Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı ilk günden bu yana toplum sağlığının geliştirilmesine destek vermeyi kurumsal sorumlulukları arasında gören AstraZeneca, kalp damar hastalıklarını her zaman, en öncelikli alanlardan biri olarak kabul etti. Bu doğrultuda 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında, “Sağlıklı Salı” uygulamasıyla kalp sağlığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için merkez ofisinde bir dizi etkinlik düzenleyen AstraZeneca, çalışanları kalp sağlığı konusunda bilgilendirdi. Bu özel günde tüm çalışanlar, Dünya Kalp Günü’nün ve kalp sağlığının önemini vurgulamak amacıyla kırmızı giyindi ve ofisi kırmızı balonlarla süsledi. Düzenlenen oturumda; “Kalp hastalıklarına zemin hazırlayan risk faktörleri nelerdir?” “Hangi göğüs ağrısı kalp krizine işaret eder?” “Kalp krizi anında neler yapılmalı?” “Kalp krizi kaynaklı kalıcı hasar kaç dakika içinde başlar?” “Tedavi sonrasında neler yapılmalıdır?” “Kalp sağlığı için hayatımızda neleri değiştirmeliyiz?” gibi soruların yanıtları arandı. Dünya Kalp Günü’ne özel olarak kırmızı süsler, sağlık mesajlarının yer aldığı panolar ve balonlarla dekore edilen AstraZeneca ofisindeki çalışanlara, etkinliklerde çekilen fotoğrafları Dünya Kalp Günü özel mesajlarının yer aldığı kartlarla birlikte hediye edildi.
Kalp sağlığına dikkat çekmek için #kalbimesözüm kampanyası
Dünya Kalp Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü liderliğinde başlatılan ve insanları tütün ürünleri, sağlıksız beslenme, hareketsizlik gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınması konusunda eğitmeyi ve böylece kalp hastalıkları kaynaklı erken ölümlerin %80’ini önlemeyi amaçlayan Dünya Kalp Günü kapsamında AstraZeneca Türkiye tarafından ayrıca, sosyal medya üzerinden de bir kampanya başlatıldı. Sosyal medya kullanıcılarının #kalbimesözüm etiketiyle kendileri ve sevdiklerinin kalp sağlığıına katkıda bulunacak sözler verdiği kampanya sayesinde kalp sağlığı mesajlarının binlerce kişiye ulaşması ve fark yaratması hedeflendi. Sosyal medyada tanınan hesaplar tarafından yapılan paylaşımlar ve kalp sağlığına faydalı sözler vermeye yönelik çağrılar geniş bir kitleye ulaştı.
Türkiye’de her yıl ani kalp krizine bağlı olarak 100 bin kişi hayatını kaybediyor
AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Eczacı Serkan Barış Dünya Kalp Günü vesilesiyle şunları söyledi: “Özellikle son yıllarda ülke çapında yürütülen çalışmalara rağmen Türkiye’de ani kalp krizine bağlı ölüm oranı Avrupa ortalamasının bir hayli üzerinde görülüyor. Bu nedenle Dünya Kalp Günü’nün bizler için çok büyük bir önemi var. Biz de bu önemli gün vesilesiyle düzenlediğimiz etkinlikler ve sosyal medya kampanyamız aracılığıyla sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigarasız hayat, daha önce kalp krizi geçirmiş kişilerin kriz sonrasında tedavilerine devam etmelerinin önemi ve bu davranışların kalp sağlığına katkıları konusunda daha bilinçli bir toplum yaratmaya destek olabilmeyi umuyoruz.”