Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) tarafından, Antalya Susesi Otel’de bu yıl 15’incisi düzenlenen “OHSAD Kurultayı-Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları” başladı.
Her yıl büyük ilgi gören ve sağlık alanında ortak aklın oluşturulmasına katkı sağlayan Kurultay; bu yıl da kamu, özel sektör ve akademi dünyasını aynı çatı altında buluşturdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK, kamu ve özel hastaneler, üniversite hastaneleri, sigorta şirketleri ve sağlık sektörü tedarikçileri etkinlikte yer alıyor.
1-5 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan Kurultayın açılışına: OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu, SGK Başkanı Yunus Elitaş, Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Ömer Yavuz Namlı ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

“YÜZDE 200’LÜK KISITLAMA KALKMALI”
OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat yaptığı açılış konuşmasında verdikleri sağlık hizmetinde vatandaştan aldıkları ücrette yüzde 200’lük kısıtlamasının kalkmasını istedi.
SGK’dan aldığımız para oran olarak yüzde 20’lerden yüzde 7’nin altına indi. Yüzde 7’lerin yüzde 20’lere çıkması Maliye’yi mahfeder deniyor. Halbuki orada bir hak vardı, yapılan işin karşılığı vardı. Hiç kimseyi mahfetmez. Vatandaşı iyileştiren, tedavi eden, mutlu eden hiçbir şey Maliye’yi mahfetmez. Çünkü vatandaşın mutluluğu için Maliye zaten vatandaştan vergi almak zorundadır. Bizi masa başında anlayamazlar, bizim derdimizi ancak sahada görebilirler. Veya bir şekilde bizimle tartışıp görebilirler. Eğer gerçekten bu para verilmeyecekse fark alınmayan kısımlarda kamuya ne kadar veriyorsanız bize de o kadar verin. Onun dışındaki kısımlarda da yüzde 200 gibi bir kısıtlama olmasın. Hastadan fark ücreti aldığınızda SGK ceza kesiyor, bir ceza da Sağlık Bakanlığı kesiyor. Bir suça 2 ceza olmaz diyoruz, bize idari ceza diyorlar. Bu sistemi değiştirsek ya. Neden yıllardır yalvarıyoruz” dedi.
“2 YILDA 60’DAN FAZLA ÖZEL HASTANE KAPANDI”
2 yıldan bu yana özel sağlık sektörünün küçüldüğüne dikkati çeken Bahat, “İki yılda 60’dan fazla hastane kapısını kapattı. Kamu hastaneleri güçlendi, şehir hastaneleri yapıldı, bu başka bir şey. Biz bir ikame değiliz, biz bir asli unsuruz. Bize böyle söylendi. Son yıllarda 102 bin denetim geçirmiş sektör. 1.5 milyar TL ceza yazılmış. Bazı günler aynı hastaneye 5 farklı denetim geliyor. İnan iş yapamıyorsunuz. Bizim yol haritasına ihtiyacımız var. Bize sahip çıkmanız lazım. Üyelerimiz ile hayati bir iş yapıyoruz.” diye konuştu.
“SUT FİYATLARI ERİDİ”

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Ömer Yavuz Namlı da konuşmasında; SUT fiyatlarının reel olarak erimesi, geri ödeme ile maliyetler arasındaki ciddi uyumsuzluk, yoğun bakım hizmetlerinde yaşanan faturalandırma ve denetim sorunları, hekim ve sağlık personeli temininde yaşanan zorluklar, kadro planlamasına ilişkin yapısal kısıtlar ve lisans süreçlerindeki belirsizlikler başta olmak üzere sektörün temel sorun başlıklarını detaylı şekilde anlattı.
“ÖZEL SEKTÖRÜ HER ZAMAN KAMUYA ÇOK CİDDİ KATKI SUNDU”

Sağlık Bakan Yardımcısı Nurullah Okumuş, sağlıkta sadece hizmet sunan değil, koruyan, üreten geliştiren Türkiye hedefi üzerine çalıştıklarını belirterek, 85 milyon vatandaşa hizmet vermeye devam etiklerini söyledi. Sağlık sektörünün çok kapsayıcı, dünyada başarısıyla örnek olduğunu anlatan Okumuş, özel sektörün her zaman kamuya çok ciddi katkı sunduğunu kaydetti. Okumuş, son 20 yılda ülkede sağlık alanında yapılan hizmetlerle sağlığa erişimin, kalitenin ciddi oranda arttığını vurgulayarak, özel sektörün özellikle sağlık turizmi konusunda daha proaktif olduğunu ifade etti. Özel sektörün teknolojiye adaptasyonda önemli olduğunu anlatan Okumuş, yeni teknolojileri ilk özel sektörde gördüklerini belirtti.
NÜFUS YAŞLANIYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem de sağlığa ayrılan payın artırılması gerektiğini söyledi. Sağlık hizmetinden istifade edenlerin sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Ertem, “Nüfus yaşlanıyor, sağlık hizmetine ihtiyaç daha fazla oluşuyor, alışkanlıklarımız değişiyor. Sağlık hizmeti sunumunda çağın gereklerine uygun olarak çeşitlenme de olabiliyor” diye konuştu. Özel sağlık alanındaki sorunların çözümü için tarafların bir araya gelmesinin, işbirliğinin önemli olacağına işaret eden Ertem, herkesin üzerine düşen konular olduğunu kaydetti.
“KISITLI KAYNAKLARLA MUAZZAM HİZMET SUNULUYOR”

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yunus Elitaş ise sağlık sektörünün gurur duydukları, en fazla önem verilen alanlardan olduğunu dile getirdi. Hem kamuda hem özel sektörde kısıtlı kaynaklarla muazzam hizmetin sunulmaya çalışıldığını bildiren Elitaş, özel sağlık hizmeti sunucularının vazgeçilebilir, feda edilebilir sağlık sistemi olmadığını kaydetti. Elitaş, özel sağlık alanında 400 bin istihdamın olduğunu ifade etti.
“YENİ BİR PLANLAMA ŞART”

Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu da kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, toplantının kamu, üniversite, özel sektör başta olmak üzere önemli paydaşları olduğunu söyledi. Sorunların görmezden gelinip, halının altına süpürülmediğini belirten Ramazanoğlu, 2010 yılına kadar dijitalleşmeyle sağlıkta dönüşüm ve büyük yenilenmenin sağlandığını kaydetti. Artık dünyada, sosyal pozisyonların, ekonominin, nüfus yapısının değiştiğine vurgu yapan Ramazanoğlu, salgın sonrası sağlıkla, hayatla ilgili algıların, düşüncelerin, pratiklerin de değiştiğine değindi. Her alanda değişim yaşandığını ifade eden Ramazanoğlu, “Bütün değişen dünya şartları içerisinde, artık bizim sağlıkta yeni bir hikaye yazmamız gerekiyordu. Bu hikayenin bir vizyonu, iç teması olacak. Bu hikayenin yeni planı, programı olacak. Yoksa biz artık eski programla eski araçlarla başka yere gitmenin imkânsız olduğunu görüyoruz.” diye konuştu. Ramazanoğlu, artık bütünsel değişimi yapmak zorunda olduklarını, içerisinde kamu, özel sektör ve üniversitenin olduğu yeni bir planlamanın, rol dağılımının olması gerektiğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından; geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden OHSAD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Güzel anıldı. Daha sonra; Prof. Dr. Haydar Sur ve Prof. Dr. Haluk Özsarı tarafından, “Ortak Akıl Toplantısı Raporu”nun sunumu yapıldı. Kurultay ana sponsoru Bizmed CEO’su Deniz Yılmaz’ın, “Hastanelerde Yapay Zeka Dönemi: Faturalama Robotu ve Akıllı Kiosklarla Yeni Nesil Operasyon Yönetimi” başlıklı sunumu dikkat çekti.






