23 Mayıs 2025 / Cuma
Medikal News
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Medikal News
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

Tıbbi cihaz sektörünün sorunları “Tıbbi Cihaz Yönetişim Zirvesi”nde masaya yatırıldı

Medikal News Yazan Medikal News
23 Mayıs 2025
Kategori : Kongre, Manşet
A A
Tıbbi cihaz sektörünün sorunları “Tıbbi Cihaz Yönetişim Zirvesi”nde masaya yatırıldı

“Tedarikte Strateji ve Yenilikçi Çözümler” başlığıyla düzenlenen “Tıbbi Cihaz Yönetişim Zirvesi”, 20-22 Mayıs tarihleri arasında Antalya Belek Spice Hotel’de gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile Devlet Malzeme Ofisi’nin tensipleriyle düzenlenen zirve tıbbi cihaz ekosisteminin önemli paydaşlarını bir araya getirdi.

Zirve ile tedarik yönetimi ve yenilikçi çözümler konularında verimli bir etkileşim ortamı oluşturuldu. Zirve’de, tedarikten ödemeye, kaliteden verimliliğe, iyi uygulamalardan fiyatlandırmaya, inovasyondan kümelenmelere, regülasyonlardan uygulamalara, kamu özel işbirliğine kadar sektörün bugünü ve yarını tüm yönü ile ele alındı.

Zirvenin içindeki önemli etkinliklerden biri de “Tıbbi Cihazda Stok Yönetimi, Tedarik, Fiyatlandırma ve Ödeme” konulu çalıştay oldu. Üç farklı salonda sektörün tüm paydaşlarını içeren gruplarla yapılan çalıştay ve sonrasında geniş katılımlı birleşim toplantısında çalıştayda belirlenen konuların üzerinden geçilerek, sorun ve çözüm önerileri değerlendirildi. Hazırlanacak çalıştay raporu daha sonra sektör ile paylaşılacak. Zirvede birçok tıbbi cihaz firması stant açarak ürünlerini başhekim ve satın alma müdürlerine tanıttılar.



Yoğun katılım

Zirveye; DMO Genel Müdürü Dr. Şinasi Candan, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Koca, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Dr. Osman Kan, TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Emrah Ceviz, USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Doç. Dr. Eren Usul, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Türkan Algın, Aselsan UGES Sağlık Sistemleri Proğram Direktörü Fatih Tan, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sait Cordan, TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz, SEİS Başkanı Metin Demir, TOBB Medikal Meclis Başkanı L. Mete Özgürbüz, ARTED Başkanı Serhan Acar, TIPGÖRDER Başkan Yardımcısı Hakan Bulut, MÜSİAD Sağlık Sektör kurulu Başkanı Hüseyin Sarpkaya, DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar, Ostim Medikal Sanayi Kümelenmesi Başkanı Fatin Dağçınar, SADER Başkanı Kamil Saruhan, TİTCK Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluşlar ve Klinik Araştırmalar Daire Başkanı Fatih Topuz, TİTCK Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Ömer Faruk Kuru, TİTCK Tıbbi Cihaz Denetim Dairesi Başkanı Muhammet Öztürk, kamu kurum yöneticileri, hastane yöneticileri, medikal sektör temsilcileri, medikal firma yetkilileri katıldı. “Ortak Akıl Ortak Gelecek” mottosuyla düzenlenen zirveye katılım yoğun oldu.





“Tek noktadan satın alma riskli”

Zirve TÜMDEF Başkan Vekili Onur Akgün’ün konuşmasıyla başladı. Zirve’nin “Tedarikte Strateji ve Yenilikçi Çözümler” ana temasıyla düzenlendiğini söyleyen Onur Akgün, her adımda, her çözümde, her stratejiyle birlikteyiz. Verimli bir etkileşim ortamı oluşturduk” dedi. SEİS Başkanı Metin Demir de açılışta yaptığı konuşmada, Zirve’nin yapılması fikrinin DMO’dan çıktığını söyledi. Liberal ekonomilerde tek noktadan satın alma yapmanın riskli olduğunu ifade eden Başkan Demir, “Geç ödemelerden sonra Sağlık Market uygulaması sektöre ilaç gibi geldi. Sağlık Market’in satın almalarını daha iyi bir noktaya taşımak için ortak akıl kullanalım” dedi. 2013 yılında 14 milyon dolarlık ihracatın 2023 yılında 1.4 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Demir, “TİTCK ile tıbbi cihaz sektörü tanımlandı. Son 20 yılda çok güzel işler yaptık. USHAŞ ile çok güzel bir iletişim kurduk. Tüm sektör ile ülke ihracatının yüzde 10’nu yapabileceğimizin sözünü verdik. Birlikte hareket edebilirsek bu hedefe verebiliriz” diye konuştu.

Tıbbi Cihazda Yönetişim/ Tıbbi Cihazın Geleceği ve Politikalar

Zirve’nin “Tıbbi Cihazda Yönetişim/ Tıbbi Cihazın Geleceği ve Politikalar” başlıklı ilk oturumuna TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz başkanlık yaptı. Oturumda; Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Emrah Ceviz, DMO Genel Müdürü Dr. Şinasi Candan, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Osman Kan, USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Doç. Dr. Eren Usul ile Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Türkan Algın birer konuşma yaptılar. Moderatör Kemal Yaz, tıbbi cihaz sektörünün sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyerek, “Ar-Ge ve inovasyonu dünya ile yarışır hale getirmeliyiz” dedi.

“Sağlık Market’te ödemeler rayına oturdu”

Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Emrah Ceviz, hastaları rahatlatıcı çalışmalar yapıldığını belirterek, Sağlık Market’te geri ödemelerin rayına oturduğunu söyledi. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Osman Kan da konuşmasında 2006 yılından buyana toplu tıbbi cihaz alımı yaptıklarını söyledi. Aldıkları cihazların ödemesini zamanında yaparak Türk sağlık sistemine katkı sağladıklarının altını çizen Kan, “Ülke olarak her şeyi üretebiliriz. Bir yol haritası belirlenmeli. Pandemi bize her şeyi üretmemiz gerektiğini öğretti. Hudut Sahilleri olarak kamu hastanelerine her zaman destek olacağız” diye konuştu.

Doğru ürün, doğru fiyat

Kamu kaynaklarını verimli kullanmayı önceliklendiren bir yaklaşımla hizmet verdiklerini ifade eden DMO Genel Müdürü Dr. Şinasi Candan, Sağlık Market’in büyük bir ekosistem haline geldiğini belirtti. 2023 yılı itibariyle Sağlık Market süreçlerinde önemli bir dönüşümü gerçekleştirdiklerini anlatan Candan, “Artık ürünler alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilmektedir. Sağlık Market’in altyapısı daha merkezi daha izlenebilir bir altyapıya kavuşmuştur. Sağlık market üzerinden ilaç temini yüzde 92, tıbbi sarfta ise yüzde 42’ye ulaşmış durumdayız. Sağlık Market sistemi ile hastanelerimizin satın alma süreçlerini dijitalleştirmeyi hedefliyoruz. Hastane tüketim analizini geliştiriyoruz. Tahmine değil veriye dayalı temin kültürünü geliştiriyoruz. Kritik kalemlerde bölgesel ve ulusal stok havuzları oluşturulmalı. DMO pazarda fiyat istikrarını sağlayan bir referans kurum olmuştur. Alım gücümüzü kaliteli mal alarak kullanıyoruz” şeklinde konuştu. GSS Genel Müdürü Doç. Dr. Eren Usul de, “SGK’nın Geri Ödeme Sistematiği, SUT ve Yenilikçi Yaklaşımlar” başlıklı bir sunum yaptı.

USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver yaptığı konuşmada, “Tıbbi Cihaz İhracatında Kamu Stratejileri, Yeni Pazarlar ve Uluslararası Rekabette USHAŞ’ın Rolü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ünver, konuşmasında, Türkiye’nin tıbbi cihaz ihracatında kamu politikalarının önemi, yeni pazar açılımları ve USHAŞ’ın sektöre katkı sağlayan stratejik rolünü vurguladı.

Tıbbi Cihaz Endüstrisinde Yerli Üretim ve Yenilikçi Teknolojiler

Oturum Başkanlığını L. Mete Özgürbüz’ün yaptığı “Tıbbi Cihaz Endüstrisinde Yerli Üretim ve Yenilikçi Teknolojiler” başlıklı ikinci oturuma konuşmacı olarak; TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, Aselsan UGES Sağlık Sistemleri Program Direktörü Fatih Tan, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sait Cordan, Serhan Acar, SHGM Daire Başkan Vekili Ersin Karabulut ile ARTED Başkanı Serhan Acar katıldı. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan da konuşmasında, 45 kişilik bir proje ekiplerinin olduğunu, fikirleri projeye dönüştürdüklerini kaydetti. TÜSEB olarak hızlı karar almak durumunda olduklarını vurgulayan Kervan, “Nihai amacımız güçlü bir sağlık sistemi oluşturmak” dedi. Aselsan UGES Sağlık Sistemleri Program Direktörü Fatih Tan da, “Yerelleşmede Aselsan Modeli ve Rolü” başlıklı bir konuşma yaptı. Tan, “Oyun değiştirici teknolojileri geliştirmek, ihracat odaklı çalışmak lazım” dedi. Tan, bugüne kadar ürettikleri cihazlar hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sait Cordan da konuşmasında tıbbi cihaz sektörünün asla pes etmeyen tuttuğunu koparan bir sektör olduğunu vurguladı.

Kalkınmada tek yol inovasyon

ARTED Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Acar konuşmasında, “Yeni ve Teknolojik Ürünlerin Sağlık Sistemine Dahil Edilmesinde Karşılaşılan Zorluklar” başlığı altında; Türkiye’nin sağlıkta yerlileşme stratejisinin tüm paydaşları kapsamasını beklediğini vurguladı. Acar, küresel firmaların yapıcı ortaklar olarak görülmesini isterken, kurulacak Ar-Ge iş birlikleri ile yüksek katma değerli bir tıbbi cihaz ekosistemin mümkün olduğuna değindi. TOBB Medikal Meclis Başkanı Mete Özgürbüz de konuşmasında, “Markalaşacağız, inovasyon yapacağız. Rekabette başka şansımız yok. Ülkeyi kalkındırmak için tek yol inovasyon” dedi.

Tıbbi Cihaz Regülasyonları ve Sektöre Yansımaları/Etkileri
Tıbbi Cihaz Yönetişim Zirvesi, ikinci gününde düzenlenen üçüncü oturum, DİŞSİAD Başkanı Erkan Uçar’ın başkanlığında “Tıbbi Cihaz Regülasyonları ve Sektöre Yansımaları/Etkileri” başlıklı panelle başladı. Oturum, TİTCK Tıbbi Cihaz Onaylanmış Kuruluşlar ve Klinik Araştırmalar Daire Başkanı Fatih Topuz’un “MDR/IVDR Uyum Süreci ve Etkileri – Yeni Dönemde Klinik Araştırmalar” konulu konuşmasıyla açıldı. Oturumda, TİTCK Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Ömer Faruk Kuru, TİTCK Tıbbi Cihaz Denetim Dairesi Başkanı Muhammed M. Öztürk, TÜSEB Sağlık Endüstrileri Yerlileşme ve Proje Geliştirme Daire Başkanı Aziz Küçük ve SADER Başkanı Kamil Saruhan, regülasyonların sektöre etkilerini konuşmacı olarak ele aldı.

Tıbbi Cihazlarda Gümrük Süreçleri ve Denetim Uygulamaları: Mevzuat Uyum ve Güncel Gelişmeler
Dördüncü oturum, “Tıbbi Cihazlarda Gümrük Süreçleri ve Denetim Uygulamaları: Mevzuat Uyum ve Güncel Gelişmeler” başlığıyla, TÜMDEF Saymanı ve MASSİAD Genel Başkanı Sadrettin Dai’nin başkanlığında gerçekleştirildi. Panelde, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Hakkı Karabörklü, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş ve Tıpgörder Başkan Yardımcısı Hakan Bulut; tıbbi cihazlarda gümrük uygulamaları, ürün denetimi ve sektör üzerindeki etkileri hakkında güncel bilgiler sundu. Oturum, karşılıklı bilgi alışverişiyle verimli bir şekilde tamamlandı.

Kamuda Akıllı Satınalma
Zirvenin beşinci oturumu ise “Kamuda Akıllı Satınalma” başlığıyla düzenlendi. DMO Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Koca’nın sunumuyla başlayan oturum, akıllı satınalma yaklaşımlarının kamu tedarik sistemine etkilerini ele aldı. Dr. Mehmet Koca’nın başkanlık ettiği oturumda; DMO IV. Nolu Satın Alma Daire Başkanı Gökçe Kaptan, DMO V. Nolu Satın Alma Daire Başkanı Turhan Öz, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü Finansal Analiz ve Faturalandırma Daire Başkanı Osman Bahçekapılı, DMO II. Nolu Operasyonel Süreçler Daire Başkanı Ali Anıl Boz, Kamu İhale Kurumu Düzenleme Dairesi Başkanı Ceyhan Çelik, ARTED Sağlık Ekonomisi Çalışma Grubu Başkanı Funda Özdiler Çopur ve TÜMDEF Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Balçık, farklı kurum perspektiflerinden akıllı satınalma uygulamaları üzerine değerlendirmelerde bulundu.

En Son Haberler

Tıbbi cihaz sektörünün sorunları “Tıbbi Cihaz Yönetişim Zirvesi”nde masaya yatırıldı

Tıbbi cihaz sektörünün sorunları “Tıbbi Cihaz Yönetişim Zirvesi”nde masaya yatırıldı

23 Mayıs 2025
Tıbbi cihazda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 48’e ulaştı

Tıbbi cihazda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 48’e ulaştı

23 Mayıs 2025
İTÜ ARI Teknokent ve AstraZeneca’dan sağlık girişimcilerine stratejik destek

İTÜ ARI Teknokent ve AstraZeneca’dan sağlık girişimcilerine stratejik destek

16 Mayıs 2025
MGI Tech ve Genoks, Türkiye’de Genetik Hastalıkların Teşhisini Güçlendirmek için Stratejik İşbirliği Kuruyor

MGI Tech ve Genoks, Türkiye’de Genetik Hastalıkların Teşhisini Güçlendirmek için Stratejik İşbirliği Kuruyor

16 Mayıs 2025
Medikal News

Medikal News İletişim Adresi

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1993 Sk. Papatya Residence 2. No: 35. A Blok. Kat: 6 Daire; 109
ESENYURT/İSTANBUL
Tel: 0212- 853 63 05 Fax: 0212- 853 63 15

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • #1 (başlık yok)
  • İLAÇ
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • LABORATUVAR
  • MEDİKAL
  • AKTÜEL
  • HASTANE
  • KONGRE
  • RÖPORTAJ

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner