9 Mayıs 2025 / Cuma
Medikal News
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Medikal News
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

Dünya sağlık hizmetlerini yeniden şekillendiren projeleriyle Türkiye, GE Sağlık için çok özel ve değerli bir ülke

Medikal News Yazan Medikal News
16 Ekim 2020
Kategori : Röportaj
A A
Dünya sağlık hizmetlerini yeniden şekillendiren projeleriyle Türkiye, GE Sağlık için çok özel ve değerli bir ülke

ge 1

GE Sağlık Türkiye& İran Genel Müdürü Nael Dabbagh:

“Dünya sağlık hizmetlerini yeniden şekillendiren projeleriyle Türkiye, GE Sağlık için çok özel ve değerli bir ülke”

GE Sağlık Türkiye & İran Genel Müdürü olarak göreve başlayan Nael Dabbagh ile bir söyleşi gerçekleştirdik:

GE Sağlık Türkiye’nin başına geçtiğiniz Mart ayından beri Türkiye’deki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

GE Sağlık Türkiye olarak 1987’den beri, 100’ü bölge rolünde olan toplamda 340 çalışanımızla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 3.000’i aşkın sağlık kuruluşunda kurulu olan 60.000’den fazla medikal teknolojimizle hastalıkların teşhisini mümkün kılarak hastaların yaşamlarına dokunuyoruz. GE Sağlık tarafından en son geliştirilen teknoloji ve çözümlerin dünyadaki ilk uygulamalarını ülkemizde gerçekleştirmek için çaba gösteriyoruz. Teknolojik sistem kurulumlarının ötesinde, dünya sağlık hizmetlerini yeniden şekillendiren projeleriyle Türkiye, GE Sağlık için çok özel ve değerli bir ülke. GE’nin özel olarak üretilmiş sağlık hizmeti çözümleri, kamu ve özel sağlık hizmetleri sağlayıcıları dahil, çeşitli müşteri segmentlerinin değişik ihtiyaçlarını hedef alır. Şirket olarak ülkemizdeki başarımızın arkasındaki ana itici güç, müşterilerimize yakın olmak ve devamlı gelişmeye ve öğrenmeye istekli ekiplerle çalışmaktır. Satış sonrası garanti ve bakım hizmeti dönemlerinde, ihtiyaç doğrultusunda hızlı ve etkin servis vermek üzere, yerel alt yapımızı sürekli geliştirmeye odaklıyız. Türkiye genelinde, hızlı orijinal parça temini, ulaşılabilir müşteri servis merkezi, 80’i aşkın, tecrübeli saha ve uzaktan müdahale servis mühendislerimizle, dünya çapında 8000’i aşkın uzman ekip desteğiyle müşterilerimizin problemlerine çözüm getiriyoruz.

COVID-19 pandemi sürecinde çalışmalarınız nasıl devam etti?

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs pandemisiyle mücadelesini desteklemek amacıyla Sancaktepe, Yeşilköy ve Hadımköy’de bulunan üç Acil Durum Hastanesine sağladığımız kritik ekipmanın hızla taşınması için GE Sağlık ekibi olarak büyük çaba gösterdik. Bu merkezlere sağlık ekipmanının kusursuz bir şekilde teslim edilmesini sağlamak için gece gündüz çalışarak mevcut tüm kaynakları devreye aldık ve kurulumlarını rekor sürede tamamladık. Hastanelerin tümüne 7 adet Bilgisayarlı Tomografi (BT) sistemi, 5 adet Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) sistemi, 349 adet hastabaşı Monitör ve 36 adet Anestezi Uygulama sisteminin dahil olduğu toplam 400 tıbbi ekipman sağlandı. Üç Acil Durum Hastanesi, GE Sağlık’ın ekipman sağlama, kurulum, test ve sağlık personelinin eğitilmesi gibi kritik destekleriyle hızlandırılan faaliyetlerle Mayıs ayında açıldı. Bu projenin hayata geçirilmesindeki eforları için Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’ne ve Rönesans Holding’e teşekkür ediyoruz. Böylesine kritik bir zamanda Sağlık Bakanlığı’nı ve vatandaşlarımızı desteklemekten gurur duyuyoruz. Klinik tedavi uzmanlarının potansiyel COVID-19 hastaları için yorulmadan öncelik saptaması yaptığı, belirtileri takip ettiği ve yoğun bakım ünitelerindeki hastaların durumunu yönettiği bugünlerde BT sistemleri, COVID-19’a atfedilebilen viral pnömoninin tanılanmasına yardımcı oluyor. Biz de GE Sağlık olarak COVID-19 ile mücadeleyi bir adım ileriye taşıyarak Türkiye’nin ilk “Konteyner Bilgisayarlı Tomografi (BT)” sisteminin kurulumunu gerçekleştirdik. Proje dahilinde tam yalıtımlı modüler konteyner, geçici olarak stratejik açıdan önemli bir bölgeye, Cerrahpaşa Hastanesi Acil Servisi bahçesine yerleştirildi. Böylece, Covid-19 virüsüne yakalandığından şüphelenilen kişiler hastaneye girmeden test edilebildiği için, enfeksiyon kontrolü daha iyi bir şekilde sağlanıyor ve sağlık çalışanlarına ek bir koruma sağlanmış olunuyor. Bunun yanında, pandeminin yarattığı zorlu süreçte elbette müşterilerimizin ihtiyaçları, öncelikleri ve isteklerinde değişiklikler söz konusu oldu. GE Sağlık olarak onlara destek olmaya çalıştık. Özellikle cihaz teslimlerinde hız çok önem kazandı, şirket olarak hem risk alıp hem de farklı çözüm yöntemlerine başvurarak hızlı cihaz tedariki ve kurulumu sağladık. Servis ve bakım anlaşmalarımızın yeniden yapılandırılması, cihaz konfigürasyon değişikliklerinin yapılması, hastanelerde kurulu cihazlarımızın tam kapasite çalışmasının sağlanması, yenidoğan ventilatörlerinin normal ventilatöre çevrilmesi gibi çalışmalar yaparak müşterilerimize desteğimizi sürdürdük. Pandemi sürecinde ülke genelinde atıl bekleyen ventilatörleri yeniden kullanıma kazandırdık.

Yeni teknolojileriniz, kapsamlı çözümleriniz ile ilgili neler söylersiniz? Türkiye’de hangi teknolojik cihazları sağlık profesyonellerinin hizmetine sundunuz son dönemde?

Tüm sektörlerde yenilikçi gelişmiş teknolojileri sunmak GE olarak başlıca hedefimizdir. Hayatımızın birçok noktasında karşılaştığımız ve hayatımıza bütünüyle yerleşmiş olan teknolojilerin insan sağlığına olan pozitif etkileri her geçen gün artıyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde insanların bilime ve bu alanda yapılan yeniliklerin başarısına olan inancı her geçen gün yükseliyor. Hastalığın erken teşhisinin, insanın hayatını kurtarabileceğinden yola çıkarak çalışmalar yürüten sağlık şirketleri, sağlığı koruyucu ve hatta yaşam süresini uzatıcı çözümler geliştirebilmek için yoğun mesai harcıyor. Erken teşhisin yapılan periyodik tetkiklerle mümkün kılınmakta olduğu belki de en geniş alan olan meme kanseri vakalarında, 3D mamografi teknolojisi kaydettiği gelişmelerle ve yaygın kullanım alanıyla her sene geniş kitlelerin hayatını kurtarıyor.

Sensitive Suite

Mamografi tetkiklerinin ağrı verdiği kanısıyla birçok kadın zorunlu mamografi çekimlerini erteleyerek ya da yapmayarak hayatlarını tehlikeye atıyor. GE’nin son mamografi teknolojisi kompresyon kontrolünü kadınların eline vererek hem hissedilen ağrıyı düşürüyor hem de çekim hassasiyetini artırıyor. Bu yenilikçi teknolojiyi hasta konforunu artırıcı tasarımla birleştirerek Sensitive Suite altında sizlere sunuyoruz. Sensitive Suite dört bileşenden oluşuyor:

Senographe Pristina Mamografi Sistemi: Hastalarda rahatlık hissini uyandırmak ve mamografi tecrübesini yeniden şekillendirmek üzere tasarlanan kompakt, zarif ve ergonomik yapılı mamografi sistemi.

Tomosentez: Dijital meme tomosentezi meme kanserinin saptanmasını kolaylaştırmaktadır. GE SenoClaire tomosentez teknolojisi FDA onaylı sistemler arasında en düşük doz ile (2D mamografi ile aynı doz seviyesinde) üstün detay ve tanısal doğruluk sağlar. Tomosentez teknolojisi yanlış pozitif ve yanlış negatif oranlarında düşüş sağlarken gereksiz tarama ve endişeleri azaltır.

Gelişmiş hasta deneyimi: Görüntüleme sırasında sıkıştırma kontrolünün hastada olmasıyla kendilerinin mamografiden daha az çekinmelerini sağlayan Senographe Pristina sisteminin yumuşak ve kıvrımlı yüzeyi hastalara konforlu ve destekleyici bir ortam sunarken hastaların rahatlamalarına olanak verir ve görüntülemedeki başarı oranını da artırır.

Sensitive Suite Oda Tasarımı ve Mimari Uygulama: Çekim esnasında hastanın kaygı düzeyini azaltmaya yönelik yapılan özel oda tasarımı ve mimari uygulaması.

1.5 Tesla SIGNA™ Voyager Premier Edition

Geçtiğimiz haftalarda GE olarak 1.5 Tesla manyetik alan gücüne sahip, 70 cm tünel açıklığında yepyeni bir MR sistemini duyurduk. SIGNA™ Voyager Premier Edition, çok yüksek homojeniteye sahip yeni Magneti, yüksek performansa sahip 45mt gradient donanımı ve bütünüyle dijital TDI RF alt yapısı bizlere sunuyor. AIR™ teknolojilerini bünyesinde barındıran SIGNA™ Voyager Premier Edition, AIR Koiller ile hasta konforunu önceliklendirirken, yenilikçi tarama yöntemleri ve kolaylaştırılmış iş akışları sayesinde hem radyolog hekimlerin tanı kabiliyetleri arttıracak hem de radyoloji teknikerlerinin iş yükünü hafifletecek birçok özellik ile donatıldı. Günümüz yapay zekâ teknolojilerini bünyesinde barındıran SIGNA™ Voyager Premier Edition, bu alandaki yenilikçi uygulamalar için de bir platform olması nedeniyle rakiplerinden ayrışıyor. Gelişen klinik uygulama yöntemlerinden özellikle onkoloji ve tanısı zor koyulan hastalıkları görmeyi ve değerlendirmeyi kolaylaştırması bakımından oldukça başarılı. Özellikle yüksek çözünürlükte Difüzyon görüntüleme veya yüksek hızlara ulaşmayı gerektiren Kardiyak görüntüleme gibi alanlarda, SIGNA™ Voyager Premier Edition’ın farkını göstereceğine inanıyoruz. Ayrıca kemik görüntüme gibi konvansiyonel MR görüntüleme cihazlarının gerçekleştiremeyeceği işleri, yenilikçi uygulamaları sayesinde SIGNA™ Voyager Premier Edition ile mümkün kılacağız.

AIR™ Recon DL

Her gün kullandığımız cihazların gün geçtikçe artan sayıda yapay zekâ uygulamaları ile donatıldığı günümüzde, yüksek teknolojili tıbbi görüntüleme sistemlerinin bu kazanımlardan geri kalması elbette düşünülemez. Bu doğrultuda GE Healthcare olarak Manyetik Rezonans sistemlerinden beklentileri birkaç adım öteye taşıyoruz. Çok yüksek kaliteye sahip görüntüleri çok daha hızlı çekimler ile sağlayacak bu teknolojiye Yapay Zekâ, Derin Öğrenme teknolojisi adı veriliyor. Geçmişte daha iyi görüntü elde etmek amacıyla kullanılan filtre ve benzeri görüntü işleme yöntemlerinin görüntüde keskinliğinin azalmasına neden oldukları bilinmekteydi. AIR Recon DL, konvansiyonel görüntü üretme yöntemlerinin en zayıf kısmı olarak kabul edilen rekonstrüksiyon süreçlerini tamamen değiştirecek olan derin öğrenme yöntemini bu sürecin merkezine konumlandırıyor. Bu değişim ile çok yüksek çözünürlüğe sahip görüntüleri, artefaktlardan arındırarak ve kullanıcının istediği ölçekte SNR iyileştirmesini mümkün kılacak şekilde elde etmesine imkân veriyor. AIR Recon DL ile daha iyi tanı imkanları için gereken yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde etmek artık çok daha hızlı. Geçmişte çok uzun tarama süreleri gerektiren süreçler daha da hızlanacak.

AIR™ Coils:

GE Sağlık olarak teknolojik gelişmelere her gün bir yenisini daha ekliyoruz. Bunlardan biri MR alanında hasta konforunu gözeten yeni bir MR Coil teknolojisi. GE, bu teknolojiyi kurgularken sadece cihazın mevcut sistemini geliştirmeyi değil geleceğe yön gösteren ileri teknolojisini ve en yeni uygulamalarını hasta konforunu artıracak ve kullanımı kolaylaştıracak şekilde MR teknolojisi ile birleştirdi. AIR Teknolojisi, insan vücuduna çok daha uyumlu olacak şekilde tasarlanmış bir koil çözümüdür. Bu teknoloji, geleneksel dedike koiller özelinde uzun süredir geçerli olan kısıtlamaları ortadan kaldırmak için geliştirildi. Bu dizaynın getirisi olarak her bir koil hafif ve esnek yapıdadır; bu sayede, üstün görüntü kalitesi için hastanın vücudunu bir battaniye gibi sarabilmektedir. AIR Teknolojisi, koil konumlandırmasını kolaylaştırmaya ve teknisyen verimliliği ile iş akışını geliştirmeye yönelik olarak tasarlanmıştır. Tüm vücut tiplerine ve bedenlerine uyan devrim niteliğindeki hafif ve esnek tasarımı, teknisyenlerin hastayı daha kolay konumlandırmasını sağlar ve hastaya yeni bir konfor düzeyi sunar. Hedef, % 60 daha hafif ve % 80 daha esnek tasarım olanağıyla koil konumlandırması ve kullanımında tamamen özgür olmaktır. AIR Teknolojisi ile çekilen görüntülerdeki sinyaller, geleneksel abdominal vücut koili ile elde edilen görüntülere kıyasla çok daha yüksek sinyal özelliklerine sahip olmaktadır. AIR Teknolojisi aynı zamanda daha hafif ve esnek olduğu için tüm vücut şekillerine uyum sağlıyor.

Revolution Maxima

ge 4 Revolution Maxima

Revolution Maxima, BT iş akışını optimize etmek için tasarlanmış yüksek performanslı bir tarayıcıdır. Yapay Zeka ile Otomatik hasta Pozisyonlama özelliğine sahip Revolution Maxima, yapay zekadan faydalanmanın iş akışını nasıl verimli hale getirebileceğine ve tüm BT deneyiminde nasıl dönüşüm sağlayabileceğine dair harika bir örnektir.” Tarayıcı, bir hasta pozisyonlama sistemi kullanılarak BT taraması yapılan hastaları tek bir tıklamayla otomatik olarak merkezleyebilir. Bu görevi gerçekleştirmek üzere tarayıcı hasta masasında uzanan bir bireyin gerçek zamanlı 3D görüntüsünü oluşturmak için derinlik algılayıcılı bir kamera kullanır. Otomatik Pozisyonlama, tarama aralığının merkezini belirlemek, gantrinin izomerkeziyle hizalamak ve son olarak hastayı otomatik olarak merkezlemek için bir derin öğrenme algoritması kullanır. Bu teknoloji, hasta pozisyonlamanın doğruluğunu ve verimliliğini artırmayı ve teknisyene hasta bakımının diğer yönlerine odaklanması için daha fazla zaman tanımayı amaçlamaktadır. BT iş akışının her açısını değerlendirdik ve ardından tüm BT deneyiminde dönüşüm sağlamak amacıyla yapay zeka gibi gelişmiş teknolojileri mümkün olduğunca kolaylaştırmak, verimli hale getirmek, otomatikleştirmek ve uygulamak için çalışmaya başladık. Sistem, tüm bu verimli çalışmaların doruk noktası olduğu için adı Revolution Maxima’dır. Sevkten rapora kadar BT iş akışının her adımını en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış güçlü, yüksek performanslı ve güvenilir bir BT sistemidir.

Mekanik ventilatör Carescape R860

Yoğun bakım üniteleri için mekanik ventilatör çözümü Carescape R860 hasta güvenliğinden ödün vermeksizin, ventilatöre bağlanma – ayrılma sürecini hızlandırmaya yönelik fonksiyonlarla donatılıyor. Bu gelişmiş fonksiyonlar gerek kullanıcıların iş yükünü azaltma gerekse hastane maliyetlerinin düşürülmesine büyük katkı sağlıyor. Sistemin birçok ayırt edici yenilikçi özelliği bulunmakla birlikte bunların başında; Metabolik ve İndirekt Kalorimetri Ölçümleri ve Akciğer Koruma Paketi geliyor.

2025 yılına kadar dünya nüfusuna yaklaşık 1 milyar kişinin daha eklenmesi bekleniyor. Böylesine bir nüfusa sağlık endüstrisinin hizmet verebilmesi için dijital sağlık teknolojilerinin sağlık sektöründe yaygınlaşması, bu alanda verimliliğin artması gerekiyor. GE Sağlık bu konuda hangi çalışmaları yürütüyor?

Dünya nüfusunun her geçen gün hızlı bir artış gösterdiği düşünülecek olursa, birinci basamak sağlık hizmetlerinin önümüzdeki yıllarda çok daha fazla önem kazanacağını söyleyebiliriz. Yaşlanan nüfus, kronik ve pandemik hastalıklardaki artış; halihazırda zaten yönetimi zor, insan kaynağı açısından yetersiz olan sağlık sektörüne olan baskıyı daha da arttıracaktır. Bu alanlardaki verimliliğin ve etkinliğin arttırılmasında sağlık profesyonellerine katkı sağlayacak medikal ve dijital ürünler konusunda çalışıyoruz. Araştırmalara göre, bir hastane her yıl ortalama 50 petabayt veri üretiyor. Ancak bu verilerin yüzde 97’si hiç kullanılmıyor. Yapay zekâ algoritmaları, bu boşa giden verileri derleyerek ve analiz ederek teşhis ve tedavide yepyeni yöntemler ortaya çıkarma potansiyeli taşıyor. Ülkemizdeki sağlık verisinin büyüklüğü ve merkezi yapısı düşünüldüğünde yapay zeka algoritmaları, henüz keşfedilmemiş bir hazine olarak değerlendirilmeyi bekliyor.

Dijitalizasyon teknolojinin içine her geçen gün daha fazla giriyor. GE Sağlık bu alanda neler yapıyor. Yapay zeka üzerine olan çalışmalarınız ile ilgili neler söylersiniz?

GE Sağlık, gelişmiş analitik yazılımları, yapay zeka, varlık performans yönetimi, bulut teknolojileri, katmanlı imalat metotları, hücre ve gen terapisi gibi alanlara yatırım yapıyor. Bu alanların birleştiği temel nokta ise kişiselleştirilmiş sağlığı mümkün kılarak sağlık hizmetleri kalitesi ve etkinliğini mümkün olan en üst seviyeye çekmektir. GE Sağlık’ın kişiselleştirilmiş sağlık konusundaki anlayışı tanı, tedavi ve gözetim olarak özetlenebilirken sahip olunan holistik ürün ve çözüm portföyüyle bu anlayışın gereklilikleri karşılanabilmektedir. Kısaca:

Kişiselleştirilmiş tanı – Geliştirilmiş ve kişiselleştirilmiş klinik ve operasyonel kararları destekleyen, verilere dayalı tanı.

Kişiselleştirilmiş tedavi – Hastalara kesin ve hedefli terapi ve müdahalelerin sağlanması konusunda müşterilerimizi destekliyoruz.

Kişiselleştirilmiş gözetim – Günümüzde, gözetim hastalanmış bireylere odaklı fakat yeni çözümler, düşük maliyetli, proaktif, önleyici gözetime imkân tanıyor. Vizyonumuz, daha önleyici ve kişiselleştirilmiş hasta bakımına imkân tanıyan çözümler sunmak üzere tanı, tedavi ve takip etme faaliyetlerimizden sağlanan verileri ve analiz araçlarını kullanmaktır.

GE Sağlık, Hassas Tıp ekosisteminin merkezinde önde gelen tıbbi sistem ve tanı koyma teknolojisi geliştiricisidir. Doğru noktada, doğru hastaya sağlanan doğru çıktılar için Edison Platformu kullanılarak geliştirilen uygulamalar ve akıllı cihazlardan oluşan GE Sağlık çözümü sunuyoruz. Bunlardan birkaçını paylaşacak olursak;

FDA onaylı ilk yapay zekâ tabanlı röntgen cihazı: “Optima XR240amx”

Sönmüş bir akciğer söz konusuysa dakikalar hatta saniyeler çok önemlidir. Hastayı tararken harcanan her dakika, tıbbi görüntüyü işlerken geçen her an, bir görüntü̈ incelenene kadar geçen her saat önemlidir ve sürecin mümkün olduğunca hızlı geçmesi hayati önem taşır. Yıllardır sektör, yapay zekânın bu gecikmeleri ortadan kaldıracağını ve akciğer sönmesi teşhisi gibi tıbbi süreçleri hızlandıracağını vaat ediyor. Artık sağlık endüstrisinde de iyiden iyiye yapay zekânın bu vaat ettikleri hayata geçiriliyor. GE Sağlık, yüz yıldan uzun süre önce icat edilen tıbbi görüntülemeyle, yani X-ışınıyla birlikte yapay zekâyı da aynı alanda uygulayacak. Özellikle pnömotoraks vakalarında, gecen her bir dakika hasta icin hayati önem taşıdığından, GE Mobil Röntgen ile çekilen akciğer görüntüsünde kritik bir bulgu olması durumunda, yapay zeka algoritması ile otomatik olarak tespit edilerek, hemen Radyologa PACS üzerinden bir uyarı ile ilgili hastayı raporlamada önceliklendirmesi konusunda bilgi gönderilir. Aynı zamanda, işlemi yapan teknisyen de, hastada kritik bir bulgu olabileceğine dair, cihazdaki görüntü üzerindeki bir bildirim ile daha henüz hastanın başındayken uyarılır.

Ayrıca, yapay zeka algoritmasının, Mobil Röntgen cihazı üzerinde çalışması, herhangi bir ilave altyapı ve güvenlik yatırımı gereksinimini ortadan kaldırdığı gibi, bulut ortamına erisim gerekmediğinden, hızlı bir sekilde ve az maliyet ile sonuç alınmasını sağlamaktadır.

MR AIRx™

Kullanıcı verimliliğini ve tutarlılığını geliştirmek için tasarlanan bu sistem 36.000 görüntü içeren bir veri tabanından oluşturulan derin öğrenme algoritmasıyla desteklenir. Anatomik noktaları hızlıca tanımlar aynı zamanda yeniden yapılan taramaları ve iş akışı verimsizliklerini azaltır.

Command Center

Büyük Veri (Big Data) önem kazanıyor. Sağlıkta Dijitalleşme, Sanal Gerçeklik, Dijital İkizler, büyük veri, artık her alanda olduğu gibi Sağlığında olmazsa olmazlarından. Bunların yanısıra bu gelişmeler neticesinde artık Sağlıkta farklı meslekler ortaya çıkacak. Bilgisayar uzmanı doktorlar, teknisyen hemşireler, hukukçu doktorlar geleceğin dünyasında sıkça göreceğimiz meslekler olacak. Hastanelerde artan veri, kullanılan teknolojilerin çokluğu ve karmaşıklığı hastanelerin yönetimleri için veri analizine dayalı yaklaşımları zorunlu hale getiriyor. GE Sağlık hastane kumanda merkezlerini hayata geçiriyor, örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde Johns Hopkins’de, Tampa Hospital’da, Kanada Toronto’da Humber River Hastanesinde GE’ nin geliştirdiği dijital kumanda merkezleri kullanılıyor. Yapay zekâ doktorların daha hızlı ve doğru karar vermesi için kullanılacak. GE Sağlık ve California Üniversitesi, yapay zekâ ve makine öğreniminin doktorların daha hızlı ve daha akıllı klinik kararlar vermesini nasıl sağlayabileceği üzerine bir çalışma yapmaktadır. Binlerce akciğer grafisini kullanarak geliştirilecek YZ algoritmaları GE Health Cloud ve akıllı GE Sağlık görüntüleme cihazlarında kullanılabilecek X ışını hacimlerini analiz etme yeteneğine sahip olacak. Bir başka örnek; GE Sağlık, onkolojik tedaviler ve yoğun bakım tedavilerini geliştirmeye yönelik entegre bir dijital tanı platformu oluşturmak üzere Roche ile iş birliği oluşturdu. Tıbbi görüntüleme ve izleme ekipmanları ile biomarker, doku patolojisi ve genom ve sekans portföyünü içeren veriler birlikte analiz edilecek. GE gelişmiş analizler sayesinde hekimlerin daha hızlı karar vermelerini ve hastalar için kişiselleştirilmiş tedaviler uygulayabilmelerini sağlayan ilk sektör yazılımını geliştirmeyi planlıyor. Tüm bunların yanı sıra, mikrosensörler, nanosensörler, giyilebilir teknolojiler, mobil uygulamalar, hologramlar, robotlar gelecekte sağlığın bir parçası olacaklar, olmaya başladılar bile.

VENUE ™

Ultrason sistemleri, doktorların hastalarına teşhis koymalarında ve klinik sonuçları iyileştirmelerinde kullanabilecekleri gerçek zamanlı bilgiye hızlıca erişmelerine yardımcı oluyor. Bu nedenledir ki, sistemler hayati öneme sahip dakikalarda doktorların ihtiyaç duydukları bilgiye hızlıca erişmelerine olanak sağlayan son derece kapsamlı özellikler barındırıyor. GE Sağlık ultrason ailesi bu alanda kullanılan en yeni bireyi olan GE VENUE, son derece gelişmiş ve teknolojik anlamda çığır açan özelliklere sahip. VENUE, dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biri olan ve toplam sağlık hizmeti harcamalarının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan, şok durumundaki hastaların teşhisinde doktorlara yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış entegre yapay zekâ algoritmalarıyla birlikte geliyor. VENUE, şok durumundaki hastaların doğru şekilde değerlendirilmesi için gereken zahmetli hesaplamaların bazılarını otomatikleştiriyor. Yalnızca müdahale sırasındaki hasta durumunu takip etmekle kalmıyor; aynı zamanda belirli bir müdahale sonrasındaki sürecin de kontrolünü mümkün kılıyor. Yapay zekâ VENUE ile acil servislere giriyor ve kritik anlarda doktorlara ek zaman kazandırıyor. Kalbin 4 odacığı ve aortu aynı anda görüntüleyerek 5 odacıklı bir görüntü oluşturan VENUE, kardiyak verileri otomatik ve gerçek zamanlı hesaplayıp göstererek, karar verme mekanizmasındaki hata oranını azaltıyor ve kullanıcı bağımsız olarak hızı artırıyor.

Ultrasonla sağlanabilen bu uygulamaların hepsi, VENUE’de ileri düzey kullanım kolaylığı ile doktorların hizmetine sunuluyor. Ayrıca, dokunmatik ekranı ve servis kolaylıkları ile VENUE yoğun bakımlarda doktorlarımıza teşhiste yardımcı oluyor.

Teknik servis konusu tıbbi cihaz sektöründe çok önemli. GE Sağlık olarak dijital servis çözümlerinizden biraz bahseder misiniz?

Gider ve teknolojik gereksinimler hızla artarken mevcut sistemlerin verimli şekilde kullanımı büyük önem arzetmektedir. Ülkemizin sahip olduğu gelişmiş medikal sistem altyapısı ve son derece yüksek çekim ortalamaları düşünüldüğünde dijital sistemlerle desteklenen servis çözümleri daha da önem kazanmaktadır. Pek tabi GE Sağlık’ın kesintisiz ve etkin hizmet kalitesini mümkün kılan gelişmiş dijital servis çözümleri bulunmaktadır:

iCenter:

iCenter; servis operasyonları, hizmet sözleşmelerinin verimliliği ve tıbbi ekipmanların çalışma performansını yönetmek ve yakından takip etmek isteyen; ancak servis verilerinin farklı kaynaklardan gelmesi nedeniyle bunu gerçekleştirirken zaman ve enerji harcayan GE Servis Sözleşmeleri kapsamındaki klinik mühendisleri ve sağlık teknolojisi yöneticileri içindir. İki farklı modülden oluşan iCenter; tıbbi sistemlerin performansı ve hizmet sözleşmelerinin detaylarını daha iyi yönetme konusunda bilgiye dayalı kararlar verilmesi için gerekli veri raporlarını tek bir kaynaktan, hızlı ve kolaylıkla bir şekilde sunar. Standart iCenter modülünde GE’ye ait görüntüleme ve ultrason sistemlerinden gelen veriler otomatik olarak iCenter bulut tabanlı web uygulamasına iletilir. iCenter’da kullanıcılar diledikleri raporu amaçları doğrultusunda oluşturabilir. Bu raporlar ile tıbbi ekipmanlarının aktivite durumunu ve hizmet sözleşmelerinin performansını hızlı ve kolay bir arayüz ile görüntüler. iCenter, hastane yöneticilerine operasyonel performansı, varlık kullanımını ve varlık performansını iyileştirme konusunda yardımcı olmak için birden fazla departmana ve birden fazla tesise ait bakım ve servis geçmişlerini, sözleşme bilgilerini ve kullanım metriklerini bir arada sunan konsolide bir görünüm sunar. iCenter’in standart modülüne ek olarak veri analizi destekleyen özel bir modülü de bulunmaktadır. Sistem ve servis analizlerini detaylı bir şekilde işlenebilir kılan bu özel modül standart modüle ek olarak müşterilerimize sunulmakta olup; ek bir erişim talebi doğrultusunda müşterilerimize açık hale getirilir. Standart modül yanında bu modüle de sahip olan müşterilerimiz için;

  1. 7/24 varlık performansı ve kullanım görünürlüğü
  2. Daha iyi yönetilen tıbbi sistemler, iyileştirilmiş operasyonel performans ve optimize hasta akışı için verilere dayalı bilgiler
  3. Belirli bir zaman dilimindeki hasta operasyon süresi ve hasta sayısı
  4. Sistemlerin operasyonel mükemmelliğini artırmak için veri varyasyonlarını tanımlama imkanı
  5. Planlama yapmak için belirli muayene türlerinin süresini gözden geçirerek ve boşlukları belirleyerek hasta akışını geliştirme
  6. Verimli planlama sonucunda hasta akışındaki verimliliği artırarak bekleme süresini önemli ölçüde azaltma
  7. Personel eğitiminde kullanılacak kalıpları belirlemek ve gelecekteki işleri yönlendirmek için öngörü sunumu.

MyGeHealthcare Mobil Uygulaması

iCenter’in her iki modülüyle de beraber kullanabilceğiniz bu uygulama ile servis taleplerini ve takiplerinizi telefonunuzdan hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Biliyoruz ki, klinik mühendisler veya sağlık yöneticileri her zaman bilgisayar başında olamayabilir; bu durum bir servis talebinin karşılanması gerektiğinde zaman kaybı yaratır. Bu uygulamayı kullanarak servis talebinizi hızlıca yaratabilir, talebiniz beklemedeyken veya tamamlandığında gerçek zamanlı bildirimler alırsınız. İlgili servis sonra mühendislerimize ait arıza tanı ve çözüm raporlarına şeffaf bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ek olarak, tıbbi sisteminizin performansını analiz etmek için servis talebi geçmişini görüntüleyebilir; gelecek servis planlamasından haberdar olarak hasta akışınızı buna göre planlayabilirsiniz.

GE Sağlık Türkiye olarak ülkemizde üretim konusunda neler düşünüyorsunuz?

GE Sağlık olarak Sağlık Bakanlığı’nın 2018 yılında tıbbi cihaz yerelleştirmesi ile ilgili açtığı ihale konusunda sıkı bir çalışma içerisine girmiştik. Bu konuda bakanlık tarafından yeni bir yönlendirme söz konusu olursa kurumsal olarak projeye destek vermeye hazırız. Öte yandan GE Sağlık olarak, pandemi yüzünden oldukça zorlu günler geçirdiğimiz bu dönemde, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirecek ürünlerin yerelleştirilmesinin, Sağlık Bakanlığı’mızın toplum sağlığı yönetimindeki masraflarının azalmasını ve halkımızın yüksek kaliteli sağlık hizmetlerine kolay erişimini sağlayacağını değerlendiriyoruz. Bu ürünler için oluşturulup olgunlaşan yerli üretim ekosistemi de, orta/uzun vadede yüksek teknoloji ürünlerinin ülkemizde tasarlanıp üretilmesine zemin hazırlayacaktır.

Ar-Ge ortaklığı yaptığınız üniversite ve araştırma hastaneleri ile ilgili son çalışmalarınız neler?

Akademik ve seçkin özel zincir hastane partnerlerimiz ile iş birliklerimizi hızlandırıyoruz. Bu doğrultuda dünyada birkaç öncü merkezin kullanımına sunulacak gelecek nesil görüntüleme yazılım ve donanım çözümlerimizi ülkemiz koşullarında uygulamalı olarak test edilmesi ve geliştirilmesi için uygun koşulları yaratıyoruz. Sağlık Ba­kanlığı’mızın yıllık giderlerinin yüksek oldu­ğu klinik alanlarda, Türkiye’nin klinik verisini baz alan ve toplumsal sağlık problemlerini göz önünde bulunduran yapay zekâ uygulamaları üzerinde çalışıyoruz.

 

En Son Haberler

Peter Drucker’in “5 Ölümcül İş Günahı” Teorisinin Özel Sağlık Sektörü Açısından Yorumlanması

Peter Drucker’in “5 Ölümcül İş Günahı” Teorisinin Özel Sağlık Sektörü Açısından Yorumlanması

6 Mayıs 2025
Dr. İsmail Hızlı ve Dr. Mustafa Işık Medikal News Danışma Kurulu üyesi oldu

Dr. İsmail Hızlı ve Dr. Mustafa Işık Medikal News Danışma Kurulu üyesi oldu

6 Mayıs 2025
Türk Alman Jinekoloji Kongresi Antalya’da düzenlendi

Türk Alman Jinekoloji Kongresi Antalya’da düzenlendi

6 Mayıs 2025
Esteworld Cerrahi Sağlık Grubu 5. Şubesini açıyor

Esteworld Cerrahi Sağlık Grubu 5. Şubesini açıyor

5 Mayıs 2025
Medikal News

Medikal News İletişim Adresi

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1993 Sk. Papatya Residence 2. No: 35. A Blok. Kat: 6 Daire; 109
ESENYURT/İSTANBUL
Tel: 0212- 853 63 05 Fax: 0212- 853 63 15

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • #1 (başlık yok)
  • İLAÇ
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • LABORATUVAR
  • MEDİKAL
  • AKTÜEL
  • HASTANE
  • KONGRE
  • RÖPORTAJ

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner