9 Mayıs 2025 / Cuma
Medikal News
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Medikal News
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

Medikal sektörün sorunları Başbakan Davutoğlu’na aktarıldı

Medikal News Yazan Medikal News
25 Mayıs 2015
Kategori : Aktüel
A A
Medikal sektörün sorunları Başbakan Davutoğlu’na aktarıldı

TOBB 1. SAYFAYA60 farklı sektörün temsilcisi Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlarla TOBB’da düzenlenen 8. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nda biraraya geldi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğindeki Şura’da sektörler check-up’tan geçti. Sorunlar ve öneriler net bir şekilde ortaya konuldu.​ Şura’nın açılış konuşmasını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Kamu ile özel sektör arasında kurduğumuz kapsamlı diyalog mekanizmaları sayesinde, özel sektör ile kamu idaresi arasında, ortak akıl ve empati sağlandı” dedi. Hisarcıklıoğlu, TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen 8. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’ndaki konuşmasında, Şuranın tüm sektörleri bir araya getiren, Türkiye’nin bu alandaki en büyük ve en kapsamlı buluşması olduğunu ifade ederek, sektör meclislerinin her sektördeki en büyük 40 firmayı içerdiğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, bu sayede sektörleri yakından takip edebildiklerini söyledi. Ayrıca her sektör meclisinde, o sektör ile ilgili kamu idaresinden de daimi bir temsilcinin yer aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Böylece Türkiye sektör meclisleri, özel sektör ile kamu idaresinin bir araya gelerek aynı masa etrafında istişare ettiği, birlikte çalıştığı, sorunları tartıştığı, mutabık kalınan önerilerin kamu idaresine aktarıldığı, sektörel ve istişare mekanizması olarak faaliyet gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Sorunlar bakanlıklar bazında tasnif edilecek”

Hisarcıklıoğlu, sektör meclisi başkan ve üyelerinin, bir taraftan iş hayatında başarıyla mücadele ederken diğer taraftan sektörlerini temsil etmek gibi büyük emek isteyen önemli görev üstlendiklerine dikkati çekti. Dile getirilen tüm sorunlar ve önerilerin ilgili bakanlıklar ve kurumlar bazında da ayrıca tasnif edileceğini ve kendilerine iletileceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “İnanıyorum ki arkadaşlarımızın bu değerli çalışmaları, kamu-özel sektör işbirliğine yeni bir ivme kazandırarak, ekonominin büyümesine destek verecektir” ifadesini kullandı. Önceki sektörel şuralarda gündeme getirdikleri çeşitli konularda, hükümetin attığı adımlar ve sağladığı ilerlemelerin, reel sektörün büyümesini sağladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, tekstil, ilaç ve turizm alanındaki KDV indirimleri, denizcilik ve turizme yönelik destekler, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu’nun kaldırılması, KOBİ’lere tanınan yeni imkânlar ve istihdam desteklerini bunlara örnek olarak gösterdi. Hisarcıklıoğlu, şuraya katılımlarından dolayı Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanlara teşekkür etti.

“Türkiye yapısal değişim yaşadı”

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Şura’nın açılışında yaptığı konuşmada, 8 Nisan’da 81 ilin temsilcileriyle birlikte olduklarını, 59 sektörden kadın ve genç girişimcilerin temsilcileriyle de bugün görüşeceklerini, sektör bazında Türkiye’nin sanayisini geliştirmek, üretimi artırabilmek için yapılacakları ele alacaklarını söyledi. Siyasi karar mekanizmalarıyla ekonomik alanda çalışan özel sektör temsilcileri ve girişimcileri arasında sağlıklı istişare olmazsa, karşılıklı görüş alışverişi olmazsa Ankara’da aldıkları kararların kağıt üzerinde kalacağını belirten Davutoğlu, diğer taraftan bürokrasinin bu kararların hayata geçmesini birçok mevzuat engeliyle yavaşlatabileceğini de kaydetti. Başbakan Davutoğlu, “Eğer sizler, bizlerle sağlıklı iletişim kanallarına sahip olmazsanız sizin şirketleriniz bazında, sektör bazında geçtiğiniz stratejilerle bizim Türkiye’nin makro ekonomik gelişmesi ve makro stratejisi anlamındaki kararlarımız arasında bir irtibat olmaz” diye konuştu. Türkiye’nin 12 yıl içinde yapısal bir değişim yaşadığını belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama en büyük değişim zihniyet değişimi. Zihniyet değişimi aslında eski Türkiye, yeni Türkiye ayrımında da kendisini çok açık bir şekilde ortaya koyan bir yaklaşım. Daha önceki dönemlerde seçim öncesinde vaatler verilir, seçim sonrasında eldeki dar kaynaklarla bu vaatler karşılanamadığı için ekonomik krizlerin ve itibar kaybının önü açılırdı. Niye biz 12 yılda her seçimi kazandık biliyor musunuz? Çünkü yapamayacağımız hiçbir şeyi vadetmedik, vadettiğimiz her şeyi de yaptık. İşte bu sebeple bir itibar, bir güven, istikrar ortamı oluştu.”

“Tasarımı ve markalaşmayı teşvik edeceğiz”

Davutoğlu, şunları kaydetti: “Her sektörde yeni, ulaşılabilir ve iddialı hedefler ortaya koyacağız. Her sektörde Ar-Ge’yi, tasarımı ve markalaşmayı teşvik edeceğiz. Ar-Ge önemlidir. Çünkü bugün rekabetçi bir dünyada teknolojiyi üretmedikçe, bunu en iyi şekilde ve en ucuz şekilde kullanmadıkça bir taraftan da demokrasiyi güçlendirmiş ve o anlamda bir Çin değilseniz, yani sendikal hayat ve demokratik alt yapı bağlamında da emeği ucuzlatma gibi bir şansın yok, aksine emeğin de hakkını daha fazla verme iddiasındaysanız tek yolu var Ar-Ge’yi, teknolojik alt yapıyı genişletip her türlü katkıyı sağlayacaksınız.” Yatırımı teşvik paketine bakıldığında Ar-Ge yatırımlarına 5. bölge teşviki verildiğini anımsatan Davutoğlu, Başbakan olduktan sonra “Nerede bir Ar-Ge yatırımı varsa, açılışında mutlaka bulunacağız” sözü verdiğini kaydetti. Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çünkü nihayetinde yeni dönemde bizim gücümüze güç katacak olan niteliksel dönüşümü teşvik edecek olan şey Ar-Ge’dir. Tasarım ve girdiler itibarıyla mutlaka sektörlerimizin bizim tasarımımızla, sadece bir tabiri caizse taklit ve benzer üretimler yapmak yerine kendi tasarımımızla alana çıkmamız lazım. Bunun doğal sonucu olarak da markalaşmaya gelmemiz lazım. Sürümden kazanmak tabiri benim babamın 1970’li, 1980’li yıllarda tekstil sektöründeki temel tabiriydi. Şimdi sürümden değil, nitelikten kazanmak istiyoruz. Sürüm yine olsun ama o sürüm nitelikli ve dünya şartlarında rekabet edebilecek ölçekte olsun. Hedefimiz sizlerle birlikte her sektörde bir devrim gerçekleştirebilmek.”

Milli sağlık ve ilaç stratejisi

Davutoğlu, yaptığı konuşmada, hedeflerinin tüm sektörlerde devrim gerçekleştirmek ve seçim beyannamesini paylaşırken öne çıkardıkları kavramlardan birinin de ‘millileşme’ olduğunu vurgulayarak, “Kastedilen kapalı bir ekonomi değil, açık ve rekabetçi bir ekonomi” diye konuştu. Sadece savunma sanayinde değil, sağlık sektöründe milli aşı yapabilecek kapasitede bir alt yapıya ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Davutoğlu, milli tohum gen bankasının kurulduğunu, Türkiye’nin de dünyada en gelişmiş milli tohum gen bankasının sahibi olduğunu kaydetti. Türkiye’de artık milli tohum, tarım, milli sağlık ve ilaç stratejisini geliştirebilen bir alt yapı bulunduğunu anlatan Davutoğlu, gelecek dönemde Türkiye’nin kendi kapasitesiyle üretim yapabilmesini ve dünyada rekabet edebilmesini istediklerini vurguladı. Davutoğlu, “Başkalarının tasarımını yaptığı, markalaştırdığı şeyleri taklit mantığıyla Türkiye’de üretmenin dönemi bitsin istiyoruz. Aksine tasarımını biz yapalım, markasını biz oluşturalım, Ar-Ge’sini biz geliştirelim, üzerine de Türk malı diye damga vurduk mu gerçek anlamda Türk malı olsun” dedi.

 

Türkiye Medikal Meclisi’nin Başbakan’a sunduğu sektör sorunları

 

SORUN 1

Kamu tarafından yapılan merkezi alımların, büyük miktarda ve tek alımla gerçekleşmesi

Açıklama

Toplu ihaleler kamuya fiyat avantajı sağlamakla birlikte, ihaleyi alamayan firmaların pazarı bir yıllığına kaybetmelerine neden olmaktadır. Bu durum ihaleyi alamayan üreticilerin işlerini durma noktasına getirmektedir.

Çözüm Önerisi

İhaleler daha küçük ölçekli ve bölgesel olarak yapılmalıdır.

İlgili Kurumlar

Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

SORUN 2

İthalatta Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi

Açıklama

%6 KKDF uygulaması enflasyon oranlarına göre çok yüksek kalmakta ve sermaye yapısı güçlü firmalar lehine rekabeti engelleyici rol oynamaktadır.

Çözüm Önerisi

KKDF tıbbi cihaz ithalatında kaldırılmalı veya kademelendirilerek makul bir seviyeye çekilmelidir.

İlgili Kurumlar

Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı

SORUN 3

Tıbbi cihaz sektöründe iki farklı oranda KDV uygulamasının bulunması

Açıklama

Tıbbi cihaz sektöründe mamul ürün alımlarında %8, hammadde alımlarında ise %18 olmak üzere iki farklı oranda KDV uygulaması bulunmaktadır. %18 oranından hammadde alarak mamul hale getiren üretici bu ürünü %8 KDV ile satmaktadır. KDV oranlarındaki bu fark nedeniyle oluşan üretici alacağının yıl sonunda mahsup edilmesi gerekirken, pratikte bu mahsuplar çok zor yapılmaktadır. Bu durum sektörde sermaye birikimini engellemektedir.

Çözüm Önerisi

Hammadde ve mamul ürünlerinin KDV oranları %18 olarak uygulanmalıdır.

İlgili Kurumlar

Maliye Bakanlığı

SORUN 4

Kamu ihale mevzuatında yerli malına %15’e kadar fiyat avantajı sağlanması uygulamasının yapılamaması

Açıklama

Tıbbi cihaz kullanıcıları %85 üzerinde kamu kurumlarıdır. Kamu kurumları ihale yöntemi ile en ucuz fiyatı teklif eden firmadan ürünü tedarik etmektedir. Yerli tıbbi cihaz üreticileri yabancı firmalarla fiyat konusunda rekabet edememektedir. Kamu ihale mevzuatında yerli üreticiyi korumak amacıyla %15’e kadar fiyat avantajı sağlanmasına dair düzenleme yapılmasına karşın, hastanelerin belirlenen global bütçe ile döner sermayelerini idare etme zorunlulukları nedeniyle KİK mevzuatındaki bu hüküm uygulanamamaktadır.

Çözüm Önerisi

Yerli malı satın alan hastaneleri teşvik etmek amacıyla, her yıl satın aldığı yerli malı bedelinin %15’i oranında risturn (iade) katkısı sağlanmalıdır.

İlgili Kurumlar

Sağlık Bakanlığı, KİK, SGK

SORUN 5

Üretici firmaların finansmana erişim zorlukları

Açıklama

Tıbbi cihaz sektörü çoğunlukla KOBİ niteliğinde firmalardan oluşmaktadır. Girişimci firmaların, üretim alanı oluşturmaya ve Ar-Ge faaliyetinde bulunmaya ayıracak sermaye birikimi bulunmamaktadır.

Çözüm Önerisi

Sanayiciye uzun vadeli finansman yöntemi ile (konut finansman desteğinde TOKİ’nin uygulamaları gibi) üretim binası desteği sağlanmalıdır.

İlgili Kurumlar

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı.

En Son Haberler

Peter Drucker’in “5 Ölümcül İş Günahı” Teorisinin Özel Sağlık Sektörü Açısından Yorumlanması

Peter Drucker’in “5 Ölümcül İş Günahı” Teorisinin Özel Sağlık Sektörü Açısından Yorumlanması

6 Mayıs 2025
Dr. İsmail Hızlı ve Dr. Mustafa Işık Medikal News Danışma Kurulu üyesi oldu

Dr. İsmail Hızlı ve Dr. Mustafa Işık Medikal News Danışma Kurulu üyesi oldu

6 Mayıs 2025
Türk Alman Jinekoloji Kongresi Antalya’da düzenlendi

Türk Alman Jinekoloji Kongresi Antalya’da düzenlendi

6 Mayıs 2025
Esteworld Cerrahi Sağlık Grubu 5. Şubesini açıyor

Esteworld Cerrahi Sağlık Grubu 5. Şubesini açıyor

5 Mayıs 2025
Medikal News

Medikal News İletişim Adresi

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1993 Sk. Papatya Residence 2. No: 35. A Blok. Kat: 6 Daire; 109
ESENYURT/İSTANBUL
Tel: 0212- 853 63 05 Fax: 0212- 853 63 15

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • #1 (başlık yok)
  • İLAÇ
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • LABORATUVAR
  • MEDİKAL
  • AKTÜEL
  • HASTANE
  • KONGRE
  • RÖPORTAJ

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner