyar lira yatmaya başlamıştı. Kalan 12 milyarın da 90 günlük vadesini düşersek, sektöre ilk etapta 6-7 milyar lira kaynak gireceğini söyleyebilirim. Sektör görüşmeden umutlu ayrıldı. Ancak maalesef daha önce de konuşulup, uygulanmayan sözler verilmişti. Bu kez üç bakan da söz vermiş oldu.”
TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz da, tıbbi cihaz sektörünün sorunlarını dinleyerek her zaman yanımızda olduğunu ve çözüm için gerekli adımların atılacağını Söyleyen Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya teşekkür etti.