Sağlık Bakanlığı’nın Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile imzaladığı anlaşma kapsamında, AB hibe desteğiyle Hatay’ın Dörtyol ilçesine yapılan devlet hastanesinin yapımında sona geliniyor. Yeni hastane, bulunduğu konum itibariyle yaklaşık 250 bin kişiye çok daha nitelikli, kapsamlı sağlık hizmeti sunacak.
Avrupa Birliği’nin 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti’ne sağladığı 40 milyon Avroluk finansman ile, Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün yönetimi altında inşaatı hızla ilerleyen Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi projesi 2018 yılında başladı. Dörtyol, Erzin, Payas ve çevre bölgede yaklaşık 250 bin kişiye hizmet verecek Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi’nin 2022 yılının başında hizmet vermeye başlaması planlanıyor.
Yüksek kapasite, kapsamlı sağlık hizmeti
Hastane’nin tanıtımı dolayısıyla Dörtyol’da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya: Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, AFD Türkiye Direktörü Serge Snrech, Dörtyol Kaymakamı Ali Murat Kayhan, T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Dursun Duyar, Hatay Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat ile Dörtyol Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Adem Takış katıldı.
AFD Türkiye Direktörü Serge Snrech toplantıda yaptığı konuşmada; “Bugün sizlerle beraber olmaktan çok mutluyum. Bu güzel hastanenin ilerleyişinden çok mutluyuz. Avrupa Birliği ile beraber Suriyeli mültecileri de kapsayan bir projede çalışmış oluyoruz. Bu proje Hatay’da herkese, bölge halkına ve mültecilere hizmet edecek. 40 milyon Avroluk bir kaynak kullanılıyor projede. Hastane, sağlık personeli ve hastalar için çok iyi imkanlar sunacak” dedi. Snrech, Projenin AFD’nin Türkiye’deki ilk sağlıok projesi olduğunu kaydetti.
Günde 6 bin hastaya hizmet sunabilecek
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat da, “Hatay’da 35 yıldır hizmet veren mevcut devlet hastanesinin yerine daha nitelikli sağlık hizmetleri sunacak yeni hastane, son yıllarda göç nedeniyle bölgede artan nüfusun sağlık ihtiyaçlarını daha kapsamlı bir şekilde karşılayabilecek. Mevcut hastane 150 yatak kapasitesiyle hizmet verirken, yeni hastane 250 nitelikli yatağa sahip olacak. Gerekli durumlarda yatak kapasitesi artırılarak 400’e çıkabilecek şekilde tasarlandı. Artan uzmanlıklar, branşlar ve hizmetler sayesinde günlük 6 bin hastaya hizmet sunabilecek kapasite olacak” diye konuştu.
“Örnek sağlık tesislerinden biri olacak”
Dörtyol Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Adem Takış da konuşmasında, 2019 yılında temeli atılan ve 34 bin metrekarelik alana inşa edilen hastanenin 52 bin metrekare kapalı alana sahip olacağını söyledi. Takış, 3 bloktan oluşacak hastanede 90 poliklinik odası, 10 ameliyathane, 25 yataklı diyaliz odasının yer alacağını, sevk veren değil, sevk alan bir hastane olacağını ifade etti. Dr. Takış, “Hastane tamamlandığında özel klimalarından, iç banyo yapılarına kadar, özel olarak tasarlanmış tek ve çift kişilik odaları sayesinde ihtiyaç duyulan mahremiyeti ve konforu sağlayacak. Tam donanımlı ameliyathaneleri, her branştan poliklinikleri, yoğun bakım üniteleri, yeni doğan üniteleri ve ‘anne oteli’ gibi özgün bileşenleri ile Türkiye’nin örnek sağlık tesislerinden biri olacak. Hastane ayrıca Türkiye’nin sayılı dijital hastanelerinden biri olacak. 468 araçlık bir de otopark olacak hastanede” dedi.
Son teknoloji deprem izolatörlü hastane
Birinci derece deprem bölgesi olan Hatay için en son yönetmeliklerin gerektirdiği önlemler doğrultusunda binaya deprem izolatörlerinin yerleştirildiğini anlatan Başhekim DR. Takış sözlerini şöyle sürdürdü: “Modern tıbbın tüm olanaklarına sahip olacak hastane mimari alanda yüksek teknoloji ile inşa ediliyor. Binaya yerleştirilen deprem izolatörleri, depremin etkilerini en aza indirecek. İzolatörler sayesinde deprem sırasında ve sonrasında hastane tüm operasyonel faaliyetlerine devam edebilecek. Üç ilçenin odak noktasında olması açısından hızlı ve kolay ulaşılabilir konumda olan hastane ayrıca bölgenin en güvenli binalarından biri olacak.”
2022 de hizmete girecek
T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Dursun Duyar da konuşmasında, hastanenin yıl sonunda tamamlanacağını 2022 yılı içerisinde de hizmete gireceğini belirtti. Duyar, “Genel inşaat çalışmaları yaklaşık yüzde 100’e ulaşmış durumda olan hastane, tıbbi cihazların montajı ile birlikte tamamlanacak. Tıbbi cihazları da dikkate alınca projenin genel ilerleyişi Haziran ayı itibarıyla yüzde 72,5 oranında tamamlandığını gösteriyor. Eski hastaneden yeni hastaneye taşınmanın önümüzdeki ilkbahar aylarında yapılması öngörülüyor. Sağlıkta Dönüşüm projemiz sayesinde hastanelerimiz tam donanımlı ve mükemmel hale getiriliyor” şeklinde konuştu. Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu da, “Görünen o ki, bölgenin en güzel hastanelerinden birine Dörtyol sahip olacak” dedi.