9 Mayıs 2025 / Cuma
Medikal News
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Aktüel
  • Hastane
  • Kongre
  • Medikal
  • Röportaj
  • İlaç
  • Atama
  • ESTETİK
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Medikal News
Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle

Bakan Elvan söz verdi: Tıbbi cihaz sektörünün Kamu alacakları Kasım ayında tamamen çözüme kavuşacak

Medikal News Yazan Medikal News
11 Haziran 2021
Kategori : Manşet, Medikal
A A
Bakan Elvan söz verdi: Tıbbi cihaz sektörünün Kamu alacakları Kasım ayında tamamen çözüme kavuşacak

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın Katılımıyla Ankara Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

ASO Meclis üyeleri ve 35 Meslek Komitesi üyelerinin geniş katılımıyla gerçekleşen toplantıya; Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ASO Meclis Başkanı Celal Koloğlu, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, Ekonomik Programlar ve Araştırmalar Genel Müdürü Ahmet Yalçın Yalçınkaya, Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürü Murat Zaman ile TOBB Türkiye Medikal Meclisi Başkanı Levent Mete Özgürbüz katıldı.

Bakan Elvan müjde verdi

TOBB Türkiye Medikal Meclisi Başkanı Levent Mete Özgürbüz sektörün ödeme sorununu Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a aktardı. Özgürbüz’ün ödeme sorunu ile ilgili konuşmasının ardından Bakan Elvan, bir daha tekrarlanmamak üzere sorunun Kasım ayına kadar çözüleceği müjdesini verdi.

Toplantının açılışında ASO Başkanı Nurettin Özdebir, makro-ekonomik gelişmeleri değerlendirdi ve sanayi sektörünün yaşadığı sıkıntılarla ilgili bilgi verdi.

Özdebir şöyle konuştu: “Son dönemde, parasal sıkılaşma politikaları amacını realize edememiş ve ekonomi aynı anda hem yüksek faizin hem de yüksek kurun kıskacında kalmıştır. Bu olguların, yurt içinde belirsizliği artıran, ara mallardaki yüksek fiyat artışları kanalıyla üretimde aksamalara yol açan ve uluslararası piyasalarda rekabet gücümüzü aşındıran yüksek enflasyonla birlikte değerlendirilmesi, hâlihazırda reel sektörün yüzleştiği zorlukların derecesini ortaya koymaktadır.

 Sanayi sektörü, yaşanan bütün zorluklara ve pandeminin sarsıcı ekonomik etkilerine karşın ekonomimizin yüz akı olmuş, büyümeye önemli katkı sağlamış ve sağlamaya devam etmektedir.

Bizim üretime devam etmemiz ve ayakta kalmamız gerekiyor. Son dönemde uygulamaya konulan teşvikler daha çok borcu arttıran destekler şeklinde gerçekleşti. Bu minvalde, sanayiciler olarak isteğimiz borcu arttıran değil borcu azaltıcı desteklerin devreye girmesidir.  Bugüne kadar firmalar kredi ile ayakta kalmaya çalıştı. Bu süreçte, düşük faizli kredi ve vergisel teşviklerin devreye girmesi, biz sanayicilerin üretime devam edebilmesi ve büyümenin sürülebilmesi açısından en önemli şarttır.

Sayın Bakanım sizinde yakından bildiğiniz gibi Pandemi sürecinde dünyada ülkelerin firmalara ve tüketicilere sağladığı destekler, iki ana grupta yer almaktadır. Doğrudan gelir desteği ve hibeler gibi, bütçeyi doğrudan etkileyen nakit destekleri, vergi ertelemeleri ya da muafiyetleri gibi vazgeçilen gelir anlamında bütçeyi etkileyen “çizgi üstü” destekler ile Kredi garantileri ve krediler gibi “çizgi altı” desteklerden oluşmaktadır. Ülkelerin, destek paketlerinde bu iki gruptaki uygulamaların bir karmasından oluşan, fakat çoğu gelişmiş ülkede, OECD ülkelerinde ve yükselen ekonomilerde devletin, çizgi üstü destek dediğimiz doğrudan gelir/nakit desteklerinin ve vergi desteklerinin önemli bir payı olduğu görülmektedir.

Firmaların borcunu azaltacak ve dış finansman gereksinimini azaltacak nitelikteki destekler, döviz talebinin azalmasına, dolayısıyla kurdaki yukarı yönlü baskının azalmasına neden olacaktır. Dolayısıyla etkili desteklerle firmaların kaldıraç oranlarının düşürülmesi neticesinde, kura bağlı enflasyon artış hızının bir ölçüde azalması da mümkün olabilecektir. Uygun üretim yapısı ise hiç şüphesiz ithalata bağımlılığı giderek azalan, yüksek katma değer üreten ve istihdam odaklı bir üretim yapısıdır.”

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise enflasyonla mücadeleyi ülkenin refahı için mutlaka kazanılması gereken bir savaş olarak gördüklerini söyledi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının 2020 yılından itibaren küresel gündeme damgasını vurduğunu kaydeden Elvan, küresel ekonominin yüzde 3 ve dünya ticaretinin yüzde 8’in üzerinde daraldığını, dünya genelinde milyonlarca kişinin iş gücü piyasalarını terk etmek durumunda kaldığını bildirdi.

Elvan, ülkelerin ekonomik istikrar için uyguladığı bu politikaların küresel enflasyona, bütçe açıklarına ve borçluluk seviyelerine çok ağır yükler getirdiğine dikkati çekerek, “İçinde bulunduğumuz süreçte hem yapısal hem de dönemsel pek çok riskle karşı karşıyayız. Oluşan hasarın giderilmesi de maalesef zaman alacak.” diye konuştu.

 Yılın ilk 5 ayına ilişkin öncü göstergelerin, küresel ekonominin üretimde ve ticarette salgın öncesi seviyeleri geçtiğini gösterdiğini ifade eden Elvan, küresel değer zincirlerinde de yeniden bir şekillenme olduğunu dile getirdi.

Elvan, salgının, tedarik süreçlerinde tek bir merkeze bağlı olmanın sakıncalarını açıkça ortaya koyduğuna işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Çok uluslu şirketler, kendilerine yeni üretim merkezleri arıyorlar. Bununla birlikte, tıpkı yarı iletken çip tedariki konusunda gördüğümüz gibi Almanya, ABD ve Güney Kore gibi ülkeler devasa yatırımları hayata geçiriyorlar. Şurası çok net, böyle bir konjonktürde erken harekete geçen, fırsatları en iyi şekilde değerlendiren hatta kendi fırsatını kendisi oluşturanlar salgın sonrası dönemin kazananı olacaklar. İşte biz, Sayın Cumhurbaşkanımızca kamuoyuna duyurulan Ekonomi Reform Programı’nı tam da bu amaçla hazırladık. Bir taraftan pandemiyle mücadele ederken diğer taraftan da ülkemizin ekonomi politikalarının temel rotasını belirledik.”

Salgından sadece Türkiye’nin değil, tüm ülkelerin etkilendiğine işaret eden Elvan, şunları söyledi: “Bu sorunları bizden daha fazlasıyla birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler yaşadı. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde Kovid-19’a yakalanan hastalar hastanelere alınmadı ama biz bu sorunların hiçbirini yaşamadık. Bunu mükemmel sağlık sistemimiz ve altyapımız sayesinde gerçekleştirdik.”

TÜMDEF Heyeti’nden Bakan Yardımcısı’na ziyaret

Öte yandan; Kemal Yaz Başkanlığındaki Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Yönetim Kurulu ve diğer STK temsilcileri Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu’nu makamında ziyaret etti. TÜMDEF Heyeti; Tıbbi cihaz sektörünün akut sorunu olan ödemelerin zamanında tahsil edilememesi konusu başta olmak üzere sorunları ileterek çözüm talep etti. Bakan Yardımcısı Dr. Yavilioğlu; Kasım 2021 ayına kadar ödemelerin parçalı olarak yapılacağı ve bu sorunun tekrar etmemesi için çalışma ve planlama yapıldığı bilgisini paylaştı.

En Son Haberler

Peter Drucker’in “5 Ölümcül İş Günahı” Teorisinin Özel Sağlık Sektörü Açısından Yorumlanması

Peter Drucker’in “5 Ölümcül İş Günahı” Teorisinin Özel Sağlık Sektörü Açısından Yorumlanması

6 Mayıs 2025
Dr. İsmail Hızlı ve Dr. Mustafa Işık Medikal News Danışma Kurulu üyesi oldu

Dr. İsmail Hızlı ve Dr. Mustafa Işık Medikal News Danışma Kurulu üyesi oldu

6 Mayıs 2025
Türk Alman Jinekoloji Kongresi Antalya’da düzenlendi

Türk Alman Jinekoloji Kongresi Antalya’da düzenlendi

6 Mayıs 2025
Esteworld Cerrahi Sağlık Grubu 5. Şubesini açıyor

Esteworld Cerrahi Sağlık Grubu 5. Şubesini açıyor

5 Mayıs 2025
Medikal News

Medikal News İletişim Adresi

Barbaros Hayrettin Paşa Mah. 1993 Sk. Papatya Residence 2. No: 35. A Blok. Kat: 6 Daire; 109
ESENYURT/İSTANBUL
Tel: 0212- 853 63 05 Fax: 0212- 853 63 15

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner

Sonuç yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • #1 (başlık yok)
  • İLAÇ
  • İLETİŞİM
  • KÜNYE
  • LABORATUVAR
  • MEDİKAL
  • AKTÜEL
  • HASTANE
  • KONGRE
  • RÖPORTAJ

© 2021 Tekprosis Bilgisayar - Tekprosis Professional Partner