Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği’nin (ARTED), dijital sağlık çalışmalarının sağlık bakımının geleceğini şekillendirmedeki hayati rolünü vurgulamak ve tanı, teşhis ve tedavi süreçlerinde sağladığı fayda hakkında konuşmak üzere gerçekleştirdiği “ARTED Dijital Sağlık Söyleşileri” video ve podcast serisi tamamlandı.
Dijital sağlık uygulamaları, modern sağlık hizmetlerinin geleceğini şekillendiren devrim niteliğinde yenilikler sunuyor. Bu uygulamalar, sağlık sisteminin etkinliğini artırarak hastaların daha hızlı ve kişiselleştirilmiş bakım almasını sağlıyor, sağlık profesyonellerine ise daha etkili ve verimli çalışma imkanları sunuyor. Elektronik sağlık kayıtları, uzaktan hasta takibi, sanal konsültasyonlar ve yapay zekâ destekli tanı sistemleri gibi dijital sağlık çözümleri hem bireysel hem de toplumsal sağlığı iyileştirmekte önemli rol oynamaya başladı. Bu sayede, hastalıkların erken teşhisi, tedavi süreçlerinin optimizasyonu ve önleyici sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması mümkün hale geliyor. Dijital teknolojilerin sağlık alanına entegrasyonu, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırarak, hasta memnuniyetini ve genel sağlık sonuçlarını iyileştiriyor.
Araştırmacı Tıp Teknolojileri Üreticileri Derneği’nin de (ARTED), dijital sağlık alanında ortak bir paylaşım platformu yaratmak ve bu alandaki ihtiyaçları etkin ve hızlı bir şekilde ortaya koymak amacıyla hayata geçirdiği 11 bölümlük Dijital Sağlık Söyleşileri video ve podcast serisi tamamlandı. Sağlık ekosisteminde yer alan, sağlık profesyonellerinden sağlık hizmet sunucularına, tıbbi teknoloji üreticilerinden bilişim teknolojisi firmalarına kadar pek çok paydaşı bir araya getiren seride, teknolojik gelişmelerin ortasında hasta odaklı ve değer bazlı sağlık sistemlerini geliştirmenin önemi vurgulandı ve sağlık hizmetlerinin teknoloji sayesinde geçireceği büyük dönüşüme dikkat çekildi. Ayrıca dijital dönüşümün önündeki engeller masaya yatırıldı.
Söyleşi serisinde; “Endüstri Firmaları”, “Sağlık Hizmeti Sunucuları”, “Hastalar”, “İnovasyon Firmaları”, “Laboratuvarlar”, “Hekimler”, “Dijital Sağlık Hizmeti Sunumu”, “Sigortalar”, “Üniversiteler”, “Hukukçular”, “Bilişim Altyapısı” bölümleri olmak üzere toplamda 20 konuk ile 11 konu işlendi.
Teknoloji sağlık alanında sınırları zorluyor
Dijital sağlık uygulamalarının sağlığı erişimi artırdığını ve sağlık ekosistemi içerisinde bu uygulamaların hızlı ve sorunsuz bir şekilde entegrasyonunun önemli olduğunu kaydeden ARTED Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Acar, “Gelecek geldi ve yanı başımızda bizi bekliyor. Ülkemiz dijital sağlık uygulamaları noktasında ilerici adımlar atıyor fakat bu tarz uygulamaların çok daha fazlası yolda, geliyor. Daha sağlıklı bir gelecek için teknoloji, yapabileceklerimizin sınırlarını zorluyor. O yüzden sağlığı dijitalleştirecek her türlü adımı destekleyecek bir ortama ihtiyacımız var. Öte yandan bu ortamın önünde etik, regülatif, ekonomik, bürokratik, altyapısal bazı engeller var. ARTED olarak bu söyleşilerde, konusunun uzmanı isimlerle dijital sağlık uygulamalarının sağlık sistemi için önemine vurgu yaparken; bu uygulamaların daha fazla yaygınlaşması için yapılabileceklere odaklandık. Konuşulanlardan elde ettiğimiz çıktıları raporlaştırarak konunun paydaşları ile paylaşacağız. ARTED olarak sağlığa farklı perspektiflerden baktığımız bu tarz projelere devam edeceğiz.” dedi.